Tim Hunt, analist al Rabobank, susţine că “au fost vremuri mai rele pentru fundamentele pieţei produselor lactate”, dar previziunile sale sunt că lucrurile îşi vor reveni la jumătatea acestui an, potrivit www.dairyindustries.com Dacă în luna ianuarie preţurile au cunoscut o cădere semnificativă, déjà la jumătatea lunii februarie s-a înregistrat un salt surprinzător. La jumătatea lunii martie, preţul- pe FOB Oceania- la lapte praf integral (WMP) a crescut cu 42%, ajungând la nivelul preţului din luna decembrie anul trecut, în timp ce la unt şi lapte praf degresat (SMP), preţurile au crescut cu 20%. Numai la branză preţul a rămas, în mare parte, neschimbat. În ceea ce priveşte oferta Noii Zeelande privind produsele lactate, aceasta a cunoscut şi ea o perioadă de stagnare în lunile februarie şi martie. Spre deosebire de majoritatea regiunilor de export ale lumii, în primele trei luni ale acestui an s-a constatat o creștere puternică a producției de lapte în SUA. În același timp, China și Rusia sunt principalii lideri ai pieţii de consum, ceea ce a condus la o contracţie în comerţul internaţional de la criza financiară din 2009. Pe termen scurt, Rabobank prevede însă o scădere a prețurilor pe măsură ce piața internaţională pare să livreze semnalul că limitează creșterea producției în acest sector. “Pe măsură ce înaintăm în continuare în 2015, spune analistul Robobank, creșterea ofertei va continua sa încetinească şi sunt de aşteptat preţuri mai mici, pentru a debloca ocreştere favorabilă consumului, iar o putere de cumpărare mai mare, la nivel internaţional, ar putea compensa lipsa cererii de lapte a doi coloşi: China şi Rusia. Acest lucru ar putea genera însă doar o presiune modestă ascendentă a preţurilor,începând din august 2015, moment în care vafi ridicat şi embargoul rusesc.” Cei mai mari fermieri producători de lactate din regiunile cheie de export anticipează că va urma un uşor trend pozitiv al preţurilor lactatelor de abia din ultimul trimestru al acestui an.