Ferma

336

Prognoze sumbre pentru piața cărnii de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În actualizarea sa trimestrială, analistul pieței cărnii de porc, Dr. John Strak, publicată de PigProgress, vorbește despre creșterea prețurilor la porci și despre incertitudinea care domină piața.

Prețurile sunt pe o traiectorie ascendentă

”Când v-am oferit raportul din iulie anul acesta, v-am spus: „… prețurile la porci vor continua să crească anul acesta…. dar prețurile ridicate la energie și furaje plus incertitudinea crescută ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina sugerează că producătorii nu vor face un răspuns pozitiv al ofertei la prețuri mai mari în 2022.”

Pe măsură ce intrăm în sezonul temperaturilor mai răcoroase, se pare că prognoza mea a fost precisă. În America de Nord, în Europa și în China, prețurile la porci au crescut de la an la an (nu confundați scăderile sezoniere ale prețurilor, care uneori sunt raportate incomplet).

Prețurile au fost și sunt pe o traiectorie ascendentă în marile țări producătoare, dar, cu toate acestea, fermierii reduc producția. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece, până de curând, marjele producătorilor au fost strânse de prețurile ridicate ale inputurilor, așa că prognoza mea nu era știință rachetă.

Ce urmează? Prevăd mai mult dar la fel până în timpul iernii, cu excepția cazului în care există o scădere a cererii, ceea ce nu este imposibil.

Incertitudinea domină piața

Și nu doar o strângere a profiturilor i-a descurajat pe producători să-și extindă (sau chiar să mențină) dimensiunea efectivelor lor de reproducție. Celălalt factor (pentru întreprinderile din toate sectoarele, cu excepția, poate, a apărării și a produselor farmaceutice) este incertitudinea.

Războiul și ciuma sunt factori pozitivi pentru unele firme, dar nu pentru majoritatea dintre noi. În mod clar, trăim într-o lume foarte incertă în acest moment – ​​o piață globală care scapă (doar) dintr-o pandemie și apoi este lovită de prețuri în creștere, penurie și întuneric economic pe măsură ce începe un război în Europa, nu este o lume în care investitorii continuă, indiferent .

”Păstrați-vă calmul și continuați” funcționează bine ca un slogan, dar nu este unul pe care îl veți vedea la mulți manageri de investiții pricepuți. Ei sunt mai predispuși să spună: ”păstrați-vă calmul și țineți capul în jos”. Fermierii și consumatorii nu sunt diferiți.

Economia globală în stare proastă

Economia globală în 2022 pare să fie într-o formă proastă. Politicile de blocare din cauza Covid-19 în China și impactul agresiunii ruse în Ucraina asupra prețurilor îngrășămintelor, energiei și mărfurilor sunt de vină.

Astfel, estimările anterioare de creștere în 2022 și previziunile de creștere economică și 2023 sunt aproape toate revizuite în scădere.

Fondul Monetar Internațional a avertizat cu privire la o înrăutățire a perspectivelor pentru economia globală și și-a redus prognoza pentru creșterea globală anul viitor la 2,7% (de la 2,9% în iulie) și afirmă că vede o probabilitate de 25% ca creșterea să încetinească la mai puțin de 2%.

Aproximativ o treime din economia globală riscă să se contracte în 2023, SUA, UE și China continuând să se blocheze. Și mai puțini bani în sistem și în buzunarele consumatorilor înseamnă mai puțini bani de cheltuit pe carne.

Ciclul global al prețurilor

Ciclul global al prețului porcului arată o altă bifă ascendentă. Prețurile, ajustate pentru sezonalitate, au continuat să crească. Și nu există niciun semn că faza ascendentă a ciclului prețului porcului se stabilește sau se schimbă direcția. Într-adevăr, această fază pozitivă a ciclului rulează din aprilie 2021.

Prețurile la porci de peste tot sunt semnificativ mai mari decât acum un an și, cu câteva excepții, stocurile de porci și numărul efectivelor de reproducție au scăzut.

Aprovizionarea cu carne este, de asemenea, restrânsă de gripa aviară, care lovește puternic efectivele de păsări de curte în mai multe țări, iar acest lucru va susține prețurile la porci.

