Tehnologii

327

Reglementarea cărnii cultivate în Israel lasă sectorul UE „în speranță”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prima aprobare de reglementare din lume pentru carnea de vită cultivată a fost acordată în Israel. Pentru părțile interesate de carne cultivată, această undă verde este încă un semn că UE, care încă nu a aprobat un astfel de produs, rămâne în urmă? Sau promite pentru viitor? Iată ce evidențiază o analiză publicată de FoodNavigator.

În Israel e sărbătoare

În Israel, Aleph Farms sărbătorește faptul că a primit aprobarea de reglementare din partea Ministerului Sănătății (MS) din Israel sub forma unei scrisori „Fără întrebări”.

Produsul din carne cultivată în cauză este Petit Steak de la Aleph Farms, care se află sub brandul Aleph Cuts al start-up-ului. Aprobarea cărnii pe bază de celule și a hibridului pe bază de plante nu este doar o premieră pentru un produs din carne care nu este cultivată de pui, dar marchează și prima undă verde a Israelului pentru carnea cultivată.

Deși este un avantaj evident pentru scena cărnii cultivate din Israel, părțile interesate din Europa ar fi iertate pentru că se simt descurajați. UE nu a acordat încă aprobarea de reglementare pentru un produs din carne cultivată, iar FoodNavigator nu are cunoștință de nicio transmitere până în prezent (deși cel puțin un jucător european de carne cultivată a depus un dosar alimentar nou în străinătate).

Dar, potrivit părților interesate din Europa, „scrisoarea fără întrebări” a Ministerului Sănătății oferă speranță. Cellular Agriculture Europe, o coaliție de companii alimentare care produc carne cultivată, păsări, fructe de mare și ingrediente, salută dezvoltarea, secretarul general Caroline Rey descriind această mișcare drept „un alt pas către recunoașterea atât de necesară a rolului agriculturii celulare în diversificarea proteinelor”.

Părțile interesate speră că aprobările vor „pregăti calea” pentru autorizare în UE

Cellular Agriculture Europe se mândrește printre membrii săi din domeniul tehnologiei alimentare Aleph Farms, Bluu Seafood, Mosa Meat și Meatable. Majoritatea FMCG Nestlé este membru asociat.

Asociația a fost înființată la sfârșitul anului 2021, la un an întreg după ce a fost obținută în Singapore prima aprobare de reglementare pentru un produs din carne cultivată (un ingredient cultivat de pui de la Eat Just-owned GOOD Meat). Cellular Agriculture Europe a observat de atunci că GOOD Meat și UPSIDE Foods primesc undă verde de reglementare în SUA pentru produsele lor de pui cultivate.

Sectorul cărnii cultivate a observat de atunci alte evoluții de reglementare în Europa, dar în afara UE. Anul trecut, Aleph Farms a solicitat aprobarea de reglementare mai întâi în Elveția și apoi în Marea Britanie.

La acea vreme, managerul de politici la proteinele alternative, susținătorul Institutului Good Food (GFI) Europe, Seth Roberts, a declarat că era „fantastic” să vezi Elveția conducând calea pentru carnea cultivată în Europa, dar „survind” faptul că este primul cultivat vreodată din Europa. cererea de carne a ajuns mai degrabă în Elveția decât la Bruxelles.

Strategie coerentă

„UE trebuie să dezvolte o strategie coerentă pentru a sprijini sectorul durabil al proteinelor și pentru a se asigura că procesele de reglementare sunt clare, pentru a profita de beneficiile cărnii de cultură.”

Răspunzând la știrile de reglementare ale Aleph Farms în Israel, fondatorul și președintele GFI Bruce Friedrich a spus că anunțul marchează un „salt critic”. „Suntem încântați că consumatorii din Israel vor putea în curând, precum cei din SUA și Singapore, să cumpere aceste produse delicioase.”

Uniunea Europeană, unde cultivarea a fost inventată pentru prima dată, nu se află, în mod flagrant, pe lista lui. Dar jucătorii de carne cultivată din UE speră că numărul tot mai mare de aprobări de reglementare va servi doar la creșterea șanselor de undă verde pe pământul de acasă.

„Unul dintre obiectivele asociației noastre este de a sprijini membrii săi în viitoarele cereri de aprobare în UE și sperăm că multiplicarea veștilor bune în Singapore, SUA și acum Israel va deschide calea pentru un proces de autorizare fără probleme în Europa”, a spus Cellular. Rey de la Agriculture Europe a declarat pentru FoodNavigator.

Cum face Aleph Farms Petit Steak cultivat?

Primul produs din carne cultivat, un burger, a fost dezvoltat în 2013 de profesorul Mark Post de la Universitatea Maastricht, Olanda. Abia în 2016 a fost lansată public prima companie de carne cultivată UPSIDE Foods, iar anul următor a fost fondată Aleph Farms în Israel.

Pentru a-și face produsele din carne cultivată, Aleph Farms utilizează celule inițiale fără MG și fără antibiotice dintr-un singur ou de vacă Black Angus fertilizat și le crește în „bucăți adevărate de carne” într-un cadru controlat, de laborator. În afară de aceste celule inițiale, nu există componente de origine animală în procesul de cultivare și produsul final Petit Steak.

Produsul nu conține însă doar carne de cultură. Petit Steak de la Aleph Farms include o matrice de proteine vegetale, care oferă o structură de susținere pentru creșterea celulelor Angus.

„Această proteină vegetală modelează procesul de creștere celulară în cadrul unei vaci, unde celulele cresc de-a lungul unei rețele de susținere de proteine și alți compuși”, a declarat recent CEO-ul Didier Toubia pentru FoodNavigator.

„Matricea noastră este poroasă, cu multă suprafață și spațiu pentru oxigen, permițând celulelor să imite formarea fibrelor musculare. De asemenea, susține maturarea celulelor și capacitatea acestora de a forma țesut, contribuind la calitatea fripturii și textura.”

Există apetit european pentru carnea de cultură?

În timp ce Cellular Agriculture Europe speră că aprobările de reglementare vor veni în jos, nu toți cei din UE simt la fel. Anul trecut, Italia a adoptat un proiect de lege care interzice producția și comercializarea cărnii de cultură, iar Franța ia în considerare acum restricții similare.

La începutul acestei săptămâni, în cadrul dezbaterii Comitetului Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AgriFish), delegațiile din Austria, Franța și Italia au propus ca deciziile de autorizare a pieței în UE să fie suspendate până la întrebările legate de etică, economie, durabilitate, societate socială, public se răspunde sănătăţii şi transparenţei cărnii cultivate.

De asemenea, delegațiile s-au întrebat dacă actualul regulament privind alimentele noi oferă un cadru „adecvat și cuprinzător” pentru a evalua riscurile potențiale asociate acestor produse.

Cu toate acestea, alți reprezentanți de la întâlnirea AgriFish nu au împărtășit aceste puncte de vedere, participanții olandezi și danezi, de exemplu, au apărat meritele cărnii cultivate, sugerând că există un anumit apetit pentru carnea cultivată în întregul bloc al statelor membre. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2