179
Astfel, dupa cum a declarat ministrul agriculturii, citat de Evenimentul zilei, din care extragem urmatoarele pasaje, O mare parte din laptele vandut in magazine nu este natural, ci este produs din lapte praf, iar vina apartine "probabil autoritatilor", a declarat luni ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea sediului Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale -IBA Bucuresti. "Foarte mult din laptele pe care il cumparam din magazin de fapt este facut din lapte praf, deci nu este lapte natural. Cine poarta vina? Vina o poarta probabil autoritatile, care la ora actuala ar trebui sa contureze acest proces. Poate exista si un vid legislativ pe aceasta tema", a afirmat ministrul Fuia. Ministrul a mai spus ca viitorul registru al industriilor alimentare, pentru care exista un proiect de lege, ii va ajuta pe cumparatori sa stie ce pun pe masa in fiecare zi. Laptele praf, chiar mai scump decat cel natural Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sunt sceptici vizavi de declaratiile ministrului si dau asigurari ca pe piata nu exista lapte natural ingrosat cu lapte praf, aceasta fiind o practica mai veche. Acest lucru se practica acum cativa ani. Laptele era imbogatit in proportie de 20-30% cu lapte praf pentru a se asigura necesarul populatiei. Astazi, exista destul lapte, chiar si exportam. In plus, marii procesatori nu ar avea de ce sa strice laptele, intrucat ei il iau de la producatori la preturi foarte mici, iar laptele praf este chiar mai scump. In plus, se simte la gust, explica Constantin Lupescu, directorul ANSVSA. Reactiile producatorilor Marii procesatori dezmint faptul ca ar folosi lapte praf la fabricarea laptelui pasteurizat. Laptele nostru este colectat de la ferme autorizate, suntem o fabrica ce trebuie sa foloseasca doar lapte conform, care este supus doar unui tratament termic care indeparteaza incarcatura bacteriana, ne-a declarat Raluca Balota, reprezentant Albalact. Șeful Patronatului: Avem prea mult lapte, nu stim ce sa facem cu el Și reprezentantii Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui il contrazic pe ministru: in ultimii ani a existat permanent pe piata surplus de lapte, astfel ca prepararea lichidului din praf nu se justifica. Intr-adevar, in Romania se produce mult lapte praf, pentru ca altfel laptele care ramane nefolosit in industrie, s-ar strica si ar trebui aruncat. Sa avem pe piata lapte din lapte praf ar fi in primul rand ilegal, netehnologic si ilogic din punct de vedere economico–financiar. In Romania, potrivit legii, nu ai voie sa folosesti lapte praf reconstituit (lapte lichid produs pe baza de lapte praf) decat in perioada 1 noiembrie - 1 martie, in proportie de maxim 30% in laptele de consum. Cum in ultimii ani s-au inchis fabrici si a scazut consumul, pe fondul crizei, nu a mai fost necesara suplimentarea cu lapte praf reconstituit. Din contra, avem o problema cu surplusul de lapte care nu poate fi folosit in productie, a declarat Dorin Cojocaru, directorul general APRIL. Se depoziteaza mult lapte praf Acesta sustine ca in Romania se consuma cu 30% mai putin lapte decat prevede normativul a fi procesat. Cota de lapte a Romaniei a fost stabilita de la Bruxelles si este de 3,2 milioane de tone. Din aceasta cantitate, 1,2 milioane de tone este destinata procesarii (lapte si lactate). Din cauza crizei nu se foloseste decat 70% din ea. Iar din lapele care ramane se fac stocuri de lapte praf, a mai explicat Cojocaru. Daca, in mod normal, laptele praf se producea vara, cand vacile dau cea mai mare cantitate de lapte, faptul ca piata s-a diminuat din cauza crizei a dus la situatia ca inca de luna trecuta sa fie trimise spre pulverizare cantitati importante de lapte. Laptele natural este mai ieftin si in surplus Laptele produs din lapte praf este mai scump decat laptele natural. Asta pentru ca trebuie sa treaca prin doua procedee tehnologice. Pe de-o parte, e pulverizat la temperatura de peste 100 de grade C ca sa devina praf. Din 10 litri de lapte integral rezulta un kilogram de lapte praf. Pe de alta parte, reconstituirea laptelui presupune un nou traseu tehnologic. Acest procedeu s-ar justifica in masura in care ar exista o cerere de piata care sa depaseasca cu mult productia, insa, potrivit patronatului laptelui, vanzarile au scazut cu 30%. Oamenii nu mai cumpara, astfel ca fabricile nu mai produc decat undeva la maxim 60% din capacitate, iar restul laptelui este conservat praf. Se fac stocuri de lapte praf, dar acesta nu se foloseste in producerea laptelui de consum, pentru ca cel natural e mult mai ieftin si este deja in surplus pe piata, a mai punctat reprezentantul APRIL.