www.lafamilledulait.com "Familia Laptelui" este portalul Federatiei Producatorilor de Lapte din Quebec si ofera producatorilor si procesatorilor de lapte informatii privind tehnologia de procesare, cercetari nutritionale, retete, date, statistici si cursul acestei industrii. Este evidentiat interesul crescut al fabricantilor pentru paginile cu procese tehnologice destinate produselor dietetice de lactate, sanatatea corporala optima oferita de grafice lacto-nutritionale sau evenimentele publice dedicate acestor alimente. Link-ul bilingv (franco-englez) adresat producatorilor de lapte dedica spatii importante tehnologiilor de procesare, omogenizarii, controlului calitatii, distributiei si comercializarii laptelui. Producatorilor lactatelor ecologice li se aloca un spatiu special, deoarece aceste produse ocupa un loc aparte in industria de profil canadiana: iaurt (36%), branza (32%), unt (2%). Varful canadian al eco-lactatelor se afla in Quebec, iar aceasta crestere spectaculoasa locala in segmentul bio, transforma in parteneri ai schimbului de experienta producatorii altor regiuni sau tari. Cele 250 de retete inedite atrag producatorii derivatelor lactate, direct interesati de noi prezente pe piata. Sumarul atrage si consumatorii interesati de lansarile alimentare sau pe cei pasionati de experimente culinare. Nu lipsesc concursurile din domeniu premiate substantial sau schimburile de experienta intre profesionistii lactatelor. www.control-lapte.ro Fundatia pentru Controlul Calitatii Laptelui va spune care este laptele de calitate este sloganul cu care se deschide site-ul organizatiei nonguvernamentale, preocupata de testarea probelor de lapte (cu privire la continut si calitate) si furnizarea de informatii obiective/impartiale, cu privire la cota calitativa. Printre obiective se numara si determinarea: - incarcaturii de germeni; - numarului celulelor somatice; - procentului de grasime; - procentului de proteina; - antibioticelor; - apei adaugate. De asemenea, sunt prezentate si detaliate echipamentele moderne de testare a laptelui din dotarea laboratoarelor Fundatiei pentru Controlul Calitatii Laptelui, aparatura folosita curent in analize. Probele pentru verificarea calitatii laptelui sunt prelevate de la fabrici de catre personalul specializat, exclusiv din laptele racit. Atributiile prelevatorilor angajati de fabrici sunt mentionate intr-o sectiune aparte a portalului: cunostintele necesare acestora, actele si atestatele detinute, sarcinile impuse de fluxul laboratoarelor. Fluxul informatiilor reprezinta un domeniu interesant pentru fermieri, laboranti si economisti. Pe baza acestor informatii, procesatorii pot determina pretul final al laptelui, sa imbunatateasca managementul unitatii, sa faca (impreuna cu fermierul) eforturi pentru imbunatatirea calitatii produsului. Simultan, controlorii/consultantii fabricilor sunt instruiti cum sa interpreteze rezultatele, cum sa identifice problemele fermelor s.a. www.milk.org Portalul producatorilor si procesatorilor de lapte din Ontario este organizat pe grupuri de audienta deschis consultantei si comunicarii, pentru a facilita accesul la informatii despre calitate. ªtirile din industria lactatelor sunt actualizate la zi, iar transportatorii, fermierii, studentii sau profesorii din domeniu au alocate spatii dedicate. Informatiile care vizeaza problemele tehnologice si de marketing ale fiecarei sub-ramuri sunt dezbatute public sau prin corespondenta, considerindu-se o familie a fermierilor canadieni. Nu lipsesc regulile stricte ale igienei lactatelor, cu tot ce apare nou. Exista retete si modalitati de instruire pentru testarea determinarii cantitatii de apa si a procentului de grasime in lapte. Acestea sunt teme pe care, odata cu retetele produselor ating si curiozitatea publicului neprofesionist. Stenogramele conferintelor, colocviilor, cursurilor si dezbaterilor din domeniu fac din acest site, accesat din toate colturile lumii, un varf de lance al lactatelor din Canada.