Ferma

278

Sistemele de adăpost și performanța vacilor de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Deși studii anterioare au examinat efectele diferiților factori de mediu asupra performanței vacilor, rareori au fost luate în considerare efectele tipului de adăposturi și ale dotărilor.

De aceea, o trecere în revistă și o analiză a efectelor designului construcțiilor și ale microclimatului asupra cerințelor nutritive ale vacilor, fertilității, producției de lapte, imunității și stării corpului este cât se poate de necesară și utilă.

Iată, mai jos, o astfel de analiză, semnată de cercetătorul Herbert Wiggerman, de la Universitatea din Dublin, intitulată ”How do cows perform under different housing systems?”, și prezentată recent la un congres de specialitate din Marea Britanie.

Diferențe notabile

Analiza a fost întocmită după ce a fost efectuat un studiu pentru a compara utilizarea furajelor și producția de lapte a vacilor ținute în stabulație și adăposturi libere. S-a constatat că cerințele de întreținere au fost cu 5-10% mai puține în adăposturi, decât în ​​ariile libere, probabil din cauza cantității reduse de mișcare a vacilor sub sistemul de stâlpi.

Ca rezultat, producția de lapte a fost mai bună la efectivele din adăposturi, comparativ cu în creșterea liberă (20,2 kg față de 17,7 kg), deoarece o mare parte a furajului este utilizată în acest caz în scopuri productive.

Cât privește incidența celor mai frecvente afecțiuni, din rezultatele culese reiese că vacile din adăposturi au mai frecvente mastitele, dar mai puțin frecvente tulburări ale copitei și modificări ale pielii, decât vacile din adăposturile libere.

În plus, un grad ridicat de murdărie a picioarelor posterioare și a ugerului a fost găsit în sistemul de adăpostire liberă, probabil din cauza umidității crescute a podelei și a lipsei regimurilor zilnice de curățare a vacilor.

Trebuie remarcat totuși că factorii care fac vacile susceptibile la diferite tulburări și condiții corporale nu sunt specifici tipurilor de adăposturi. Incidența minimă într-un anumit tip de adăpost poate fi atinsă cu o densitate corectă de populație și programe adecvate de sănătate și biosecuritate. Să vedem, însă, ce s-a constatat în mod specific.

Pardoseala

Un studiu complementar a constatat că acoperirea podelelor adăposturilor libere cu folii de cauciuc moale, care imită solul de pășune, ajută la obținerea următoarelor avantaje în comparație cu podelele solide din beton:

1. Animalele tind să stagneze și să se relaxeze pe podeaua moale până la 14 ore pe zi. Acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în uger și, prin urmare, crește producția de lapte.

2. Terenul moale ajută la creșterea eficienței detectării estrului, prin creșterea ratelor de montare; pe podele dure, aceste rate sunt mai mici din cauza fricii de alunecare.

3. Persistența lactației (rata de scădere a lactației după ce a fost atins vârful producției de lapte), a fost mai bună pentru podeaua cu grătare sau cauciuc (-0,86) comparativ cu podeaua din beton (-0,97).

4. Podelele moi permit mișcarea nelimitată a animalelor în interiorul adăpostului. Acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în țesutul viu al copitelor, oferind astfel mai multă protecție pentru copite și crescând capacitatea marginilor lor exterioare de a suporta cea mai mare parte a greutății animalului în timpul mersului.

Sistemul de răcire a aerului

Studiile privind aerul condiționat au arătat o creștere cu 9,4% a producției de lapte și 11–20% a fertilităţii. Cu toate acestea, beneficiile creșterii producției de lapte și ale fertilității nu au fost, în multe cazuri, suficiente pentru a compensa cheltuielile de funcționare a unității. Aburitoarele și aspersoarele pot fi, de asemenea, folosite pentru a crește pierderea de căldură prin evaporare.

Rezultatele obținute cu aceste structuri au arătat o creștere a performanței animalelor. Cu toate acestea, au existat multe cazuri de tulburări ale piciorului și muște în exces, atunci când au fost folosite perdele de ceață. Aspersoarele sunt structuri sofisticate și trebuie avută o grijă intensă atunci când le folosiți.

