Ferma

327

Rasa Aubrac produce mutații pe piața românească a cărnii de vită

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rasa de vaci de carne Aubrac risca sa detroneze popularitatea Angus sau Charolaise in Romania. Daca la fatare, un vitel are in jur de 40 de kg, intr-un an de zile acesta ajunge la circa 400 de kg. Mai mult decat atat, vacile pot ajunge pana la o greutate de 800 de kg, iar un taur pana la 1.200 de kg.   Una dintre fermele din Romania in care regasim rasa de carne Aubrac este cea detinuta de omul de afaceri Marius Tucudean in localitatea Voievodeni, din judetul Arad. Aici, peste 60 de capete de vaci din rasa Aubrac sunt crescute cu multa atentie sub indrumarea lui Nelutu Hanis, administratorul fermei, precum si sub atenta observatie a lui Andrei lung, medicul veterinar al fermei din Voievodeni.   Primele vaci Aubrac au fost cumparate de ferma lui Marius Tucudean in 2013, direct din Franta. Achizitionarea acestei rase nu a fost una intamplatoare, ci realizata in urma unei ample documentari. Cele mai importante caracteristici ale rasei Aubrac care l-au facut pe Marius Tucudean sa cumpere un prim efectiv de 15 vaci Aubrac au fost calitatile extraordinare de adaptare, gustul superior al carnii, precum si datorita sporului foarte bun de crestere.   Din punct de vedere al hranei, bovinele din rasa Aubrac sunt hranite cu siloz de iarba si fan, iar tineretul pentru ingrasare primeste si un supliment de vitamine si minerale. Pentru a diminua din costuri, ferma lui Tucudean isi produce singura si furajele necesare hranei.   „In timpul verii le lasam la pasunat liber. Daca este nevoie, suplimentam hrana si cu lucerna, eventual si cu ocatura de tulei sau porumb si grau macinat. La vitei, in perioada de ingrasat, le dam si cateva concentrate. Merita spus ca aceste animale mananca destul de mult, mai ales ca provin dintr-o rasa de carne, insa nu sunt pretentioase la hrana”, explica Andrei Lung, medic veterinar la ferma din Voievodeni, citat de StiriAgricole.ro. La nastere, un vitel din rasa Aubrac are circa 40 de kg, ajungand in 120 de zile la 158 de kilograme, iar dupa un an la o masa totala de 400 de kg. O vaca din rasa Aubrac poate atinge o greutate maxima de circa 800-900 de kg, iar un taur poate cantari pana la 1.200 de kg. In medie, viteii se comercializeaza cu aproximativ 3,5 euro kilogramul, iar vitelele cu 3,2 euro/kg.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2