Alimentele și băuturile falsificate intră din ce în ce mai mult pe piață, cauzând o amenințare semnificativă la adresa siguranței publice. Ce face industria pentru a o preveni, se întreabă FoodNavigator, într-o analiză publicată recent?
O problemă globală
Frauda alimentară este o problemă globală și se înrăutățește. Aceasta este conform raportului 2025 Food Fraud Vulnerability Index, publicat de WellnessPulse. Cu toate acestea, unele țări și produse sunt afectate mai rău decât altele.
Riscul de fraudă alimentară este cel mai mare în țările cele mai expuse riscului de insecuritate alimentară, cu cadre de reglementare mai slabe și măsuri de supraveghere insuficiente care alimentează creșterea acesteia.
Acest lucru este subliniat de faptul că șapte dintre cele 10 țări cel mai grav afectate se află în țări în curs de dezvoltare din Africa, în timp ce celelalte trei sunt în zone de conflict din Orientul Mijlociu.
Prin contrast, Finlanda a fost considerată cea mai puțin vulnerabilă, cu capacități tehnologice superioare și niveluri de corupție extrem de scăzute, creditate pentru succesul său.
Cu toate acestea, națiunile mai bogate sunt din ce în ce mai expuse riscului, Comisia Europeană estimând că frauda alimentară provoacă daune economice de la opt până la 12 miliarde de euro în fiecare an.
Țările cele mai expuse riscului de fraudă alimentară:
Yemen
Coasta de Fildeș
Sierra Leone
Ciad
Benin
Siria
Guineea
Iordania
Madagascar
Egipt
Țările cel mai puțin expuse riscului de fraudă alimentară:
Finlanda
Australia
Coreea de Sud
Statele Unite
Norvegia
Japonia
Canada
Danemarca
Israel
Austria
Alimentele și băuturile cele mai expuse riscului de fraudă alimentară
În timp ce o serie de alimente și băuturi sunt expuse riscului de fraudă, inclusiv beri, vinuri, băuturi spirtoase, cereale și nuci, unele au fost vizate mai puternic decât altele.
Cele mai expuse riscului sunt uleiul de măsline, mierea și cafeaua. Acest lucru se datorează valorii lor economice ridicate și ușurinței de falsificare.
Peștele și fructele de mare, carnea, produsele lactate, condimentele, cacao și ceaiul sunt, de asemenea, ținte comune.
Ce se face pentru a combate frauda alimentară?
Guvernele și părțile interesate din industrie dedică resurse semnificative pentru combaterea fraudei alimentare, nu doar pentru că este costisitoare, ci și pentru că reprezintă un pericol pentru sănătatea publică.
Iar eforturile au avut ca rezultat unele descoperiri majore, cum ar fi „Operațiunea Sativus” de succes din 2019. Astfel, șofranul, un condiment cu o valoare de piață ridicată la mare cerere, a fost produs în mod fraudulos.
Colaborarea încrucișată dintre Regatul Unit și Spania a scos la iveală 87 kg de șofran alterat în valoare de 783.000 de euro și a dus la acuzații penale împotriva a două persoane.
Un alt caz, „Operațiunea OPSON XIII”, a fost rezolvat prin colaborare între Europol și 29 de țări europene, din 2023 până în 2024. A vizat alimente și băuturi contrafăcute și substandard și a condus la 22.000 de tone de alimente contrafăcute și 850.000 de litri de alcool contrafăcut, fiind scoși de pe piață în valoare de peste 91 de euro.
Autoritățile au desființat 11 rețele criminale, au emis 104 mandate de arestare și au identificat 278 de persoane pentru a fi raportate autorităților judiciare. Constatările cheie au inclus ulei de măsline alterat, ton greșit etichetat și alimente expirate cu curmale false.
Dar aceste povești de succes sunt micșorate de numărul tot mai mare de cazuri, împingând autoritățile să își dubleze eforturile pentru a ține pasul.
Uniunea Europeană, în special, reprimă frauda alimentară. Au fost instituite sisteme și instrumente de cooperare pentru schimbul de informații între statele membre. În plus, UE a stabilit un cadru juridic care ajută statele membre să identifice fraudele alimentare și să protejeze consumatorii.
Cu toate acestea, succesele sunt îngreunate de faptul că sancțiunile pentru frauda alimentară variază în funcție de legile unei țări, de modul în care este definită frauda alimentară și de cât de grav este cazul. Aceasta înseamnă că riscul pentru criminali este mai mare în unele țări decât în altele.
„În unele situații, poate fi tratată ca o problemă administrativă, în timp ce în altele, mai ales dacă pune în pericol sănătatea oamenilor, provoacă moartea sau implică crima organizată, poate fi considerată o infracțiune”, spune Lauryna Nelkine, șefa de cercetare în domeniul sănătății la WellnessPulse.
„Când frauda alimentară este confirmată, aceasta poate duce la arestări, confiscarea de produse alimentare, bani și documente, precum și la sancțiuni financiare semnificative.”
Frauda alimentară mai greu de detectat
„Problema fraudei alimentare continuă să crească pe măsură ce lanțul european de aprovizionare cu alimente devine din ce în ce mai complex și globalizat”, spune Nelkine.
Pe lângă acestea, presiunile externe, cum ar fi schimbările climatice și instabilitatea geopolitică, pun în pericol securitatea alimentară, lăsând ușa larg deschisă pentru ca infractorii să compenseze decalajul.
În același timp, Nelkine explică fraudatorii folosesc tehnologii din ce în ce mai avansate pentru a modifica produsele alimentare, unele metode modificând produsele la nivel molecular, care depășesc adesea capacitățile de detectare ale tehnicilor actuale de laborator, sau tehnicile necesare sunt foarte costisitoare.
În plus, bandele criminale operează prin scheme atent planificate și rețele coordonate, ajutându-le să rămână în frunte.
Ce se mai poate face pentru a combate frauda alimentară?
Raportul 2025 Food Fraud Vulnerability Index a dezvăluit mai multe moduri prin care frauda alimentară poate fi abordată și abordată.
Acestea includ:
Îmbunătățirea controalelor ingredientelor și a proceselor de certificare pentru a preveni frauda în fiecare etapă a producției și distribuției
Remedierea lacunelor în informațiile privind siguranța alimentară și autenticitatea în industriile și ingredientele emergente
Creșterea inspecțiilor bazate pe riscuri și stabilirea unor sisteme mai eficiente de monitorizare și protecție a alimentelor de-a lungul lanțului de aprovizionare
Creșterea colaborării cu experții în siguranța alimentelor și procesarea alimentelor
Dezvoltarea de modele bazate pe date pentru a detecta tehnici inovatoare de falsificare și utilizarea tehnologiilor avansate precum blockchain și AI pentru a îmbunătăți trasabilitatea, a îmbunătăți automatizarea și a prezice potențialele incidente de fraudă alimentară. (Foto: Freepik)