Repere

377

Rabobank: Crește concurența în comerțul cu carne de porc

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unei analize Rabobank, consumul global de carne de porc este pregătit pentru creștere, iar în raportul său recent publicat despre comerțul global cu carne de porc, Rabobank notează că, în timp ce concurența dintre marii exportatori de carne de porc s-a intensificat, peisajul competitiv va continua să se schimbe.

Creșterea consumului susține comerțul

Conform raportului Rabobank, avantajul va fi probabil în mâinile producătorilor low-cost, precum Brazilia și SUA. Poziția Europei, între timp, este de așteptat să slăbească, în primul rând din cauza creșterii cerințelor pieței și de reglementare privind bunăstarea animalelor și sustenabilitatea.

Eva Gocsik, analist senior (proteine animale) la Rabobank, a remarcat că consumul global de carne de porc este de așteptat să crească la o rată de creștere anuală compusă proiectată de 0,7% din 2022 până în 2030. Anul viitor, în 2024, acest lucru este anticipat ca urmare a reducerii inflației.

Presiunile și recuperarea în continuare de pesta porcină africană în Asia de Sud-Est și Asia. Pe termen lung, creșterea populației și dezvoltarea economică vor conduce și mai mult creșterea consumului, ceea ce va compensa scăderea continuă a consumului în Europa.

Avantajul de cost de producție al Braziliei

Ratele de schimb valutar, precum și costurile de transport, forța de muncă și producția de porc sunt factori majori care afectează competitivitatea exportatorilor mondiali de carne de porc.

Gocsik notează că Brazilia devine un jucător remarcabil și, în 2022, a capturat 24% din importurile de carne de porc din China, cimentându-și poziția de al doilea cel mai mare furnizor al Chinei. Brazilia continuă să-și mențină avantajul de cost de producție față de exportatorii europeni.

America de Nord rămâne un jucător cheie

SUA și Canada continuă să-și păstreze statutul de exportatori de carne de porc la prețuri reduse datorită furajelor accesibile și accesului continuu pe piețele cheie.

Valoarea cărnii de porc din SUA și Canada ar putea crește datorită inițiativelor de consolidare și durabilitate ulterioară. Oricum, exporturile de carne de porc din SUA și Canada și soiuri de carne vor rămâne esențiale pentru comerțul global cu carne de porc.

Costurile de producție în creștere în UE

În UE, creșterea standardelor de durabilitate și bunăstare a animalelor necesită investiții din partea producătorilor.

Și, deși exporturile europene de carne de porc rămân semnificative, se anticipează că acestea vor scădea pe măsură ce costurile de producție vor crește în continuare.

Presiunea bolii se profilează tot mai acut

„Pesta porcină africană continuă să afecteze direct țările importatoare din Asia și exportatorii europeni indirect, prin restricții comerciale, remodelând modelele comerciale globale”, a spus Gocsik.

Între timp, unele regiuni testează vaccinuri și editare genetică, ceea ce ar putea oferi un avantaj competitiv unor producători.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2