Tehnologii

281

Spania se alătură țărilor care vor produce carne cultivată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează FoodNavigator, guvernul spaniol va investi într-un proiect de producție carne cultivată. Investiția va fi de 5,2 milioane EUR, iar proiectul va fi condus de compania BioTech Foods.

Proiectul a fost selectat de Centrul Spaniol pentru Dezvoltarea Tehnologiei Industriale (CDTI), care susține proiectele de cercetare și dezvoltare ale companiilor spaniole. BioTech Foods din San Sebastián este o companie spaniolă de biotehnologie dedicată dezvoltării cărnii cultivate din cultivarea celulelor musculare extrase anterior de la animale.

Potrivit companiei, carnea cultivată este poziționată ca una dintre cele mai mari inovații ale trecut, integrând siguranța alimentară, bunăstarea animalelor și sustenabilitatea într-un produs unic destinat tuturor tipurilor de consumatori.

„Obiectivul general al proiectului CULTUREDMEAT este investigarea cărnii produse din agricultura celulară care, împreună cu dezvoltarea grăsimilor sănătoase și a ingredientelor funcționale, permite obținerea de produse din carne pentru prevenirea cancerului de colon și a dislipidemiei (concentrație crescută de colesterol și lipide în sânge) ”, se spunea.

Producția de carne cultivată a trezit un mare interes în industrie și mulți jucători lucrează la această carne a viitorului care reduce impactul asupra mediului și protejează bunăstarea animalelor.

Susținătorii sectorului născut al cărnii cultivate (sau cultivate sau cultivate în laborator) consideră că ar putea contribui la depășirea problemelor etice și de mediu ale agriculturii animale, permițând în același timp consumatorilor să se bucure de mâncarea cărnii.

Dar cea mai mare provocare pentru sector în acest moment este scara industrială care permite producerea unor volume suficiente pentru comercializare.

Și, deși sectorul cărnii cultivate sau pe bază de celule promite, de asemenea, să pună capăt problemelor de mediu și de sănătate asociate cărnii tradiționale, există întrebări cu privire la consumul potențial ridicat de energie al sectorului și la emisiile de carbon asociate.

Nici nu există un consens în ceea ce privește mențiunile sale de sănătate. Studiile au speculat beneficiile potențiale pentru sănătate și dezavantajele cărnii cultivate.

Un studiu a concluzionat: „Spre deosebire de carnea convențională, celulele musculare cultivate pot fi mai sigure, fără organe digestive adiacente. Pe de altă parte, cu acest nivel ridicat de multiplicare a celulelor, este posibil ca unele dereglări să se întâmple, așa cum se întâmplă în celulele canceroase. La fel, controlul compoziției sale nutritive este încă neclar, în special pentru micronutrienți și fier. ”

Conform proiectului CULTUREDMEAT, consumul de carne roșie este asociat cu boli majore în țările occidentale, cum ar fi cancerul de colon și dislipidemia. În Spania, în special cancerul de colon este cel mai frecvent în populație, luând în considerare ambele sexe, a spus acesta.

„Cercetările privind ingredientele funcționale care pot ajuta la prevenirea acestor boli legate de dietă cu impact social ridicat sunt, prin urmare, foarte relevante. Proiectul va lucra asupra lipidelor sănătoase care sunt încorporate în prepararea produsului de consum final (hamburger, cârnați etc.). Reducerea expunerii consumatorilor la grăsimi saturate ar putea preveni cancerul de colon și dislipidemia. ”

Proiectul include alte șapte entități: Argal, Martínez Somalo, DMC Research, BDI Biotech, Neoalgae, BTSA și Agrowingdata.

De asemenea, consorțiul are colaborarea a 10 organizații de cercetare: CTIC CITA; Universitatea Oviedo; Universitatea Autonomă din Madrid - FUAM; TECNALIA; Parcul Științific din Barcelona; Universitatea din Sevilla - FIUS; VICOMTECH; Universitatea din Granada; BIODONOSTIA și CIC BIOMAGUNE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2