Ferma

561

Prima fermă din nordul Italiei testată pozitiv la PPA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

PigProgress informează că virusul pestei porcine africane (ASFv) a fost detectat într-o fermă din nordul Italiei, unde este concentrată cea mai mare parte a industriei porcine din țară. Este primul caz de PPA la porcii domestici din nordul țării.

Confirmare clară

Într-un raport al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, a devenit clar că virusul a fost confirmat într-o fermă din regiunea Lombardia, provincia Pavia, aproape de satul Montebello della Bataglia.

 Ferma avea 166 de porci la fața locului, dintre care 130 de animale contractaseră virusul. Toți porcii, dacă nu ar fi murit de virus, au fost sacrificați.

Virusul a fost suspectat pentru prima dată pe 17 august. Autoritățile au raportat că a fost un eveniment izolat, fără contact cu alte ferme, în timp ce supravegherea în zonele învecinate a fost sporită.

La populațiile de mistreți, primul focar de PPA, genotipul II, a fost detectat în Italia la începutul lunii ianuarie 2022. Acest lucru s-a întâmplat și în nordul țării. De atunci, virusul a apărut în alte 3 regiuni din Italia.

Regiunile Lombardia, Piemonte și Liguria

În această zonă din nordul țării, virusul a făcut cele mai multe victime – la sfârșitul lunii august 2023, numărul de victime confirmate a fost de 909 mistreți. Zona în care au fost găsite carcase infectate este cea mai mare dintre cele 4 zone infectate, se întinde pe 3 regiuni (Lombardia, Piemonte și Liguria) și măsoară 80 km pe 55 km.

Până la începutul acestei luni, virusul nu fusese confirmat la porcii domestici. În această zonă continuă să se găsească focare proaspete la mistreți.

Regiunea din jurul Romei

O a doua concentrare de focare de PPA la mistreți a avut loc la periferia Romei. Acolo, până acum au fost găsiți infectați 91 de mistreți. Din punct de vedere geografic, această zonă este mult mai mică decât zona din nordul Italiei, totul se întâmplă într-o zonă care este de aproximativ 10×5 km.

O fermă mică de porci cu 9 porci a fost infectată aici în iunie 2022. Primele carcase de mistreți infectate au fost raportate în mai 2022, în ultimele săptămâni numărul animalelor infectate nu a crescut puternic.

Regiunea Campania

O a treia zonă în care PPA a apărut în ultimii 2 ani la mistreți este în Campania, o zonă la sud de Napoli. În această zonă, măsurând aproximativ 20 km de la est la vest, au fost găsite până acum 27 de carcase de mistreți infectați.

Majoritatea focarelor au fost în și în jurul Parcului Național Cilento, Vallo di Diano și Alburni. Primele focare la mistreți au fost confirmate în mai 2023; numărul focarelor a fost stabil în ultimele săptămâni.

Regiunea Calabria

Nu în ultimul rând, o a patra zonă a apărut în sudul adânc al Italiei, chiar la est de Reggio di Calabria. În acea zonă, 16 carcase de mistreți au fost testate pozitiv. În și în jurul acestei regiuni care măsoară 30×30 km, în total 5 ferme cu porci domestici au fost găsite pozitive în lunile mai și iunie ale acestui an.

Cea mai mare dintre aceste 5 ferme avea 239 de porci la fața locului; cel mai mic avea 12 porci în sediul său. La mistreți, primele focare au fost găsite la sfârșitul lunii aprilie – numărul mistreților infectați nu pare să crească mult în ultimele săptămâni.

PPA, genotip I în Sardinia

Fiind singura țară din Europa, Italia cunoaște acel alt genotip de ASFv, de zeci de ani. Pe insula Sardinia, virusul PPA, genotipul I este endemic din anii 1970, când virusul era răspândit în toată Europa de Sud.

În timp ce a fost eradicată din Spania, Portugalia și Franța, PPA a rămas endemica în Sardinia. Din acest motiv, exporturile din insulă sunt foarte bine reglementate și monitorizate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2