”Chiar dacă ne referim la comerțul cu produse din carne sau carne proaspătă, din hipermarket-uri, putem vorbi despre un nivel al evaziunii de cca 50 %. Asta, pentru că mulți dintre furnizorii din retail au în spate zeci de firme cu ajutorul cărora TVA-ul se pierde, iar banii sunt spălați. Mai mult decât atât, sunt companii care, doar din evaziunea fiscală pe seama TVA-ului câștigă 48 %, pentru că fac exporturi fictive, doar în acte, după care importă fictiv și încasează ilegal TVA-ul de la stat. Cum putem, noi, procesatorii cinstiți, să concurăm cu asemenea firme? Cum putem să facem noi un preț corect al produsului final, când ești concurat neloial din start de către evazioniști?” Potrivit domnului Radu Timiș, situația dezastruoasă este aproape generalizată: ”Iată, majoritatea abatoarelor lucrează la negru. Acum vreo lună, când s-au sacrificat cca 1.800 de bovine pentru carne, ca urmare a îmbolnăvirii lor cu Bluetongue, s-a constatat că nu a existat niciun aviz al medicilor veterinari. Cum s-au făcut aceste sacrificări, în ce condiții?” În opinia vorbitorului, soluția nu este decât una singură: ”Așteptăm în continuare rezultatele anchetelor efectuate de procurorii DIICOT. Dar, totul s-ar putea rezolva dacă guvernul ar accepta diminuarea TVA-ului la carne și produse din carne de la acest nenorocit de 24 %, la un nivel suportabil. Pentru că, altfel, riscăm să dispărem cu toții de pe piață și, foarte curând, să nu mai putem vorbi despre un sector românesc al cărnii.” Amintim că domnul Radu Timiș a reluat aceste afirmații și vineri seara, în cadrul unei emisiuni a postului Ralitatea, la care a participat.