Ferma

178

Programul Național și Local pentru asigurarea sănătății animalelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Programul Naționale și Local pentru asigurarea sănătății animalelor, precum și apărarea sănătăţii animalelor, protecţia şi bunăstarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale şi de la animale la om, siguranţa alimentelor de origine animală şi de origine vegetală destinată consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale şi protecţia mediului, constituie o problemă de stat şi o îndatorie pentru toţi locuitorii ţării, informează AmosNews.ro.

  Statul sprijină activitatea de apărare a sănătăţii animalelor de supraveghere, prevenire şi control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico—materiale necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activității în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa lanţului alimentar.   Aceste obiective cuprinse în Programul Guvernului, ca strategii la nivel naţional şi local pentru apărarea sănătăţii animalelor, sănătatea publică, protecţia şi bunăstarea animalelor, protecţia mediului, siguranța alimentelor, monitorizarea crescătorilor de animale, a operatorilor din industria alimentară şi a consumatorilor de aceste bunuri, revin, în principal, în responsabilitatea, Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor, care reprezintă autoritatea veterinară de stat la nivelul judeţului Sibiu şi care prin personalul de specialitate organizează o serie de acţiuni de verificare şi control privind respectarea legislaţiei din acest domeniu, sprijin şi consultanţă de specialitate pentru operatorii din domeniul creşterii animalelor şi a operatorilor din sectorul alimentar, în toate etapele producerii, prelucrării, distribuţiei, produselor de origine animală şi vegetală. Plecând de la premiza prin care întreaga funcţionare a societăţii depinde atât de asigurarea necesarului de hrană (securitate alimentară), cât şi de calitatea şi siguranţa alimentelor consumate de oameni, județul Sibiu oferă posibilitatea agricultorilor sau a unor operatori economici interesaţi să dezvolte şi să exploateze resursele prezentate mai sus prin:  

Dezvoltarea şi retehnologizarea unor:

exploataţii pentru creşterea vacilor de lapteexploataţii pentru creşterea tineretului bovin pentru carneexploataţii pentru îngrăşarea ovinelorexploataţii pentru îngrăşarea porcinelorexploataţii apicoleexploataţii pentru creșterea iepurilor

Dezvoltarea unor obiective pentru procesarea prin tehnologii moderne a materilor prime prin:

  unităţi de abatorizare pentru valorificarea cărnii în carcasă sau materie primă pentru procesare, obiective de procesare a laptelui de vacă şi în special a laptelui de oaie (creşterea ovinelor fiind o tradiţie în judeţul nostru). obiective pentru valorificarea superioară a altor resurse (miere de albine, melci, piei de animale, legume şi fructe, produse de panificaţie) În judeţul Sibiu, la această dată se cresc în diferite forme de organizare, un însemnat număr de animale şi păsări, care prin producţia primară obţinută de la acestea asigură materia primă pentru consum ca atare sau pentru procesare în unităţi specializate pentru produse din carne, lapte, ouă, peşte, produse apicole, produse de panificaţe, legume şi fructe, etc.   Pe lângă aceste obiective funcţionale, judeţul Sibiu oferă reale posibilităţi de extindere şi dezvoltare a activităţiilor din domeniul creşterii animalelor şi a procesării superioare a produselor de origine animală şi nonanimală, garantând operatorilor economici rentabilizarea investiţiilor prin valorificarea animalelor vii şi a produselor finite solicitate pe piața locală, naţională, intracomunitară şi la export. În acest context, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, prin personalul propriu şi prin medicii veterinari de liberă practică pe care îi coordonează, asigură o gamă largă de servicii de specialitate, comforme legislaţiei europene, în beneficiul celor care investesc în creşterea animalelor, în domeniul procesării, depozitării şi comercializării produselor de origine animală şi nonanimală prin: efectuarea acţiunilor de supraveghere, operaţiuni de vaccinare preventivă, operaţiuni de tratamente antiparazitare şi examene de laborator pentru supravegherea, prevenirea şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, implementarea normelor sanitare veterinare privind protecţia şi bunăstarea animalelor de fermă şi din exploataţiile individuale. Prin evaluări şi controale programate.  