Dacă fluxul de apă este blocat din orice motiv, este posibil ca animalele să nu se aclimateze din nou la mediul lor și pot apărea multe probleme. Dacă sistemul este automatizat, la aceste dezavantaje s-ar adăuga costuri crescute.

Ventilarea

De obicei, o vacă de lapte matură va expira 15-19 litri de apă pe zi sub formă de vapori de apă și va produce 600-700 de wați de căldură. Sistemele de ventilație îndepărtează în mod continuu căldura, umiditatea și mirosurile create de animale și reînnoiesc aportul de oxigen prin introducerea aerului exterior mai uscat și mai rece.

Schimbul adecvat de aer elimină, de asemenea, gazele precum amoniacul, hidrogenul sulfurat și metanul, care pot fi dăunătoare atât sănătății animalelor, cât și sănătății operatorului. Hambarele ventilate natural trebuie să aibă deschideri suficiente și amplasate corespunzător, care să poată fi ajustate pentru a profita de efectele de flotabilitate, precum și de forțele și direcția vântului.

Ventilația mecanică poate fi, de asemenea, adoptată în aceste scopuri, dar în multe cazuri nu s-au găsit diferențe de producție a laptelui sau de persistența lactației între casele de vite ventilate natural sau mecanic.

Facilitățile de hrănire

Concurența dintre bovinele de lapte pentru spațiul de hrană poate cauza stres, pierderi de producție și probleme de sănătate. Asigurarea unui spațiu de hrană adecvat (70–75 cm per vacă), poate ajuta la atenuarea acestor probleme. De asemenea, suprafața mesei de alimentare trebuie să fie ușor de curățat și păstrată curată.

Trebuie remarcat faptul că silozul este un furaj acid și va eroda suprafețele simple ale mesei de alimentare din beton. Suprafețele precum țiglă, polietilenă, oțel inoxidabil și chiar unii aditivi pentru beton sunt rezistente la acid și vor menține masa de alimentare netedă după ani de utilizare.

Bariera de hrană, care ar putea fi un stâlp și șină, ar trebui să permită vacilor un acces ușor la mâncarea din fata lor. Vacile pot exercita 225 kg de presiune împotriva barierei, pentru a ajunge la hrană, în timp ce doar 100 kg de presiune poate provoca leziuni ale țesuturilor gâtului și umerilor lor.

Șina trebuie să fie suficient de înaltă, pentru ca animalele să ajungă ușor sub ea, pentru hrana lor. Această înălțime este adesea stabilită la 120 cm deasupra picioarelor din față ale vacilor și la 10-20 cm înaintea bordului de hrană.

Controlul zgomotului

Vitele pot tolera niveluri moderate de zgomot și se pot adapta cu ușurință la un nivel de intensitate de 60-90 dB. Peste acest nivel, animalele sunt însă grav afectate în ceea ce privește aportul de hrană, procesele metabolice, sistemul endocrin, reproducerea, lactația și imunitate.

Asemenea probleme ar putea fi atenuate prin instalarea de dispozitive de sunet sau rezonatoare, ori prin alte mijloace recomandate de un specialist în acustică. Acest lucru este deosebit de important în cazurile în care ferma este situată într-o zonă cu survol avioanelor sau în care generatoarele de energie sunt utilizate pentru a se proteja împotriva defectării energiei electrice.

Valoarea confortului vacii

Când vitele au fost domesticite, acum aproximativ 10.000 de ani, probabil că erau animale rezistente, lipsite de confort extins și trăind în medii provocatoare. Vacile de lapte de astăzi seamănă mai mult cu sportivii care funcționează foarte bine în comparație cu creaturile dure și aspre îmblânzite de strămoșii noștri îndepărtați.  Însă, deși au o performanță mult mai mare decât predecesoarele lor, pot fi mai sensibile la managementul negativ sau factorii de mediu.

