760
Potrivit European Supermarket Magazine, aproape jumătate din produsele comerciale de caviar din Europa sunt ilegale, în timp ce unele nu conțin nicio urmă de sturion, a arătat un studiu pe probe realizat de cercetători.
Problema braconajului
Descoperirile, parte a studiului intitulat Braconajul și comerțul ilegal cu sturioni dunăreni, au fost publicate recent în revista Current Biology.
Icrele sălbatice, o delicatesă scumpă făcută din ouă de sturion, este ilegal de zeci de ani de când braconajul a adus peștele în pragul dispariției.
În prezent, caviarul legal și comercializabil la nivel internațional în Europa poate fi obținut numai din sturioni de crescătorie.
Ca parte a studiului, cercetătorii au efectuat analize genetice și izotopice pe probe de caviar din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina. Aceste națiuni se învecinează cu populațiile de sturioni sălbatici rămase în Europa.
„ Braconajul subminează eforturile de conservare”
Potrivit cercetătorilor, conduși de Arne Ludwig de la Leibniz-Institute for Zoo & Wildlife Research, „Starea de conservare a populațiilor de sturioni dunăreni face ca fiecare individ să fie important pentru supraviețuirea lor, iar intensitatea observată a braconajului subminează orice efort de conservare”.
Cele patru specii de sturioni rămase capabile să producă caviar în Europa includ Beluga, rusă, stelata și sterlet.
Ultimele populații sălbatice rămase ale acestor specii în Uniunea Europeană se găsesc în fluviul Dunărea și Marea Neagră, potrivit raportului.
Fiecare specie este protejată din 1998 în conformitate cu CITES, Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție.
În 2000, lista lor CITES a fost însoțită de un sistem internațional de etichetare strict pentru toate produsele din caviar menite să oprească comerțul ilegal.
Concluziile studiului
Cercetătorii au cumpărat caviar, atât online, cât și în persoană, din diverse surse, inclusiv piețe locale, magazine, restaurante, baruri și facilități de acvacultură, precum și cinci mostre confiscate de autorități.
În total, au colectat și analizat 149 de mostre de caviar și carne de sturion.
Analiza a arătat că 21% dintre eșantioane proveneau de la sturioni capturați în sălbăticie și că acești pești capturați în sălbăticie au fost vânduți în toate țările incluse în studiu.
Datele au arătat că 29% dintre probe au încălcat reglementările CITES și legile comerciale, inclusiv caviarul care a enumerat speciile de sturioni greșite sau țara de origine greșită.
Alte 32% dintre eșantioane au fost clasificate drept „înșelătorie a clienților”, inclusiv eșantioanele declarate ca produse sălbatice care provin de fapt din acvacultură.
Studiul a mai constatat că sturionul a fost înlocuit cu somn european și biban de Nil în România într-un fel de mâncare numit „supă de sturion”.
Cererea de sturion sălbatic
„Rezultatele noastre indică o cerere continuă pentru produse de sturioni sălbatici, ceea ce este alarmant, deoarece aceste produse pun în pericol populațiile de sturioni sălbatici”, au declarat cercetătorii.
„Cererea persistentă alimentează braconajul și indică faptul că consumatorii nu acceptă pe deplin produsele de acvacultură ca înlocuitori. În plus, caviarul fiind vândut cu încălcarea obligațiilor CITES și UE pune sub semnul întrebării eficacitatea controalelor în general și a sistemului de etichetare în special.”
Autorii studiului au sugerat, de asemenea, că volumul mare de activități ilegale de braconaj ar putea fi un indicator că vânzătorii locali de fructe de mare nu au oportunități adecvate de venit, ceea ce ar putea crește presiunea de a se angaja în activități ilegale de pescuit.