181
Industria laptelui intampina dificultati majore, mai ales in ceea ce priveste profitabilitatea. Totusi, in timp ce fabrici importante se inchid, unii producatori reusesc sa se dezvolte, informează publicația online ph-online. Laptele si produsele lactate au inceput anul cu o serie de noi reglementari de la Uniunea Europeana, prin care este ingreunata serios capacitatea de comercializare a producatorilor individuali. O aberatie ca multe altele care vin de la UE si prin care micii producatori sunt obligati sa creasca pretul pentru a putea achita buletinele de analiza cerute. Inclusiv la vanzarea catre centrele de colectare sau unitatile de procesare a laptelui, care oricum verifica tot timpul calitatea laptelui primit. Teoretic, masura pare sa ii favorizeze pe marii producatori, fermele care au sute sau mii de vaci si care sunt obligate sa mentina calitatea la un nivel ridicat. Numai ca procesatorii de lapte oricum achizitioneaza din import cantitati mari de lapte pentru a acoperi necesarul, iar o scumpire a laptelui primit de la micii fermieri locali nu ar avantaja pe nimeni. De altfel, industria lactatelor nu se simte bine deloc. Nu mai putin de 13 fabrici de lapte au fost inchise de la inceputul anului, iar la nivelul marilor producatori mai avem doar opt unitati de procesare, in timp ce in 2008 erau 14. Cum majoritatea producatorilor mari sunt corporatii internationale, decizia de inchidere a unei fabrici este luata foarte usor (mai multe pe www.ph-online.ro).