Ferma

282

Relația dintre rata de creștere și mortalitatea păsărilor din exploatațiile intensive

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Selecția pentru o rată rapidă de creștere timpurie și procedurile de hrănire și management care susțin activitatea unei ferme de păsări au dus la apariția diverselor probleme de bunăstare a tulpinilor moderne de pui de carne. Problemele care sunt direct legate de rata de creștere sunt tulburările metabolice care provoacă mortalitatea prin sindromul morții subite și ascită. Aceste aspecte au fost studiate în lucrarea cu titlul ”Welfare of broilers: a review”, care l-a avut ca autor pe Wilhelm Bessei, de la University of Hohenheim, Institute of Animal Husbandry and Breeding.

Problemele locomotorii, umiditate și luminiscență

Rata de creștere rapidă este în general însoțită de scăderea activității locomotorii și de timp prelungit petrecut stând sau culcat. Lipsa exercițiilor fizice este considerată o cauză principală a slăbiciunii picioarelor, iar duratele extreme de ședere pe așternut de calitate proastă produce leziuni ale pielii la sân și la picioare.

Factorii de management care încetinesc creșterea timpurie ameliorează multe probleme de bunăstare. Alternativ, se poate lua în considerare utilizarea unor tulpini cu creștere lentă care nu au problemele de bunăstare menționate mai sus.

Deoarece creșterea este un factor economic principal, există probleme de acceptabilitate a acestor măsuri în producția comercială de pui de carne. Densitatea efectivelor este o problemă centrală a bunăstării puilor de carne. Este evident că influența densității populației asupra ratei de creștere și a problemelor picioarelor acționează prin influența sa asupra așternutului și a calității aerului.

Conținutul ridicat de umiditate al așternutului îmbunătățește activitatea microbiană, care, la rândul său, duce la creșterea temperaturii și a amoniacului în casele de pui și, prin urmare, la o incidență ridicată a dermatitei de contact. Densitatea mare de stocare împiedică transferul de căldură de la suprafața așternutului către camera ventilată.

Acest lucru limitează eficacitatea sistemelor convenționale de ventilație în atenuarea stresului termic. Programele de iluminare cu fotoperioade reduse sunt considerate esențiale pentru stimularea activității locomotorii și dezvoltarea unui ritm circadian la păsări. Perioadele întunecate prelungite, totuși, reduc creșterea atunci când sunt aplicate în primele săptămâni de vârstă.

Compensarea are loc atunci când timpul ciclului de producție crește substanțial. Diverse metode de îmbogățire a mediului au demonstrat doar efecte moderate asupra comportamentului și condițiilor fizice ale puiilor de carne.

Probleme de mediu

Recomandările actuale pentru densitatea populației la puii de carne diferă foarte mult în funcție de țară și exploatație, fără a fi încălcate totuși normele europene de bunăstare. Există o mulțime de experimente care acoperă o gamă largă, de la mai puțin de 10 până la peste 80 kg/mp/suprafață.

Cele mai înalte rate de stocare, de peste 80 kg/mp, au fost raportate la puii de carne în cușcă de către Andrews (1972). În sistemele de așternut adânc, densitățile maxime de stocare de aproximativ 50 kg/mp au fost testate de Shanawany (1988) și Grashorn și Kutritz (1991). Majoritatea celorlalte experimente au variat între 20 și 40 kg (Scholtyssek și Gschwindt-Ensinger, 1983; Scherer, 1989; Wiedmer și Hadorn, 1998).

Există o reducere bine documentată a aportului de furaj și o rată de creștere redusă atunci când densitatea stocului depășește aproximativ 30 kg/m2 în condiții de așternut adânc. Efectul densității populației a fost redus, atunci când puii de carne au fost ținuți în cuști (Scholtyssek, 1973) sau pe podele perforate în combinație cu ventilația sub podea (von Arkenau și colab., 1997).

