Ferma

386

Pregătirea animalelor pentru pășunat

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform sfaturilor specialiștilor AZM, în perioada de pregătire a animalelor pentru pășunat, se recomandă crescătorilor de animale să colaboreze cu serviciile sanitar-veterinare pentru efectuarea unor acțiuni profilactice specifice și obligatorii, respectiv:

  • efectuarea unui riguros examen sanitar-veterinar, nefiind acceptate pe pășuni decât animalele sănătoase;
  • toate animalele vor fi individualizate prin crotaliere și înregistrate în Baza Națională de Date, conform legislației în vigoare;
  • mișcarea animalelor (fătări, cumpărări, vânzări,) din exploatație să se efectueze numai cu avizul medicului veterinar și cu documente sanitar-veterinare specifice;
  • deparazitarea internă și externă a animalelor, pentru a preveni infestarea pajiștilor, a altor animale și a oamenilor, acțiune care cuprinde toate efectivele de bovine, ovine și caprine care vor fi scoase la pășunat, precum și a câinilor care păzesc turmele cu animale;
  • vaccinarea anticărbunoasă a bovinelor, ovinelor, caprinelor și a cabalinelor;
  • supravegherea exploatațiilor și a efectivelor de animale existente, prin examene specifice, pentru această perioadă, privind incidența tuberculozei, leucozei, brucelozei la specia bovină, paratuberculozei, bluetongue (boala limbii albastre) la specia bovină și ovină, anemia infecțioasă ecvină;
  • efectuarea altor acțiuni de prevenire a unor boli transmisibile la speciile amintite, la solicitarea proprietarilor;
  • curățenia mecanică și efectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizarea adăposturilor de animale;
  • gestionarea corectă a dejecțiilor animaliere, predarea la unitatea de neutralizare zonală, a animalelor moarte, prin înștiințarea autorității locale și cu avizul medicului veterinar;
  • să se asigure condițiile de sănătate, igiena și bunăstare, la animalele care sunt exploatate pentru producția de lapte, astfel încât să se evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud în timpul mulsului, a transportului, a prelucrării și comercializării, precum și alte măsuri care să prevină contaminarea laptelui și a produselor din lapte destinate consumului uman;
  • să solicite intervenția și sprijinul personalului sanitar-veterinar ori de câte ori starea de sănătate și de confort a animalelor o impune.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2