Ferma

107

RaboResearch: Incertitudinile îi fac pe producătorii de carne de porc să fie precauți

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producătorii de carne de porc din întreaga lume sunt precauți cu privire la reconstruirea efectivelor, concluzionează Rabobank potrivit ultimelor analize.

Cauze: Comerț, boli, cerere scăzută

Acest lucru este în mare parte legat de incertitudinile în curs privind comerțul, bolile și cererea. Provocările logistice și potențialele impacturi de la La Niña complică și mai mult piața. Acesta este rezumatul analizei periodice de piață RaboResearch.

Banca, în mod tradițional puternică în chestiuni legate de agrobusiness, a scris în cea mai recentă actualizare că efectivul global de scroafe a rămas constant până în al treilea trimestru al anului 2024, cu semne mici de expansiune, în ciuda profitabilității îmbunătățite în unele regiuni.

Christine McCracken este analist senior de proteine ​​animale pentru RaboResearch. Într-o declarație de presă, ea spune:

„Ne așteptăm la o creștere sezonieră a producției pe măsură ce temperaturile se răcesc și porumbul proaspăt devine disponibil, deși provocările pentru sănătatea turmei cresc de obicei în această perioadă”.

Biosecuritate

Biosecuritatea rămâne o prioritate de top din cauza riscurilor de îmbolnăvire în curs. Focarele de boli din Coreea de Sud, Rusia și UE au dus la pierderi de producție în a doua jumătate a anului 2024, limitând reconstrucția efectivelor în ciuda măsurilor eficiente de biosecuritate.

Presiunea moderată a bolii din China ar trebui să susțină o revenire la creșterea efectivelor în 2025. De asemenea, este așteptată o ușoară creștere a producției în Brazilia, SUA și țările din sudul UE, a scris banca.

Producția de carne de porc în UE crește

În mod interesant, banca a scris că producția de carne de porc în întreaga UE (27 de țări) și Regatul Unit a crescut cu 3% de la an la an între ianuarie și iulie 2024.

Câștigul a fost împărțit în mod egal între ponderea crescută la sacrificare, precum și numere mai mari de sacrificări. Cu toate acestea, efectivul de scroafe din primele 8 țări producătoare de carne de porc din UE a scăzut cu 0,6% în comparație cu sfârșitul anului 2023.

Acest lucru este în concordanță cu dificultățile de producție, de exemplu, în Țările de Jos (unde o scădere de 10-15% pe an. anul este proiectat), în timp ce Spania încă se luptă cu tulpina PRRS Rosalía.

Având în vedere că stocurile globale oferă un tampon adecvat, proiectăm încă un an de costuri moderate de câștig pentru majoritatea producătorilor de top de carne de porc în 2024/25

An bun pentru producția de furaje

Inventarele globale de furaje se apropie de cel mai bun nivel din ultimii ani. Din acest motiv, costurile de producție a porcilor sunt mai mici în majoritatea regiunilor, a scris RaboResearch.

Cu toate acestea, condițiile uscate din America de Sud și Asia indică faptul că avantajele costurilor pentru furaje nu sunt uniforme, a avertizat banca.

În 2024, costurile mai scăzute cu porumb și făină de soia au oferit o reducere a marjei în unele regiuni, în timp ce aprovizionarea mai restrânsă cu grâu a menținut costurile ridicate în altele.

Recolta mare din America de Nord a reconstruit stocurile, a scris banca, menționând o creștere estimată cu 10% a producției de soia „și o altă recoltă puternică de porumb în 2024/25”.

UE și Asia, totuși, nu au rămas mai mici. McCracken a spus: „Cu stocurile globale care oferă un tampon adecvat, proiectăm încă un an de costuri moderate de câștig pentru majoritatea producătorilor de frunte de carne de porc în 2024/25”.

RaboResearch a adăugat că preocupările legate de deficitele de producție localizate din cauza fenomenului meteorologic La Niña sunt concentrate pe Asia de Sud și Centrală, sudul Americii de Sud, nordul Mexicului și Asia de Est.

Tendință pozitivă în consumul de carne de porc

În ceea ce privește consumul de carne de porc, RaboResearch este optimist. Consumul continuă să se îmbunătățească, determinat de tendințele economice mai bune, a precizat banca.

Costurile mai mici ale energiei contribuie la încetinirea inflației, deși costurile mai mari pentru servicii și alimente afectează consumatorii.

Cererea sezonieră mai puternică și costul ridicat al proteinelor concurente ar trebui să susțină un consum favorabil în al patrulea trimestru al anului 2024. McCracken a spus:

„Încrederea consumatorilor rămâne o provocare pe multe piețe din cauza dificultăților economice continue. Tendințele de consum vor afecta prețurile, deciziile de investiții și comerțul global.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2