Efectul negativ al densității populației asupra ratei de creștere a fost parțial compensat de ratele crescute de ventilație (Grashorn și Kutritz, 1991). Aceste rezultate conduc la presupunerea că problemele de disipare a căldurii metabolice pot fi factorul cauzal pentru scăderea ratei de creștere. Acest lucru a fost confirmat de un studiu asupra temperaturii așternutului (Reiter și Bessei, 2000).

Temperatura măsurată la 5 cm sub suprafața așternutului a crescut de la 23,3 la 31,3 centigrade, pe măsură ce densitatea populației a crescut de la 19 la 40 kg pe m2. Temperatura de 1 m deasupra așternutului a fost de aproximativ 22 centigrade și nu a fost influențată de densitatea populației.

Efectul negativ al densității sporite

Presupunerea că efectul negativ al densității populației asupra creșterii este cauzat de stresul termic a fost confirmată de McLean și colab. (2001). Ei au descoperit că gâfâitul adânc la puii de carne a crescut atunci când densitatea efectivelor a crescut de la 28 la 34 și 40 kg/m2, sugerând mai mult disconfort termic de la 34 kg în sus.

Creșterea temperaturii așternutului odată cu creșterea densității populației poate fi explicată prin diferite efecte. Densitatea de stocare mai mare crește nivelul de azot și umiditate din așternut și, astfel, îmbunătățește condițiile pentru activitatea microbiană.

Transferul de căldură de la suprafața așternutului către spațiul ventilat este inhibat atunci când, la sfârșitul perioadei de creștere, suprafața totală a podelei este acoperită de păsări. Petermann și Roming (1993) au măsurat suprafața acoperită de puii de carne ca răspuns la greutatea lor corporală. Pe baza acestor date a fost calculat procentul din suprafața acoperită de păsări.

Zona a fost acoperită în totalitate la densități de 42, 45 și 48 kg/mp, când greutatea în viu a puilor de carne a crescut de la 1,5 la 1,9 și, respectiv, 3,2 kg. Nu a existat o tendință consecventă a densității de stocare în ceea ce privește rata de conversie a furajelor.

Deși această trăsătură a fost îmbunătățită (Scholtyssek și Gschwindt, 1980; Shanawany, 1988; Grashorn și Kutritz, 1991; Cravener și colab., 1992) sau nu sa schimbat semnificativ în unele cazuri (Scholtyssek a şi Gschwindt-Ensinger, 1983; Waldroup et al., 1992), a existat o deteriorare semnificativă raportată de Scholtyssek (1974).

Apariția modificărilor morfologice

Apariția modificărilor morfologice, cum ar fi dermatita, inclusiv leziuni ale plăcuței alimentare, vezicule la sân și penaj murdar, au fost raportate ca urmare a ratei ridicate de stocare. Majoritatea experimentelor au arătat că prevalența și incidența acestor daune au crescut odată cu creșterea ratei de stocare (Weaver și colab., 1973; Proudfoot și colab., 1979, Cravener și colab., Gordon, 1992).

Se pare, totuși, că așa cum am menționat anterior, efectele negative sunt răspunsul la factorii legați de densitatea populației. Când s-au studiat densități de populație de la 10 până la 35 de păsări/mp, incidența dermatitelor, a problemelor la picioare și a penajului murdar a variat în funcție de umiditatea așternutului și de concentrația de amoniac, dar nu și cu densitatea efectivă ca atare (Algers și Svedberg, 1989).

Într-un experiment la scară largă cu ferme comerciale care utilizează diferite rase, sisteme de management și densități de stocare, s-a confirmat că condițiile de gestionare (calitatea așternutului, temperatura și umiditatea) erau mai importante decât densitatea populației (Dawkins et al., 2004).

