Tehnologii

509

Rabobank: Piața globală a păsărilor de curte este pe tendință de creștere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Analiștii se așteaptă ca piața globală a păsărilor de curte incepe să se redreseze după o a doua jumătate slabă a anului 2023, dar tensiunile geopolitice vor rămâne o problemă. Între timp, furnizorii de top apelează la platforme de date și sisteme AI pentru a spori productivitatea și transparența.

Condițiile globale se redresează

Potrivit unui nou raport Rabobank, condițiile de pe piața globală a păsărilor de curte se redresează treptat, cererea fiind anticipată să se îmbunătățească datorită accesibilității mai bune, determinată de creșterea veniturilor și de costuri mai scăzute și de ratele inflației.

Mai multe piețe care s-au confruntat cu oferta excesivă și scăderea prețurilor au văzut condițiile pieței locale îmbunătățite în primul trimestru al anului 2024. În cele mai multe cazuri, aceste îmbunătățiri au fost determinate de reduceri de producție pentru a reechilibra oferta, ceea ce a făcut presiuni asupra cererii.

„Ne așteptăm ca piețele globale să continue să se îmbunătățească ușor”, spune Nan-Dirk Mulder, analist senior pentru Animal Protein la Rabobank. „Prețul va stimula în continuare cererea de pe piață, dar mai puțin decât în 2023, din cauza inflației mai scăzute a prețurilor de consum și a veniturilor mai mari.”

Această schimbare va sprijini o oarecare recuperare a cererii de păsări de curte cu valoare adăugată, cum ar fi conceptele de pui și păsări de curte procesate și o cerere îmbunătățită în sectorul alimentar, sugerează banca.

Cu toate acestea, conștientizarea prețurilor în rândul consumatorilor va rămâne un factor cheie. Principala provocare va fi menținerea echilibrului pieței cu o creștere disciplinată a ofertei.

„Din perspectivă globală, ne așteptăm la o creștere de 1,5–2% pentru 2024, determinată în principal de piețele emergente din Asia, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină. Creșterea în Europa, SUA și Japonia va fi lentă”, spune Mulder.

Informații bazate pe date

Crescătorii de păsări adoptă din ce în ce mai mult noile tehnologii digitale pentru a-și îmbunătăți operațiunile. De exemplu, dsm-firmenich pilotează o platformă de date cu cooperativa agricolă Agrifirm, pentru a stimula o producție mai responsabilă și mai transparentă.

Platforma Poultry Next permite o transparență îmbunătățită a lanțului de aprovizionare, oferind o imagine precisă a întregii călătorii a produsului – de la furaj la fermă până la raftul de vânzare cu amănuntul.

Partenerii își propun să sprijine obiectivele de reducere a emisiilor de carbon și să depășească problemele legate de dimensiunea și complexitatea lanțurilor de aprovizionare prin intermediul platformei. Se preconizează că cererea de păsări de curte va crește în acest an datorită accesibilității îmbunătățite.

„Există oportunități reale de îmbunătățire a eficienței, durabilității și sănătății animalelor, iar acestea sunt adesea interdependente. Conectarea Sustell la Poultry Next de la Agrifirm, lider în industrie, este cheia pentru a debloca valoarea durabilității pentru fermierii Agrifirm și partenerii din lanțuri”, spune David Nickell, VP sustenabilitate și soluții de afaceri la dsm-firmenich, Nutriție și sănătate animală.

Între timp, Cargill valorifică puterea AI pentru a îmbunătăți sănătatea efectivelor de pui. Într-un interviu recent, Florian Schattenmann, directorul tehnic al Cargill și vicepreședintele cercetării și dezvoltării și inovației, ne-a spus: „Avem un proiect numit Galleon care ne permite să analizăm ADN-ul microbiomului unei turme de pui – astfel încât un fermier să poată obține mostre de pui. caca de la ferma lor, ne-o trimite și noi facem o analiză și le spunem cât de sănătoasă este turma aceea. Fermierul poate ajusta apoi hrana pentru a îmbunătăți starea de sănătate a efectivului de pui.”

„De-a lungul timpului, pe măsură ce obținem date mai bune în jurul diferitelor ferme de pui, putem vedea că pot exista multe fluctuații în ferma A și mult mai multă stabilitate în ferma B, astfel încât să putem ajusta și prezice de ce va avea nevoie fermierul. Deci, modelul învață obținând mai multe date din mai multe mostre. Un efectiv sănătos va fi mai productiv și va avea mai puțină mortalitate și va fi mai bine pentru amprenta GES.”

