În industria alimentară sunt folosite diverse sisteme menite să asigure siguranța produselor alimentare. Unul dintre cele mai utilizate dintre aceste sisteme este HACCP, implementat în cele mai multe fabrici din industria lactatelor dar și în cele care produc alimente pentru sugari. Friesian vă poate oferi cele mai bune soluții pentru o producție sigură și de calitate. Ce este sistemul de management al riscului calității? Din păcate, laptele crud nu este deseori privit ca un punct critic de control iar verificările pornesc de cele mai multe ori doar de la momentul pătrunderii materiei prime pe poarta fabricii de procesare. În cazul celorlalte ingrediente cumpărate, cum ar fi uleiul de palmier, zahărul, laptele praf, etc, fabrica are în general un set de cerințe specifice pe care furnizorii acestor materii prime trebuie să le îndeplinească pentru a putea livra mărfurile către fabricile de procesare. După livrare, fabrica va realiza o serie de teste pentru a vedea dacă produsele se încadrează în specificațiile cerute. De asemenea, foarte mulți dintre furnizori au la rândul lor implementat sistemul HACCP, pentru a asigura siguranța produselor lor. În cazul laptelui materie primă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple La recepția laptelui în fabrică se realizează un număr limitat de teste iar, pe baza acestora, laptele este recepționat și procesat. Nu se acordă astfel, niciun fel de atenție sistemelor de siguranță de la nivelul fermelor sau transportului laptelui. Societatea olandeză AgriWorks/Friesian a elaborat un sistem unic de calitate a laptelui crud la nivel de fermă care a fost implementat cu success de către multe fabrici din industria lactatelor din întreaga lume. Sistemul nostru de management al riscului calității (QRMS) oferă, după implementare, extinderea beneficiilor sistemului de siguranța HACCP pe întregul lanț al laptelui, până la nivelul fermei. De fapt, acest sistem merge și mai în profunzime identificând posibilele pericole, proveniența acestora și cum pot fi ele soluționate. Astfel, sunt identificate diverse potențiale pericole (externe), cum ar fi: bolile animalelor, furajele, nutrețurile combinate, apa, medicamentele, pesticidele sau metalele grele, etc. Cum funcționează sistemul se management al riscului calității? Conform Codex Alimentarius, UE și legislația națională au identificat o listă de pericole potențiale. QRMS realizează standardul, în concordanță cu HACCP, în ceea ce privește:
Pe baza acestor pericole se realizează o bază de date cu situațiile și informațiile reale care vor conține informații de bază cum sunt:
Deci, după adunarea informațiilor de bază și evaluarea situației locale, va fi efectuată o analiză de risc în conformitate cu matricea de evaluare a pericolelor. Ulterior, trebuie formulat un acord al măsurilor preventive și de control care trebuie întreprinse. Scopul acestui sistem este ca laptele, în momentul recepționării la fabrică să fie deja sigur pentru consum. Acest lucru înseamnă o mai bună conștientizare a ceea ce înseamnă calitatea laptelui chiar de la nivelul fermelor, și că fermierii trebuie să lucreze conform anumitor proceduri operaționale, verificabile și transparente pentru a garanta siguranța produsului. Scandalurile recente legate de laptele crud contaminat cu melamina, aflatoxină și infecțiile cu E-Coli, listeria și samonella ar fi putut fi prevenite dacă ar fi fost implementat QRMS. Calitatea laptelui și siguranța alimentară nu sunt doar probleme ale sănătății umane sau animale, ele sunt de asemenea, o obligație și o răspundere socială a corporațiilor, ce pot afecta imaginea și valoarea comercială a oricărei companii producătoare de produse alimentare. Pe baza analizei efectuate de AgriWorks BV/Friesian SRL, noi putem pregăti un plan strategic și operațional pentru a combate și preveni problemele indentificate pentru a asigura produse alimentare sigure. Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați: Martin de Jong Irina Gheorghe AgriWorks BV Friesian SRL [email protected]@friesian.rowww.infolapte.rowww.friesian.ro