Sprijin în gestionarea efectivelor de animale şi păsări, prin:

  identificarea şi înregistrarea operativă a animalelor în Baza Naţională de Date şi urmărirea mișcării acestora şi reactualizarea permanentă a Registrului Agricol posibilitatea valorificării animalelor din exploataţii către alţi beneficiari în condiţii legale, garantarea calităţii şi salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice şi analize efectuate la laboratorul D.S.V.S.A, din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu şi a programului de autocontrol. acordarea de consultanţă de specialitate, la solicitarea unor persoane fizice sau juridice din domeniul creșterii animalelor sau domeniul alimentar, în obţinerea de documente legale, privind: organizarea autorizarea şi înregistrarea exploataţiilor comerciale şi comercială de Tip A cu animale şi păsări, formă de organizare care facilitează obţinerea de suvenţii pe bunăstare, înregistrarea micilor producători pentru activităţi de vânzare directă sau cu amănuntul a producției primare sau produse finite, obţinute prin procesare, autorizarea târgurilor de animale, monitorizarea programului de modernizare a unităţilor de procesare lapte — carne, care să permită realizarea comerțului intracomunitar şi de export, promovarea produselor tradiţionale prin identificarea producătorilor cu astfel de activităţi şi acordarea serviciilor de consultanţă privind asigurarea parametriilor tehnologici şi de calitate, întocmiterea documentaţiilor necesare obţinerii fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare rurală, întocmirea dosarelor de despăgubire pentru animalele eliminate din focarele de boală tranmisibile, spijin în asigurarea, din partea autorităţiilor locale, a unor facilități pentru preluarea, prelucrarea şi valorificarea pe plan local a produselor animaliere, prin depozite de colectare ceriale, legume şi fructe, sau unităţi de procesare carne, lapte, cereale etc. dezvoltarea permanentă a colaborării cu operatorii economici, cu asociaţiile profesionale, prin participarea la analize şi dezbateri organizate, informarea despre modificările legislative prin întâlniri directe sau prin comunicate în mass media locală centrală, distribuirea de materiale şi pliante documentare informative, din domeniu de activitate şi din problematica de interes public.   Concret, în complexitatea serviciilor asigurate de personalul din rețeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Sibiu, pentru a se asigura o stare de sănătate şi bunăstare a animalelor și păsărilor care se cresc în scop economic în judeţul nostru, în cursul anului 2014, s-au efectuat 135.134 acţiuni de supraveghere clinică a bolilor, 6.099.656 vaccinări imunoprofilactice, 435.320 tratamente antiparazitare şi 129.503 examene de laborator. Pentru supravegherea bolilor transmisibile cu importanță majoră.   De asemenea s-a efectuat 3.174 acţiuni de supraveghere, inspecţii şi controale, având ca ţintă implementarea legislaţiei din domeniul alimentar în obiective care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală şi vegetală, fiind asigurarată piaţa de consum cu produse alimentare de calitate şi salubre, realizând astfel creşterea respectului faţă de consumator S-a acordat spijin crescătorilor individuali de animale şi producătorilor individuali, pentru a putea produce, prelucra şi comercializa produsele obținute în condiţiile stabilite prin legislaţia din domeniu. Fiind înregistrate în anul 2014, un număr de 541 obiective cu profil alimentar, precum şi 64 de mici producători pentru vânzare directă a producţiei primare de lapte, miere, ouă şi peşte, produse obţinute în exploataţiile proprii. Prin autorizarea în acest an a încă două abatoare de mare capacitate, se asigură crescătorilor de animale valorificarea în condiţii corespunzătorae şi legale a animalelor din gospodărie. S-a acordat sprijin prin asistență de specialitate pentru livrare în state europene şi la export a 9.838 capete tineret bovin, 62.822 tineret ovin, 13 asini, 15.800 păsări şi 216 de câini comunitari, precum şi importul a 5.566 tineret bovin, 101 ovine, 3.381 suine, 365.402 pui de o zi şi material seminal de bovină şi porcină, 850 to. Miere de albine, 181 to. Conserve din carne, 10 to. Preparate din carne, 70 to. Brânzeturi, 340 to. Carne de melc, 570 to. Piei crude şi 66 to lână, în derularea acţiunilor sanitatre veterinare și pentru siguranța alimentelor, D.S.V.S.A. Sibiu a colaborat cu alte instituţii judeţene împlicate, respectiv, D.A.J, D.S.P, I.P.J, C.P.C.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2