Stiri

309

Rabobank: Producția de carne de porc revine la profitabilitate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În perspectivele sale trimestriale, Rabobank a observat o „schimbare pivot”, deoarece numărul efectivelor de scroafe par să se stabilizeze după o fază de reduceri, după cum se arată în ultimul raport.

Rezultatul tendințelor de consum

Stabilizarea este rezultatul unor tendințe de consum mai bune decât cele așteptate, împreună cu costurile de producție reduse în majoritatea regiunilor, a scris banca.

„Acești factori contribuie la o perspectivă mai optimistă pentru prețurile porcilor și încurajează producătorii să ia în considerare reconstruirea efectivelor lor.”

Cu toate acestea, există o avertizare, a avertizat banca: „Producătorii din regiunile cu provocări permanente în materie de sănătate sau costuri de reglementare mai mari pot experimenta un ritm de recuperare mai lent”.

Încetinirea contracției turmei

Într-o declarație de presă, Christine McCracken, analistul principal al băncii – proteine animale, a declarat: „Echilibrul îmbunătățit dintre cerere și ofertă a industriei a dus la o încetinire a contracției efectivelor. Deși o creștere semnificativă a efectivului de reproducție nu este anticipată până la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025, creșterea productivității contribuie la creșterea producției.”

Banca a indicat SUA, Canada și China, care văd efective mai sănătoase, ceea ce se traduce printr-o disponibilitate mai mare a porcilor. În UE și Regatul Unit împreună, însă, deși declinul efectivului de scroafe s-a stabilizat oarecum, exporturile de carne de porc în prima lună au scăzut cu 10% față de ianuarie 2023.

Banca a scris că „Scăderile structurale ale producției de carne de porc din UE și cererea redusă de import au lăsat o gaură semnificativă pe piețele globale de export, care este rapid umplută de națiunile concurente – în principal America de Nord și de Sud”.

În plus, banca a analizat că stocurile globale mai mari de cereale și semințe oleaginoase au dus la costuri mai mici de hrana pentru producători. O recoltă robustă din America de Sud a făcut și mai mult presiune asupra prețurilor, oferind scutire de inflație.

Vânzările cu amănuntul de carne de porc

În ciuda unei scăderi a consumului pe piețele cheie asiatice în primul trimestru al anului, carnea de porc își menține poziția de alegere de proteine rentabilă pentru consumatorii din întreaga lume, McCracken a spus: „Acest lucru este deosebit de semnificativ în lumina prețurilor creșterii cărnii de vită.

Tendința către produse congelate și gătit acasă este de așteptat să continue să stimuleze vânzările cu amănuntul de carne de porc, cu o creștere estimată a vânzărilor de carne procesată și cu valoare adăugată, pe măsură ce ratele inflației vor atinge vârful.”

Pentru China, banca a observat o scădere bruscă a importurilor de carne de porc cu 40% comparativ cu primele două luni din 2023. Banca atribuie „declinul considerabil piețelor locale slabe și stocurilor mari de produse importate congelate”. Banca se așteaptă ca importurile să revină în al doilea trimestru, chiar și acele niveluri ar putea rămâne mai mici decât în 2023.

În Filipine, banca se așteaptă să observe în continuare efectele focarelor de pestă porcină africană, deoarece prețurile la fermă au crescut puternic în trimestrul 4 din 2023. Banca citează că guvernul filipinez se așteaptă la o creștere cu 3% a producției de carne de porc în 2024. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2