Efectul amoniacului

Așternutul umed și amoniacul produc vezicule la piept și leziuni ale pielii (Harms și colab., 1977; Proudfoot și colab., 1979; Valentin și Willsch, 1987; Weaver și Meijerhof, 1991; Grashorn 1993). Litierul umed a fost, de asemenea, identificat ca principal factor pentru dermatita piciorului de către Ekstrand și colab. (1997).

În acest context, tipul sistemului de udare a prezentat un efect semnificativ. Interesant, incidența dermatitei piciorului a crescut odată cu grosimea stratului de așternut. Se poate concluziona că influența densității efectivelor asupra ratei de creștere a puilor de carne acționează mai degrabă prin stresul termic decât prin restricția fizică a spațiului de mișcare al animalelor.

Rezultatele au arătat că depresiunea de creștere care a fost găsită odată cu creșterea densității de stocare a fost strâns legată de problemele de disipare a căldurii. Efectul densității populației asupra ritmului de creștere a fost redus atunci când păsările au fost ținute pe podele perforate sau pe podele de așternut în combinație cu ventilația sub pardoseală, iar rata de ventilație crescută nu va atenua în totalitate problema stresului termic. Efectele negative ale densității populației asupra diferitelor forme de dermatită sunt mediate de condițiile precare ale așternutului.

Efectul densității de pui asupra comportamentului locomotor și de zgâriere la puii de carne cu creștere rapidă a fost crescut atunci când densitatea de pui a crescut de la 10 păsări/m2 în grupuri mici, la densități mai mari în grupuri mai mari (Blokhuis și van der Haar, 1990; Lewis și Hurnik, 1990).; Bessei şi Reiter, 1993).

În alte studii care au folosit doar grupuri mai mari, nu a existat un efect semnificativ al densității populației asupra comportamentului, cu densități de populație variind de la 10 la 25 de păsări/mp (Scherer, 1989; Bessei, 1992a). Întrucât activitățile comportamentale ale puiilor de carne scad rapid de la vârsta de 2 săptămâni (Reiter și Bessei, 1995), efectul densității populației poate deveni mai puțin important în acest sens.

Înbunătățirea mediului

Mediul steril poate contribui la activitățile comportamentale scăzute ale puiilor de carne. Au existat diverse încercări de a stimula comportamentul prin îmbogățirea mediului. Au fost examinate diferite metode, folosind așternut, programe luminoase, jucării, programe de hrănire secvențială și platforme înalte.

Disponibilitatea așternutului stimulează comportamentul de zgâriere. Există o scădere bruscă a activității de zgâriere odată cu creșterea în vârstă la puii de carne convenționali (Bessei, 1992a). Se presupune că deteriorarea calității așternutului și scăderea generală a activității pot fi cauze ale acestui efect, dar importanța relativă a ambilor factori nu a fost elucidată până acum.

Disponibilitatea așternutului nu a modificat locomoția în comparație cu o podea perforată elastică (Bessei, 1992b). Arnould și colab. (2001) au observat o creștere a activității puiilor puii de carne prin furnizarea de sfori și tăvi care conțin nisip. Efectul îmbogățirii a dispărut odată cu înaintarea în vârstă. Nu a existat niciun efect al tratamentului asupra afecțiunilor picioarelor.

Mench și colab. (2001) au constatat îmbunătățiri semnificative ale activităților comportamentale în condițiile picioarelor puilor de carne, atunci când aceștia au fost crescuți în țarcuri îmbogățite cu oportunități de a se cățăra, zgârie și cocoțat. Se consideră că furnizarea de obstacole stimulează activitatea puilor de carne. Utilizarea acestora depinde de înălțimea de la podea și de greutatea păsărilor.

Deoarece păsările grele, despre care se consideră că au nevoie de stimulare comportamentală, folosesc slab suporții, iar efectul lor asupra activității locomotorii este destul de limitat. Conform lui Martrenchar et al. (1999) mai puțin de 1% dintre puii de carne au folosit suporți (20 și 33 cm înălțime) la densitate scăzută a efectivelor (11 păsări/mp).

