197
Propunerea legislativa prevede ca fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie. Bulina verde va indica produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, bulina portocalie va indica produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie iar bulina rosie va corespunde celor care contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardio-vasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. Se spune ca E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a facut studii in care sa se verifice daca nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, in cantitati mari, nu este nociv sanatatii. Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza, a declarat Staicu in timpul dezbaterii propunerii legislative in plenul Senatului. De asemenea, senatorul PDL a subliniat faptul ca o etichetare suplimentara creste increderea cumparatorului in produsul alimentar achizitionat daca acesta are o bulina verde. Potrivit propunerii legislative, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.