Scott Hartwell, CEO și proprietar al Advanced Comfort Technology din Wisconsin, SUA, a dedicat o mare parte din ultimii peste 20 de ani îmbunătățirii nivelului de confort al animalelor de lapte. Numeroasele linii ale companiei sale de paturi cu apă, huse de saltea, podele din cauciuc și feronerie de instalare au ca scop menținerea vacilor fericite, relaxate și sănătoase.

Produsele sofisticate din punct de vedere tehnologic ale Advanced Comfort Technology includ un pat cu apă cu două compartimente, cu un compartiment frontală pentru a legăna genunchii și compartimentul mai mare din spate, pentru a pluti corpul. Saltelele pe bază de spumă de latex pot fi, de asemenea, instalate pentru a acoperi paturile pentru o aderență îmbunătățită și un plus de încredere în picioare.

Impactul privării de somn asupra vacilor de lapte

Hartwell crede cu fermitate că, deoarece recoltăm o resursă sănătoasă pentru consumul uman de la aceste animale esențiale, ele merită mai mult decât provizii adecvate de hrană, apă și un acoperiș deasupra capului.

Aceste animale respectate merită confort precum aceste paturi cu apă și saltele. Ca un beneficiu suplimentar, confortul ajută la optimizarea producției de lapte, la îmbunătățirea sănătății și la creșterea contribuției generale a efectivului.

Factori care afectează sănătatea

”Confortul este umbrela în care se concentrează în mare parte limbajul nostru, deoarece se referă la vacile din grajduri și adăposturi”, spune Hartwell. ”Dar ce încercăm să realizăm când ne gândim la asta?”, se întreabă el?

În timp ce variabile precum reproducerea, rațiile și apa joacă toate un rol, el spune că timpul optim de culcare, care susține sănătatea picioarelor este esențial. Vacile trebuie să experimenteze perioade de odihnă de susținere pe tot parcursul zilei pentru a maximiza producția, iar paturile inconfortabile oferă doar un somn agitat care compromite sănătatea picioarelor.

Sănătatea picioarelor

O vacă de cca 726 kg așezată pe un pat sărac va fi neliniștită și nu se va întinde așa cum ar trebui. Chiar și atunci când o va face, se va mișca mai mult. Toate acestea îi afectează capacitatea de a produce în funcție de capacitatea ei. De aceea, Hartwell explică faptul că o suprafață trebuie să asigure o sănătate bună a picioarelor, deoarece șchiopătura este o trecere rapidă pentru a părăsi ferma.

”Dacă stă întinsă pe o suprafață incomodă, acest lucru are ca rezultat deteriorarea piciorului, iar aceasta creează o mare problemă. Proprietarii sunt forțați să decidă dacă trebuie să trateze bovina și să o țină în turmă, ceea ce înseamnă că nu pot să-i mulgă laptele sau să o trimită din fermă, ceea ce are un cost mai mare”, precizează el.

Un uger sănătos

Îngrijirea ugerului este, de asemenea, o componentă a sănătății și a confortului. În același mod, problemele cu picioarele ar putea afecta sănătatea, iar dacă o vacă devine susceptibilă la mastită și calitatea laptelui este afectată, producția ei este redusă. Bovina va avea nevoie de timp de tratament în care laptele ei nu poate fi păstrat, calitatea este scăzută și capacitățile sunt împiedicate.

Longevitatea

Longevitatea este un aspect suplimentar despre care Hartwell nu crede că primește suficientă recunoaștere. Dacă o vaca ajunge la a patra sau a cincea lactație, ea produce profit la un nivel ridicat. Anii pentru a o ridica la capacitatea maximă de producție au fost deja recuperați. În acest moment, el își imaginează că fermierii trebuie să se întrebe dacă o turmă mai în vârstă face parte din strategie sau dacă ar trebui să predea animalele mai rapid la reformă.

Elemente de confort

Deși recunoaște că Advanced Comfort Technology oferă echipamente benefice industriei lactate, el subliniază că mulți factori marginali adaugă, de asemenea, valoare gradului de confort. El crede că valoarea poate fi adăugată industriei atunci când fermierii își privesc afacerea ca pe o serie de sisteme.