Acceptarea suporților a fost crescută la 10%, atunci când densitatea populației a fost crescută la 22 de păsări. /m2. Mai mult cocoțare (22%) a putut fi realizată de Davies și Weeks (1995) care au adaptat înălțimea bibanilor, în funcție de creșterea păsărilor, de la 2,5 la 26 cm.

Su şi colab. (2000) nu au găsit nici un efect al bibanilor asupra scorului de mers. Conform propriilor observații, puii de carne foloseau o rampă între hrănitor și adăpător ca suport și au petrecut mai mult timp stând decât puii de carne fără rampe (Bessei, 1992 b).

S-a raportat că barierele dintre hrănitori și adăpători sunt folosite ca suporți (Bizeray și colab., 2001). Dar scorul mersului nu a fost îmbunătățit. O oarecare îmbunătățire a rezistenței la rupere tibial a fost raportată de Balog și colab. (1997) când au fost plasate rampe între hrănitori și adăpători, dar nu a existat o reducere a dischondroplaziei tibiale.

Bokkers și Koene (2003) au descoperit că o creștere mai lentă decât puii de carne cu creștere rapidă foloseau suporții. Utilizarea acestora a produs vezicule la piept și deformarea oaselor chilei. Hrănirea secvenţială a dietelor care conţin diferite niveluri de lizină a fost folosită pentru a stimula activitatea puilor de carne (Bizeray et al., 2001).

Această procedură a crescut comportamentul de hrană și activitatea locomotorie la pui și a îmbunătățit condițiile picioarelor. În același timp, însă, greutatea corporală a păsărilor hrănite secvenţial a fost redusă. Pe scurt, metodele de îmbogățire a mediului, care stimulează cu succes activitatea, pot îmbunătăți condițiile picioarelor și, astfel, starea de bunăstare a puilor de carne.

Se poate afirma că suporții sunt prost folosiți și nu măresc activitatea păsărilor. Deși nu a existat niciun impact al acestora asupra afecțiunilor picioarelor, au crescut în mod evident incidența veziculelor la sân.

Concluzii finale

În concluzie, problemele de bunăstare ale puiilor de carne sunt cauzate de factori care permit o creștere rapidă timpurie, cum ar fi fondul genetic și programele extinse de iluminare.

Liniile cu creștere rapidă în cadrul programelor continue de lumină le scad activitatea locomotorie și măresc timpul petrecut pe scaun odată cu vârsta. Activitatea locomotorie scăzută în combinație cu o rată ridicată de creștere timpurie provoacă probleme de dezvoltare la nivelul oaselor și cartilajului picioarelor, care duc la deformarea oaselor picioarelor și anomalii de mers.

Durata mare a timpului petrecut pe așternutul umed duce la leziuni ale pielii la sân și picioare și contribuie la deteriorarea situației de bunăstare. Se presupune că aceste probleme ale picioarelor sunt dureroase. S-a dovedit că măsurile care reduc rata de creștere timpurie îmbunătățesc în general situația bunăstării puilor de carne.

Utilizarea puilor de carne cu creștere lentă ca alternativă pentru reducerea ratei de creștere la puii de carne cu creștere rapidă s-a dovedit a fi mai eficientă în reducerea slăbiciunii picioarelor și a bolilor metabolice. Densitatea populației influențează criteriile de bunăstare în principal prin gunoiul și calitatea aerului, iar efectele sale negative pot fi reduse prin proceduri de management adecvate.

Umiditatea și temperatura așternutului cresc odată cu vârsta puiului de carne și cu creșterea densității populației. Acest lucru duce la disconfort termic al animalelor la sfârșitul perioadei de creștere. Prin urmare, se recomandă monitorizarea condițiilor fizice și comportamentale ale păsărilor, mai degrabă decât stabilirea datelor privind densitatea maximă de populație și alți factori de mediu.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2