241
Ministrul a mai spus ca reprezentantii Comisiei Europene vor lua anul viitor o decizie in ceea ce priveste reluarea exportului de carne de porc de catre producatorii romani. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca pregateste un program de regionalizare sanitar-veterinara a Romaniei, ca o solutie pentru reluarea exportului de carne si al produselor din carne de porc. Potrivit ANSVA, judetele care vor face parte din aceste regiuni sanitar-veterinare nu vor mai avea voie sa organizeze targuri in care sa fie vanduti porci vii si nici sa ii mai transporte pe teritoriul respectivelor judete. ANSVSA a inceput, in decembrie 2006, campania de vaccinare a porcilor, declarata ca singura modalitate de eradicare a bolii. Romania nu are voie sa exporte carne de porc si preparate din carne de porc din cauza pestei porcine. La inceputul lunii septembrie 2007, Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicarii restrictiilor pentru Romania privind livrarea carnii de porc catre alte state membre pana la data de 31 decembrie 2009, ca urmare a evolutiei pestei porcine.