172

Rezultatele ANSVSA referitoare la aflatoxină

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu, a dispus în data de 7 martie măsuri de urgenţă privind organizarea unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul tuturor DSVSA judeţene în vederea efectuării unor controale oficiale la nivel naţional. Tematica de control a fost stabilirea conţinutului de aflatoxina M1 în laptele crud şi în cel pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi în laptele destinat procesării, în vederea obţinerii produselor lactate. 1.Ferma de vaci, unde s-au constat depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte, este în permanenţă monitorizată de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator. Ca urmare a măsurilor dispuse de ANSVSA,  de scoatere din alimentaţia bovinelor a  furajelor contaminate şi administrarea unei raţii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, s-au înregistrat scăderi semnificative ale limitelor de aflatoxină, valorile apropiindu-se de cele admise. 2.Referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, în urma verificărilor, ANSVSA a constatat următoarele: - ANSVSA a fost înştiinţată de către distribuitorul laptelui că, în urma unor analize de laborator realizate la un partener al distribuitorului în cauză, cu care efectuează periodic astfel de teste, a fost depistată aflatoxina în laptele testat; - ANSVSA a declanşat o alertă prin SRAFF, a sechestrat loturile incriminate şi a prelevat probe pentru confirmare la Laboratorul Naţional de Referinţă; - Determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat. Precizăm că laboratoarele din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, acreditate RENAR pentru astfel de determinări, sunt aprobate şi verificate periodic de către structurile competente ale Comisiei Europene. 3. În conformitate cu dispoziţiile transmise de către preşedintele ANSVSA, în perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud. Cu ocazia controalelor demarate în data de 7 martie, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii  produselor lactate. Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor acreditate pentru determinarea conţinutului în Aflatoxina M1 din lapte. Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe.  La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui. Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative În perioada următoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unităţilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud, pentru a împiedica pătrunderea pe piaţă a unor produse  alimentare care pot pune în pericol sănătatea publică.  (Biroul Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media din cadrul ANSVSA)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2