Ferma

413

Restricția de hrană și înțărcarea vițeilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Vițeilor li se dă adesea mult mai puțin lapte decât ar dori să bea și trec brusc la hrana solidă la o vârstă fragedă de înțărcare. Cercetările anterioare au arătat că hrănirea vițeilor cu cantități limitate de lapte încetinește dezvoltarea acestora, dar puține cercetări au abordat ce simt vițeii și cât de foame le este atunci când sunt sub restricții de hrană, se afirmă într-un studiu citat de DairyGlobal.

Oamenii de știință de la Facultatea de Teren și Sisteme Alimentare de la Universitatea din Columbia Britanică și de la Școala Veterinară Langford a Universității din Bristol au evaluat efectul restricțiilor de lapte asupra cunoașterii vițeilor în 2 experimente folosind un test hole-board modificat.

Echipa se aștepta ca reducerea bruscă a alocației de lapte, mimând ceea ce s-ar întâmpla la înțărcare, să fie asociată cu vițeii prea înfometați pentru a se concentra pe o sarcină de învățare.

Pentru a investiga acest lucru, au folosit un test în care vițeii trebuiau să-și amintească locația a 4 sticle pline cu lapte dintre 15 sticle.

Ei au explorat dacă o restricție bruscă de lapte (redusă de la 12 la 6 litri pe zi) ar afecta negativ capacitatea vițeilor de a-și aminti unde se află sticla recompensată și dacă ar perturba capacitatea de a reînvăța după schimbarea locației sticlelor. Un nou studiu, cercetătorii au descoperit beneficii comparabile ale laptelui uzat cu înlocuitorii de lapte.

În concordanță cu ideea că vițeii hrăniți cu lapte suferă de foame atunci când cantitatea de lapte scade, studiul a constatat că performanța cognitivă a scăzut atunci când alocația de lapte a fost redusă la jumătate. Cercetarea a mai arătat că vițeii hrăniți cu cantități limitate de lapte au învățat mai lenți reguli noi.

Deși rezultatele nu oferă dovezi directe că vițeii au simțit prea foame pentru a se concentra, efectul asupra cogniției este în concordanță cu experiența negativă a senzației de foame. Tipul de studii poate ajuta la identificarea practicilor de îngrijire a animalelor de fermă care, atunci când au fost atenuate, au condus la o bunăstare îmbunătățită pentru mulți viței de lapte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2