160
În urma unui control efectuat la nivel național, Autoritatea Olandeză pentru Siguranța Produselor Alimentare și Protecția Consumatorilor (NVWA), a constatat că utilizarea sulfitului în carne în rândul procesatorilor interni este larg răspândită. Ca urmare, 21 de companii de procesare și peste 130 de măcelării au fost sancționate, după ce s-a anchetat achiziționarea de sulfiți de la un furnizor de aditivi. Un total de 134 de probe a fost prelevat din carne de vită și preparate din carne tocată, de la 42 de companii. Prezența sulfitului a fost găsită în 52 de probe separate, prelevate de la 21 de companii, la care au fost găsite niveluri de până la 4.000 mg pe kg de sulfit. Sulfitul este unul dintre cei 14 alergeni care, conform regulilor de etichetare, trebuie să fie clar menționați dacă au fost adăugați la un produs alimentar (cu mai mult de 10 mg pe 100 de grame). Potrivit NVWA, nici o companie care a utilizat sulfit nu a furnizat aceste informații consumatorului. Consumatorii care prezintă hipersensibilitate la sulfit pot prezenta reacții ușoare, dar și grave, cum ar fi palpitațiile inimii și erupțiile cutanate, dacă mănâncă alimente cu sulfit adăugat. Toate companiile care au descoperit că utilizează sulfit în carne au primit amenzi de până la 200.000 de euro, atât pentru utilizarea ilegală a sulfitului, cât și pentru ca nu au menționat pe etichetă substanță alergenică.