Probleme de flux comercial

Potrivit Rabobank, provocările potențiale de distribuție sunt cea mai mare îngrijorare pentru piața de păsări de curte din cauza tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre, a atacurilor Houthi în Marea Roșie și a secetei care afectează nivelul apei în Canalul Panama.

Având în vedere creșterea redirecționării pe rutele sudice, aceste provocări ar putea avea un impact asupra comerțului global cu păsări de curte și inputuri aferente, cu costuri în creștere, aprovizionare întârziată și disponibilitate restrânsă a containerelor.

Fluxurile comerciale către și dinspre Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa sunt deosebit de vulnerabile la schimbări, care ar putea spori concentrarea asupra comerțului regional, acolo unde este posibil, sau ar putea duce altfel la costuri mai mari și potențial întârziere a aprovizionării, în special pentru bunurile produse în principal într-un singur regiune, cum ar fi aditivi pentru hrana animalelor, echipamente, produse pentru sănătatea animală sau produse specifice de pasăre, cum ar fi păsările de curte procesate sau păsările întregi pentru Orientul Mijlociu.

„Se așteaptă ca fluxurile comerciale regionale din Asia, Europa și Orientul Mijlociu să beneficieze de pe urma situației, în timp ce comercianții care transportă către acele destinații vor fi afectați negativ”, spune Mulder.

Provocări operaționale persistente

Banca olandeză subliniază, de asemenea, că costurile furajelor au scăzut în medie cu 15-25% față de nivelurile din 2023, dar regiunile din emisfera sudică și țări precum India și Indonezia sunt din ce în ce mai expuse la vreme uscată în momente critice pentru recoltele lor de vară, crescând lo griji de alimentare cu furaje cal.

În schimb, livrările de furaje din Brazilia și țările și regiunile emisferei nordice precum SUA, UE și Rusia sunt „bune” și se confruntă cu prețuri în scădere. Din perspectiva cererii și ofertei, prețurile globale ale mărfurilor par să fi atins punctul cel mai scăzut, în primul rând din cauza preocupărilor legate de geopolitică, probleme comerciale și vreme, cum ar fi El Niño. Se pare că giganții fast-food încă nu îndeplinesc standardele de bunăstare a puiului.

Gripa aviară rămâne, de asemenea, o preocupare. Rabobank se așteaptă ca riscurile să se schimbe în lunile următoare către emisfera sudică, unde mai multe țări apelează la vaccinuri pentru a proteja industria.

„Orice focar în statele sudice ale Braziliei – în special într-un efectiv comercial – ar putea avea un impact substanțial asupra comerțului global”, spune Mulder.

O atenție deosebită va fi acordată riscurilor de gripă aviară în țările exportatoare cheie precum Brazilia și Thailanda, unde focarele ar putea provoca condițiile pieței globale și fluxurile comerciale.

Preocupări de bunăstare a puiului

Prognoza de creștere modestă a pieței de păsări de curte este stabilită pe fundalul unor considerații crescânde privind bunăstarea animalelor în rândul consumatorilor. La sfârșitul anului trecut, un raport al World Animal Protection a constatat că liderii europeni ai fast-food-urilor se opun în mare parte standardelor de bunăstare a puilor de carne.

McDonald’s, Burger King și Starbucks s-au numărat printre lanțurile cu performanțe „foarte slabe” în managementul și raportarea bunăstării puiului în mai multe țări. Aceste restaurante nu ne-au răspuns când au fost întrebați dacă sunt de acord cu evaluarea lor, ce acțiuni întreprind pentru a gestiona bunăstarea puiului de carne și în ce măsură sunt pregătite pentru Angajamentul European pentru Pui (ECC) în 2026.

ECC este un set de cerințe minime concepute pentru a îmbunătăți în mod eficient din punct de vedere al costurilor bunăstarea puilor. Deși nu există penalități asociate cu acest angajament, companiile care nu îndeplinesc cerințele își riscă reputația mărcii și sprijinul financiar, ne-a spus Michelle Baxter Wickham, manager de implicare în sectorul privat la World Animal Protection. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2