258
Când vine vorba de sustenabilitatea sectorului agroalimentar, datele ar putea fi utilizate în moduri diferite, cum ar fi ajutarea comercianților cu amănuntul să reducă risipa de alimente printr-o analiză mai bună a anumitor tipare de consumatori.
Achiziția și evaluarea datelor, și mai ales punerea în aplicare a soluțiilor bazate pe date, sunt deja considerate pietrele de temelie ale programelor de cercetare ale EIT Food, inițiativa europeană de inovare alimentară.
Scopul proiectelor pe care le derulează este de a lansa noi soluții inovatoare și durabile sub formă de produse, servicii sau platforme, a explicat Kerstin Burseg, manager de program inovație la EIT Food, citată de Euractiv.
„În funcție de sfera activității, partenerii noștri creează diferite tipuri de date”, a spus ea, menționând datele privind monitorizarea randamentului sau datele eșantionului de sol pentru a lua decizii educate pentru un management ferm mai durabil.
În contextul răspunsului COVID-19, EIT Food a demarat recent proiectul Smart-ET, conceput pentru a contribui la atenuarea reducerii rapide a consumului de produse lactate care a venit după închiderea restaurantelor.
Scopul Smart-ET este de a crea o aplicație cu ajutorul căreia este posibil să se prevadă variațiile producției de produse lactate și a costurilor de hrană pe piață pentru fermierii de lapte, pe baza atât a datelor istorice, cât și a datelor colectate pe tot parcursul pandemiei COVID-19.
În sectorul lactatelor, în special, datele fac posibilă o măsurare direcționată a reducerii azotului sau a îmbunătățirii calității apei, a explicat Giørtz-Carlsen, Arla Foods.
„O altă aplicație a datelor constă în modul în care folosim o proteină pentru a hrăni vacile, optimizând utilizarea proteinelor pentru a reduce emisiile”, a adăugat el.
Datele sunt, de asemenea, utilizate de factorii de decizie politică în conturarea inițiativelor legislative, a declarat Nikolakopoulou al Comisiei.
Se așteaptă ca Comisia să solicite statelor membre să încurajeze digitalizarea în agricultură prin noua politică agricolă comună (PAC) și prin planurile lor strategice naționale.
Fondul de dezvoltare rurală, precum și programul digital al UE și planul de redresare, vor sprijini investițiile în tehnologii digitale, nu doar în infrastructură, ci și în servicii de consultanță
„Cu siguranță ne uităm la modul în care putem face aceste date susținând sau îmbunătățind producția, crearea de noi modele de afaceri și, de asemenea, mai larg, încurajând inovația în agricultură, dar și de-a lungul lanțului de aprovizionare”, a subliniat Jor ge Pinto Antunes, membru al cabinetului comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.