292
Dezbaterea asupra valorii nutriționale a laptelui convențional și a alternativelor pe bază de plante a primit un nou impuls, se afirmă în DairyReporter.
O propunere de a include laptele pe bază de plante îmbogățit cu calciu în meniurile școlare ale UE a stârnit dezbaterea asupra beneficiilor pentru sănătate ale laptelui obișnuit și ale alternativelor vegetale.
Organizația non-profit proVeg International susține includerea băuturilor vegetale fortificate în meniurile școlare din UE, argumentând că această mișcare ar promova alegerea, ar proteja planeta și ar aborda preocupările legate de bunăstarea animalelor.
ONG-ul este în spatele unei petiții, care a fost susținută de actori cheie din sectorul alternativelor lactatelor, prin care solicită Comisiei Europene (CE) să acționeze în această privință.
În prezent, CE revizuiește schema europeană de fructe, legume și lapte în școli, care își propune să promoveze beneficiile alimentației sănătoase pentru copii și să-i încurajeze să își mărească consumul de fructe, legume și lapte.
„La nivel global, aproximativ 68% dintre oameni au intoleranță la lactoză”, a declarat proVeg. „În timp ce schema de lapte în școală oferă deja lapte de vacă fără lactoză, este important să se ofere o alegere mai mare la ora prânzului pentru cei care au intoleranță la lactoză și doresc să bea lapte vegetal.
În plus, alergia la laptele de vacă este cea mai comună formă de alergie alimentară la copii. Laptele pe bază de plante oferă o alternativă nutritivă pentru persoanele cu aceste probleme de sănătate.”
Voci din industrie
Asociația Europeană a Produselor de Lactate (EDA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la beneficiile nutriționale ale laptelui pe bază de plante.
Un purtător de cuvânt al Asociației Europene a Produselor de Lactate a declarat pentru DairyReporter: „Dacă subvenția din schema UE pentru lapte în școli ar include aceste băuturi, consumatorii pot crede că laptele și băuturile pe bază de plante (PBB) sunt echivalente din punct de vedere nutrițional - ceea ce, în realitate, nu sunt. .
„Laptele și PBB diferă la așa-numitul nivel al matricei alimentare. Matricea de lapte este un pachet natural bogat în nutrienți - de exemplu, calciul din lapte este o parte integrantă a matricei de lapte și interacționează activ cu alți nutrienți din lapte pentru a crea interacțiuni biologice unice în interiorul corpului. PBB-urile nu conțin calciu natural; se adaugă artificial.”
EDA a subliniat că proteinele de origine animală au o valoare biologică mai mare decât proteinele de origine vegetală, adăugând:
„Proteinele vegetale... adesea nu conțin proporțiile potrivite sau, uneori, chiar lipsesc anumiți aminoacizi esențiali necesari oamenilor. Combinația corectă și cantități adesea mai mari de diferite surse de proteine vegetale sunt astfel necesare pentru a satisface nevoile zilnice.”
Importanța aportului corect de nutrienți a fost reluată de directorul de nutriție al British Nutrition Foundation, dr. Annette Creedon, care a declarat pentru această publicație:
„Conținutul de nutrienți al băuturilor pe bază de plante variază în funcție de sursa lor și dacă acestea au fost fortificate. Băuturile pe bază de plante nu conțin în mod natural același echilibru de proteine, vitamine și minerale ca laptele de vacă, așa că este important să luăm în considerare băuturile pe bază de plante care au fost fortificate.
În unele țări europene, majoritatea băuturilor neorganice pe bază de plante sunt îmbogățite cu calciu și vitaminele B12 și B2, astfel încât să aibă niveluri similare cu produsele lactate - deși nu toate băuturile pe bază de plante sunt îmbogățite cu iod, ceea ce este important pentru cognitiv. funcția și creșterea și dezvoltarea sănătoasă la copii.”
Având o perspectivă echilibrată, dr. Creedon a spus că este esențial ca preferințele religioase, culturale și personale să fie luate în considerare alături de nevoile alimentare atunci când a venit vorba de furnizarea de alimente școlare, adăugând: „Deoarece laptele și produsele lactate sunt surse importante de proteine, calciu, vitamine B și iod pentru copii, este important pentru copiii care nu pot sau aleg sa nu consume lactate, ca alternativele sa fie fortificate cu calciu si ideal, cu alte vitamine si minerale.
„A crescut interesul pentru dietele pe bază de plante din motive de bunăstare a animalelor, etice și de mediu sau de durabilitate. Schimbând tipurile de alimente pe care le consumăm și cât de des le consumăm, este posibil să ușurăm presiunile asupra sistemului alimentar global.
Este, în general, de acord că carnea și produsele lactate sunt asociate cu mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât alte alimente...
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să eliminăm complet carnea, lactatele sau alte alimente de origine animală din dieta noastră, dar trebuie să ne uităm la moduri în care am putea mânca o varietate mai largă de alimente care furnizează proteine.”