Tehnologii

166

Prețul cărnii de porc la poarta fermei s-a prăbușit

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prăbuşirea preţurilor la carne de la poarta fermei nu par a fi influenţat prea mult banii pe care românii îi cheltuiesc la raft. Preţurile de la raft la carne reflectă în foarte mică măsură schimbările care au loc pe piaţa locală unde fermierii se confruntă cu diminuări drastice de preţ, urmare a contextului european.   Crescătorii români de porci au tăiat în perioada ianuarie-noiembrie 2015 cu 2,3% mai multe capete decât în perioada similară a lui 2014, sub media de creştere din UE care a fost de 2,8% în perioada analizată. România continuă însă să fie dependentă de importuri pe acest segment, iar embargoul rusesc şi faptul că suntem necompetitivi la preţ faţă de celelate state mari producătoare a făcut ca banii încasaţi de fermieri să scadă drastic în ultimul an. Comparând preţurile din ianuarie 2016 cu ianuarie 2015, avem cea mai mare scădere de preţ din UE (minus 13,1%) la carcasa tip S, al cărui preţ a ajuns la de la 1,4 euro pe kilogram (6,2 lei) la 1,21 euro (5,5 lei) pe kilogram, potrivit datelor Comisiei Europene.   La raft, românii au resimţit o uşoară reducere de preţ începănd cu luna mai, ieftinirile corespunzând, o lună mai târziu şi scăderea cotei de TVA la 9%. Astfel, din datele INS, în mai 2015, preţul cărnii de porc a scăzut faţă de perioada similară a anului anterior cu 0,08%, în iunie diminuarea de preţ a fost de 10,6%, iar în decembrie (ultimele date disponibile) de 10,6%, informează Pagina de Agricultură.   De la o lună la alta, preţurile au scăzut în iunie (10,47%), dar a crescut cu o lună mai târziu (plus 0,18%) pentru a scădea ulterior începând cu luna noiembrie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2