Estimările inițiale ale recoltei pentru cereale furajere și războiul din Ucraina din această toamnă nu arată chiar atât de terifiant pentru prețurile inputurilor, dar reiterez că crescătorii de porci par să fi considerat că riscurile de extindere a producției, sau chiar de a rămâne nemișcate, pur și simplu nu sunt. merită.

Prețurile porcului chinezesc

Prețurile porcilor din China s-au consolidat în ultimele săptămâni – chiar și cu vânzările de carne de porc congelată din rezervele oficiale în perioada festivalului și sărbătorii de toamnă.

Există semnale confuze cu privire la direcția turmei de reproducție chineză – mișcările recente ale prețurilor sugerează că s-a micșorat la începutul acestui an, dar nu este clar dacă acum își revine. Costurile de producție sunt încă relativ mari în China.

Nu există nicio îndoială că economia chineză se luptă și zvonurile despre o bulă imobiliară și finanțarea bancară prea extinsă nu fac decât să alimenteze pesimismul cu privire la a doua economie din lume.

Numărul de porci scade în SUA și în UE

Acest format de suprapunere pentru fiecare dintre ultimii patru ani ilustrează modul în care, chiar și atunci când prețurile la porc sunt în scădere, acestea pot fi în continuare pe o tendință ascendentă.

Piața SUA a cărnii de porc este fermă, cu puține indicii de inflație care afectează cererea de carne de porc, dar dolarul puternic și dependența industriei de exporturi au pus sub presiune sectorul de porc din SUA în S2 2022.

Chiar dacă valorile exporturilor sunt în creștere, va fi mai puțin volum vândut în străinătate. dacă nu se întâmplă ceva extraordinar.

Turma de reproducție din SUA a scăzut cu 0,6% în ultimul recensământ din septembrie. Estimările recensământului pentru totalul inventarului arată o scădere de 1,4%. Estimarea numărului de porci de pe piață raportează o scădere de 1,5%.

Contracții mari în UE

În UE, sunt evidente contracții și mai mari ale numărului de scroafe de reproducție. Germania și Polonia și-au redus foarte semnificativ dimensiunea efectivelor lor.

Doar Spania a manifestat vreo înclinație de a extinde producția. Numărul total de scroafe de reproducție din UE a scăzut de-a lungul timpului și cu o sumă extraordinară în 2022/21. Perspectivele pe termen scurt ale UE pentru producția de carne de porc se așteaptă la o scădere de 5% de la an la an în 2022. În mod pragmatic, raportul notează că,

„Această perspectivă este supusă unui grad ridicat de incertitudine legat de evoluțiile din Ucraina, inclusiv de capacitatea Ucrainei de a produce, stoca și exporta mărfurile sale.”

Această contracție generală a producției de porci în statele membre ale UE a determinat recuperarea prețurilor în Europa, de când politicile de blocare a Covid-19 au fost relaxate.

Pe măsură ce cererea a revenit la serviciile alimentare și în familiile care lucrează acum capabile să lucreze cu normă întreagă, prețurile la porci au crescut, aparent puțin gândite din partea consumatorilor despre adoptarea vegetarianismului sau despre trecerea la carne de pui.

Țineți, prindeți și fixați centurile de siguranță

Descrierea evenimentelor globale și cele mai recente date din industria porcilor prezentate aici subliniază observația făcută în titlul acestei piese. Nu este momentul pentru investiții sau extindere.

Este timpul pentru prudență și transpirație. Evenimentele externe majore din lume produc forțe care îi pot mătura pe cei mai eficienți producători dacă rezistența financiară a afacerilor lor nu este puternică.

Nu există o cale clară înainte pentru stabilirea unor ipoteze solide pentru un caz de afaceri sau vreo bază solidă pentru calculul rentabilității investiției – cu excepția cazului în care sunteți producător de arme sau inventatorul de noi medicamente minune pentru bolile animale sau umane.

Sunt puțini dintre noi în aceste din urmă poziții și cei care sunt nu vor citi asta. Așadar, fiți conștienți de faptul că prețurile la porc vor continua să fie puternice – dacă veniturile consumatorilor țin sus.

Dar, de asemenea, rețineți că până când prețurile energiei și furajelor nu vor slăbi semnificativ, perspectivele de îmbunătățire a marjelor în producția de porci sunt foarte incerte”, a prognozat expertul citat de PigProgress.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2