145
Cu această ocazie, APRIL, prin președintele său, domnul Dorin Cojocaru, a transmis miniștrilor Agriculturii și Finanțelor câte o Scrisoare oficială. Vă prezentăm textele acestor documente:
”Excelenţei Sale Domnului Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării RuraleStimate Domnule Ministru,Vă mulţumim pentru întâlnirea din data de 26 februarie 2015, în care am discutat despre oportunitatea reducerii TVA la lapte şi produsele lactate.Beneficiile pe care o astfel de măsură le-ar avea, atât la nivelul procesatorilor de lapte, cât şi al producţiei primare şi, desigur, pentru sănătatea şi interesul economic al consumatorilor români, justifică pe deplin solicitarea APRIL de introducere în proiectul de modificare a Legii nr. 571 / 2003 (proiectul noului Cod fiscal), la articolul 140, alin. 2, lit. h, a laptelui şi produselor lactate, alături de carne şi produse din carne, legume şi fructe, în lista alimentelor pentru care se va aplica o cotă redusă de TVA.Vă rugăm să susţineţi această propunere în cadrul instituţiei Guvernului României şi la nivel parlamentar.Vă mulţumim şi vă asigurăm de înalta noastră consideraţie.
Preşedinte APRIL”
”Domnului Ministru DARIUS BOGDAN VÂLCOV Ministerul Finantelor PubliceRef : Cod fiscal, nivel redus TVA alimenteStimate Domnule Ministru,Va multumim incã o datã pentru dialogul sincer şi eficient legat de proiectul noului Cod fiscal!Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui ( A.P.R.I.L.) apreciazã faptul cã Guvernul işi respectã cuvântul: a inceput cu ‘faza pilot’ a reducerii TVA la cereale-panificaţie, iar acum o extinde la alte sectoare importante. In acelaşi timp, reiterãm poziţia noastrã care pledeazã pentru un nivel scãzut al TVA la toate alimentele, aşa cum se practicã in majoritatea statelor UE. Nu suntem de acord cu antiteze de gen alimente de bazã/de vârf sau sãnãtoase/nesãnãtoase, pentru cã toate alimentele isi au locul intr-o alimentaţie echilibratã, conformã stilului de viaţã al fiecãruia, contribuind la starea de sãnãtate a populaţiei!Plecând de la aceste premize, conform ultimei noastre discuţii, propunem urmãtoarea modificare a proiectului Cod fiscal, insistând cu argumente privind cazul laptelui şi produselor lactate, deoarece acestea nu au fost incluse in varianta initialã:
Considerãm cã introducerea acestei completãri va corecta greseala iniţialã, pentru cã, prin neincluderea acestei industrii in articolul mai sus mentionat se creau premizele unei discriminari a consumatorilor de produse lactate, in special copii, adolescenti si persoane de vârsta a treia.Includerea punctului 6 va diminua concurenţa neloialã dintre produsele din UE si produsele româneşti şi va asigura viitorul industriei laptelui din Romania. In prezent, condiţiile vitrege ale pieţei fac ca numãrul de fabrici de procesare a laptelui din Romania sã scadã continuu, ducand la disparitia beneficiarului laptelui produs in fermele autohtone, ferme in care Guvernul Romaniei a investit multi bani prin ajutoare financiare, ajutoare de minimis, subventii si cofinantare in proiecte de dezvoltare.Stimate Domnule Ministru ,Vã rugãm sa sustineti introducerea acestui beneficiu si pentru industria laptelui, si noi va garantãm relansarea cresterii consumului de produse lactate in Romania ; totodatã, vor creste randamentele de productie, prin marirea volumelor de produse lactate procesate si vandute in piata romaneasca. Ne dorim sa aducem plusvaloare materiilor prime produse in zootehnia romaneasca si sa participam la exportul de produse finite si nu doar de materii prime. Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va ridica calitatea nutritivã si siguranta alimentara pe filiera laptelui.
Domnule ministru, consideram ca introducerea acestei completari va elimina riscul in priveste decaderea in viitor a industriei laptelui din Romania .. Numarul de fabrici de procesare a laptelui din Romania scade continuu ducand la disparitia beneficiarului laptelui produs in fermele romanesti, ferme in care Guvernul Romaniei a investit multi bani prin ajutoare financiare, ajutoare de minimis, subventii si cofinantare in proiecte de dezvoltare.Va multumim pentru efortul depus si apreciem deschiderea dumneavoastra pentru sprijinul industriei alimentare romanesti!Cu deosebita consideratie
PresedinteAsociatia Patronala Romana din Industria Laptelui ( A.P.R.I.L.)