Ferma

231

Reducerea antibioticelor în fermele de porci

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Mulți producători de porci din întreaga lume se confruntă cu probleme majore, atunci când vine vorba de reducerea utilizării antibioticelor la porci. În afară de întrebarea dacă există sau nu alternative, este de asemenea bine să ne punem întrebarea dacă nu ar fi bine să ne uităm la o imagine mai largă și să ne reorientăm atenția, mai ales că, în ciuda interdicțiilor, antibioticele sunt folosite peste situațiile admise, în unele ferme de porci, inclusiv din Uniunea Europeană. Dr. Casey Bradley explică acest lucru într-o luare de poziție, publicată de PigProgress. Iată ce spune doamna Bradley, proprietar de fermă de porci în Țara Galilor:

”Anul acesta a fost un roller-coaster atât pentru noi, cât și pentru oameni, și pentru industria porcină. Unii dintre noi încă ne stingem focurile și poate chiar să avem focuri noi, în timp ce alții încearcă să rămână ocupați.

Personal, am încercat să-mi extind afacerea în mijlocul incertitudinii de astăzi. Cu toate acestea, pentru că am fost atât de concentrat pe dezvoltarea companiei mele, mi-am pierdut concentrarea asupra altor lucruri din viața mea. Astfel, în ultimele două săptămâni a trebuit să-mi reorientez atenția asupra unei abordări mai echilibrate a muncii, a familiei, a sănătății fizice și mentale.

Atenție asupra porcilor

Dar cred că acest lucru se aplică și nutriției porcine. În UK, ne-am concentrat atenția asupra încetinirii creșterii porcilor, pentru a reduce costurile de producție cât mai mult posibil, deoarece pierdem mult. Ca urmare, ne-am concentrat imediat, dar este posibil să fi declanșat o problemă care scapă de sub control. În ultimul timp am avut câteva conversații care se învârteau nu numai să semene șchiopătări, ci și acum șchiopătări la porci.

Un mare exemplu în acest sens a fost atunci când lucram cu Dr. Jon Bergstrom, de la DSM.  Acesta a demarat o abordare durabilă de reducere a antibioticelor în producția de porcine. El a menționat un articol recent pe care l-a citit despre rezistența la antibiotice (Chekabab și colab., 2020) și da, au existat câteva rezultate interesante în ceea ce privește subiectul abordat, dar a fost șocat de câți porci au fost tratați pentru șchiopătare sau alte accidente, dar erau etichetați ca fiind „crescut fără antibiotice” (RWA) și sisteme non-RWA. Și acesta a fost motivul numărul unu pentru tratament în această meta-analiză.

Reducerea utilizării antibioticelor în sistemele de producție

Dacă dorim cu adevărat să reducem consumul de antibiotice în sistemele noastre de producție, trebuie să ne concentrăm din nou atenția asupra problemelor reale cu care se confruntă producătorii? Evident, suportul osos și ligamentar este rar cercetat. De multe ori, necropsiile animalelor șchioape nu găsesc probleme cu scheletul sau mineralizarea oaselor la animalele șchioape.

Astfel, întrebările pe care trebuie să le luăm în considerare mai des sunt rolul agenților patogeni, leziunilor și inflamațiilor localizate, adăpostirii, manipulării animalelor, geneticii, locomoției, sprijinului ligamentelor, agilității animalului etc. Acestea nu sunt lucruri la care se poate răspunde simplu încercări de performanță a creșterii.

Un exemplu excelent în acest sens este atunci când am rulat prima mea încercare în cușcă pentru baterii pentru broiler. Cea mai mare pasăre stătea în colțul unde putea accesa hrana din stânga și apa din dreapta, dar nu putea merge, pentru că nu trebuia. Și porcii au un rap rău? Da, trebuie să ne reorientăm ca producători, nutriționiști și cercetători. Trebuie să luăm în considerare strategiile nutriționale care vizează creșterea și eficiența, dar și bunăstarea animalelor.

Reevaluarea vitaminelor, mineralelor și micronutrienților

Trebuie să ne reevaluăm cerințele de vitamine, minerale și alte cerințe de micronutrienți și să nu mai raportăm că, deoarece nu a afectat performanța de creștere, nu înseamnă că nu am avut impact asupra porcului într-o altă zonă. Amintiți-vă că incendiile sălbatice încep de la scântei mici și este timpul pentru noi să facem diligența necesară pentru a opri această traiectorie a șchiopătării și a problemelor de bunăstare a animalelor din turmele noastre.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2