Piesele acestui puzzle de valoare includ dimensiunile grajdului, ventilația, iluminatul, accesul la apă curată și proaspătă, starea podelei, suprafața de odihnă și dimensiunea spațiului, compoziția și divizoarele standului, buclele și configurarea echipamentelor de stand aferente.

”Toate aceste elemente intră în această găleată mare de confort, pentru vacă”, adaugă el. ”Și confortul ei este un mecanism pentru a putea optimiza productivitatea întregului efectiv”.

Stresul

În plus, Hartwell consideră că pregătirea angajaților în manipulare și mulgere este element critic. Lucrătorii care mută animale țipând, fluierând și lovind în boxe introduc stres și reduc capacitatea unei vaci de a funcționa într-un mod sănătos, similar cu modul în care oamenii care lucrează în condiții stresante nu maximizează în mod normal potențialul.

Din fericire, s-a dovedit că dacă limităm stresul, vacile sunt mai capabile să contribuie la rezultatul final. ”Vacile capabile să se simtă bine în mediul lor, mișcându-se liber într-un ritm care nu le face să se simtă grăbite, vor fi mai puțin stresate și cu niveluri mai scăzute de cortizol în sistemul lor fiziologic. Vor fi capabile să rămână mai sănătoase și să aibă performanțe mai bune”.

Vacile de lapte au fost crescute pentru a fi mulse în mod constant, deoarece au nevoie de ușurarea pe care o aduce mulsul. Tânjesc la rutină și vor învăța rapid să se mute în mod voluntar în sala de muls. Întrebarea este, le mutăm într-un mod care introduce inutil stres și, dacă da, care este costul? Din păcate, nu există un mecanism precis pentru a măsura acest lucru.

Nu avem o modalitate de a oferi o analiză cost-beneficiu pentru a confirma că, dacă încetăm să țipăm și să ne bătăm în bucle, vom primi o recompensă X. Din fericire, s-a dovedit că dacă limităm stresul, vacile sunt mai capabile să contribuie la rezultatul final.

Menținerea angajaților

Hartwell recomandă, de asemenea, producătorilor, să facă tot posibilul pentru a se asigura că angajații sunt fericiți și mulțumiți în rolurile lor. Indiferent de profesia aleasă, atunci când indivizii își găsesc împlinirea în munca lor, își vor servi industria într-un mod mai împlinit.

”Fie că asta înseamnă o remunerație echitabilă care să răspundă nevoilor financiare și să reducă presiunile financiare, să cimenteze responsabilitatea individuală și proprietatea asupra zonelor sau protocoale și proceduri de instruire pentru a ajuta la clarificarea sarcinilor, satisfacția angajaților poate fi afectată în multe moduri diferite”.

De aceea, el îi îndeamnă pe fermieri să meargă mai departe, dincolo de cecul de plată, oferindu-le instrumentele pentru a avea succes în rolurile atribuite și recunoscându-i pentru contribuțiile individuale la echipă. ”Strângerea de mână sau o apreciere pentru munca pe care o fac sunt foarte bune pentru oameni”.

Sistematizarea sarcinilor

Hartwell consideră că sistematizarea sarcinilor este un element al împlinirii angajaților, iar planificarea și organizarea lor facilitează succesul angajaților. ”Oricât de mult este pomenit termenul ”agricultura industrializată” într-o lumină negativă, simt că este util să o îmbrățișăm în mod pozitiv, privind o fermă ca un tip de proces de fabricație”, a spus el.

”Când consolidăm sistemul ca o structură, în cele din urmă reducem timpul, risipa de materiale și incidența defecțiunilor, toate în același timp îmbunătățind calitatea și performanța.

Suntem norocoși să lucrăm într-o industrie plină de atât de mulți oameni buni care se unesc pentru a crea o industrie viabilă, profitabilă, dar și una în care vacile sunt respectate și îngrijite cu confortul pe care îl merită, ceea ce duce în cele din urmă la îmbunătățirea sănătății lor”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2