Repere

368

Rabobank: Pe piața laptelui, costurile furajelor mențin marjele strânse

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Participanții lanțului de produse lactate – de la producător la procesator până la utilizatorul final se află în zona de profit minim, se arată în ultimul rapor emis de Rabobank.

Au crescut ratele de sacrificare

Prețurile laptelui producătorilor de lactate au scăzut de la nivelurile lor ridicate din 2022, în timp ce vacile lor digeră noi hrană pentru culturi și furaje la prețuri record.

Costurile scumpe ale inputurilor rămân un vânt în contra intereselor fermierilor și procesatorilor, la nivel mondial și, combinate cu prețurile mai mici ale laptelui, duc la presiunea marjei la nivel de fermă. C

a răspuns, ratele de sacrificare a vacilor de lapte au crescut, se arată în trimestrul mondial al băncii pentru produsele lactate din trimestrul I 2023.

Tulburări geopolitice

Tulburările geopolitice continuă să tulbure estimările cererii și ofertei. Războiul din ce în ce mai intens Rusia-Ucraina crește riscul de costuri mai mari ale furajelor pe tot globul pentru al doilea an, prin creșterea costurilor cu inputurile agricole, a spus echipa.

O escaladare a tensiunilor comerciale cu China ar avea repercusiuni negative asupra piețelor globale de lactate din cauza dominației sale în importurile de lactate.

Iar mediul macroeconomic rămâne complex, au remarcat analiştii. "Inflația a încetinit, dar în primul rând din cauza scăderii prețurilor la energie.

Inflația serviciilor de bază rămâne puternică. Piața muncii este încă foarte strânsă în anumite sectoare, iar băncile centrale continuă să crească dobânzile. Există semne sporite de încetinire a consumului gospodăriilor. care este probabil să continue să se deterioreze în următoarele luni.”

Creștere modestă a producției de lapte

Rabobank se așteaptă ca producția de lapte din cele 7 mari regiuni de export să crească în 2023, dar cu 0,7% de la an la an. Analiștii și-au retrogradat prognoza pentru 2023 față de estimarea din trimestrul trecut de 1%.

„Această creștere mai lentă este atribuită creșterii sacrificării în SUA și provocărilor de producție legate de vreme în Noua Zeelandă, Brazilia și Argentina”, a declarat Mary Ledman, strateg sector global pentru produse lactate la Rabobank.

Depinde mult de politicile interne ale Chinei și de rezistența mai largă a cererii pentru a susține prețurile produselor lactate în 2023, a adăugat ea.

„Importurile de produse lactate ale Chinei în primul trimestru al anului 2023 sunt de așteptat să scadă sub nivelul de un an în urmă, cu un interes reînnoit de cumpărare în curs de dezvoltare în al doilea trimestru al anului. Ne așteptăm la o creștere ușoară a importurilor de la an la an în a doua jumătate a anului 2023.

Costurile de hrană

În SUA, din perspectiva costului hranei pentru animale, valorile porumbului, făinii de soia și fânului de lucernă rămân ridicate.

„Ca și în 2022, costurile furajelor sunt mult peste ratele medii observate în ultimul deceniu. Există un dezavantaj limitat pe termen scurt așteptat în costurile pentru hrana animalelor, menținând costul de producție ridicat în acest an și provocând marje strânse la prețurile curente ale laptelui.”

Privind la piața din Noua Zeelandă, analiştii spun că costurile combustibilului și îngrăşămintelor, urmate de costurile furajelor, demonstrează dureri de cap pentru producătorii de lactate de acolo.

„Cu toate acestea, viermele a scăzut în ceea ce privește costurile de referință ale îngrășămintelor, oferind un oarecare optimism pentru reducerea prețurilor inputurilor în următoarele luni.”

Mulți fermieri de lapte din Australia vor intra în toamnă cu rezerve bune de furaje și cu disponibilitatea apei de irigare și a furajelor suplimentare, după o recoltă decentă de iarnă 2022/23, pe măsură ce încep pregătirile pentru sezonul următor, potrivit perspectivelor.

Există probleme de aprovizionare și de calitate cu furajele, iar furajele achiziționate rămân scumpe. Prețurile îngrășămintelor revin la niveluri mai normale ale prețurilor la fermă.

Seceta intensă de la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023 din Argentina a continuat să afecteze disponibilitatea furajelor în multe regiuni și va face ca profitabilitatea să fie mai dificilă în T2 și T3, deoarece dependența de cereale pentru furaje va crește, estimează echipa.

În China, Rabobank anticipează că costurile făinii de soia, lucernă și semințele de bumbac vor rămâne ridicate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2