Repere

251

Rabobank: Prețul laptelui și al lactatelor va crește

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pe măsură ce creste cererea de unt și grăsimi din lapte se accelerează, piața produselor lactate s-ar putea scutura de câțiva ani provocatori, inclusiv cererea și producția mai scăzute, a declarat Lucas Fuess, analist senior al pieței de lactate la Rabobank, pentru FoodNavigator-USA.

Marje evazive

„Ieșim dintr-un 2023 care a înregistrat prețuri destul de mici la lapte. A fost un an destul de provocator pentru fermieri. Marjele și profitabilitatea au fost destul de evazive în general. Costurile pentru furaj au fost încă relativ ridicate, prețurile mai mici ale laptelui au creat o situație destul de grea la fermă.

Și acum, ne aflăm într-o situație în care producția de lapte a scăzut ulterior nu numai în SUA, ci și în majoritatea regiunilor globale cheie, care include Uniunea Europeană, locuri precum Noua Zeelandă, chiar și în America de Sud.”

Producția în scădere răspunde cererii în scădere de lapte

Rabobank a subliniat starea pieței globale a produselor lactate în recenta adăugare a raportului său trimestrial privind produsele lactate, pentru care Fuess a fost autorul principal al raportului cu contribuții din partea colegilor săi.

Piața produselor lactate a înregistrat o producție și o cerere de lapte mai scăzute, așa că „prețurile au fost destul de limitate lateral în ultimele câteva luni”, a spus Fuess. Provocările de pe piața produselor lactate vor continua probabil până în primul trimestru al anului 2024 și în trimestrul II, a adăugat el.

În SUA, scăderea aprovizionării cu lapte provine din dimensiunea efectivului de lapte și din scăderea laptelui per vacă. Dimensiunea efectivului a scăzut cu 76.000 de vaci în ultimul an, deoarece fermierii căutau să înlocuiască vacile cu producție scăzută de lapte, iar laptele pe vacă a scăzut cu 0,3% în ianuarie 2024, în timp ce randamentele au crescut în medie cu 1% în 2023, Rabobank. raportat.

Exporturile de lactate din SUA au scăzut cu 5% în decembrie 2023, iar exporturile au scăzut cu 7% pentru întregul an, conduse de cererea mai scăzută în țările asiatice. Cu toate acestea, unul dintre cei mai mari cumpărători de produse lactate din SUA, Mexic, „a avut un an foarte puternic în '23, importând în principal brânză și lapte uscat fără grăsimi”, a spus Fuess.

În 2024, Rabobank se așteaptă ca „producția să revină”, în creștere cu 0,5%, pe măsură ce cererea își revine și ea, a spus el. Factorii macroeconomici pozitivi, cum ar fi o inflație mai scăzută, ar putea crește exporturile către China și alte țări, a adăugat el.

„Pe măsură ce cererea crește încet, ne așteptăm la un impact general pozitiv asupra prețurilor care vor evolua și în acest an. Vreau să avertizez sau să prefațez că nu ne așteptăm la o reapariție a prețurilor cu adevărat ridicate pe care le-am văzut în 2022. Nu suntem prea optimiști cu privire la aceste tendințe, dar, în general, privind spre 2024, prețurile majorității produselor lactate și laptele. prețurile în general, atitudinea produselor lactate arată puțin mai bine în 24 decât ceea ce am văzut în 2023.”

El a adăugat: „Toate aceste mari tendințe macro cu care ne-am confruntat în ultimele 12 până la 18 luni arată puțin mai bine în 2024, ceea ce ne modelează viziunea asupra poate că unii cumpărători din aceste țări vor reveni pe piață și un fel de cerere un pic mai mare.”

Creștere la unt

În timp ce cererea consumatorilor pentru lapte fluid a scăzut de ani de zile, mulți cumpărători mănâncă acum mai multe lactate din brânzeturi, iaurturi și unturi, a menționat Fuess.

„Când ne gândim la cererea de lapte lichid – sau la cererea de lapte de băut – aceasta a scăzut de mulți ani acum. Dar când ne uităm la categorie în ansamblu, mâncăm mult mai mult din produsele noastre, în loc să bem produse lactate.

Și pe plan intern, cererea totală de produse lactate continuă să crească de la an la an. Deci, lucruri precum brânză pentru a adăuga cererea de iaurt, toate aceste lucruri sunt mai mult decât compensează scăderea cererii de lapte lichid în ansamblu.”

Piața produselor lactate este de așteptat să înregistreze o cerere puternică continuă pentru unt, care a înregistrat prețurile medii din SUA s-au situat la 2,6294 dolari pe liră în ianuarie 2024, a declarat Rabobank. Tendințele consumatorilor în ceea ce privește grăsimile sănătoase contribuie, de asemenea, la cererea puternică de unt, a subliniat Fuess.

„Cererea de unt, atât la nivel intern, cât și la nivel global, continuă să fie aproape în afara topurilor. Am stabilit în SUA un preț record al untului în '22. Am depășit acest record record în 2023, iar prețurile la unt în primul trimestru [din 2024] sunt extrem de ferme, deci un lucru aberant pentru o parte din comportamentul prețurilor pe care îl vedem la orice altceva.

Consumatorii continuă să-l cumpere de la magazinele alimentare, [și]... rămân tendințe conform cărora oamenii trec de la uleiul vegetal sau alte produse la numai unt și pur și simplu nu putem face suficient.”

În ciuda producției mai scăzute de lapte, vacile „produc niveluri record de grăsime din lapte”, dar nu ține pasul cu cererea de unt a consumatorilor, a spus el.

El a adăugat: „Untul [este] în acea categorie cu nuci, fistic, migdale, avocado [și] toate acele simple ingrediente sau produse unice și continuă să călătorească pe valul acestei percepții schimbate în general asupra grăsimilor sănătoase.” (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2