Ferma

237

Specialist: Fânul este cheia succesului la bovinele de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ferma olandeză de lactate, VOF Rijnsburger, face fân pentru vacile aflate în repaus mamar după un program strâns. Acest lucru asigură un început mai bun al lactației, notează DairyGlobal.

Susținători ai pășunatului

Abordarea perioadei fără lactație, funcționează ușor și numărul tulburărilor după fătare poate fi numărat pe o mână.

Până la jumătatea lunii aprilie, la ferma VOF Rijnsburger este deja destul de multă iarbă. Din cauza primăverii umede, vacile ies afară cu câteva săptămâni mai târziu decât în ​​mod normal. Fermierii de lactate sunt susținători fervenți ai pășunatului vacilor lor.

Prin urmare, managementul urmărește ca vacile să mănânce în principal iarbă. Dar ferma de animale are 26 de hectare de pajiști permanente. Acest lucru necesită o bună planificare:

vacile trebuie să pască, buncărele de siloz trebuie umplute în timpul sezonului, iar fânul trebuie făcut pentru vacile uscate.

În plus, Marijke și iubitul ei Max lucrează în afara casei 5 zile pe săptămână. Marijke lucrează ca specialist în vite la ABZ De Samenwerking, iar Max este specialist în vite la Alpuro Breeding. Prin urmare, ei se străduiesc pentru operațiuni simple de afaceri pentru a combina eficient ferma și ambele locuri de muncă.

Mai puțin în baloti, mai mult în groapă

În 2021, antreprenorii au instalat 2 noi silozuri de sloturi. „Am avut destul de multă iarbă balotată în fiecare an, pentru că iarba nu se potrivea într-o singură gaură”, spune Max.

„Am vrut să scăpăm de acele baloturi. Gropile au început să se încălzească, iar presarea și împachetarea lor în plastic a costat 16 EUR per balot. Ai multe deșeuri și curtea era plină de ele.”

Acum fiecare tăietură de iarbă este împărțită între ambele silozuri. „Acum putem termina de hrănire la fel de repede, deoarece despachetarea baloturilor a durat și mult timp.” Cel mai bun lucru este să faci fân dintr-o primă tăietură curată, nepăsunată și nefertilizată.”

Faceți fân pentru vaci uscate

În aceeași perioadă, Marijke și Max au început să caute o modalitate de a hrăni diferit vacile aflate în repaus. Grupul de vaci uscate era un punct de îngrijorare.

Cetoza și febra laptelui apăreau din când în când. „Toate bucățile din siloz conțin peste 900 de unități de lapte, deci este prea bogat pentru vacile în repaus”, spune Marijke. Printr-o colegă de la ABZ De Samenwerking i-a venit ideea de a face fân pentru vaci.

„Este un grup prea mic de vaci pentru a amesteca o rație în fiecare zi. Am vrut să încercăm acest concept cu fân.”

Este nevoie de planificare pentru mai mult fân

Este nevoie de multă planificare pentru a folosi cât mai bine iarba. „Împărțim terenul în 3 blocuri. O secțiune pentru pășunat vacile, una pentru cosit și o secțiune lăsată să crească”, spune Marijke. „Cel mai bun lucru este de fapt să faci fân dintr-o primă tăietură curată, nepăsunată și nefertilizată.”

Anul trecut, antreprenorii au făcut 50 de baloturi de fân. A fost suficient pentru mai bine de 6 luni. Deci ceea ce este acum în hambar este fân cumpărat.

„Noi cumpărăm fân de pajiște și nu fân de semințe de iarbă”, spune Max. „Fânul de semințe de iarbă a fost adesea fertilizat și asta dă un conținut mai mare de potasiu în fân. Acest lucru este dezavantajos pentru vacile în repaus.”

Vacile uscate trebuie tratate ca reginele. De aceea facem noi înșine rații bune, mai ales pentru acest grup

Marijke și Max ar prefera să facă mai mult fân anul acesta. „Trebuie să tratezi vacile ca pe regine. De aceea credem că este important să facem noi înșine rații bune, mai ales pentru acest grup. Anul acesta s-ar putea să vrem să avem fânul tocat.

La fel facem și cu toată iarba care intră în groapă. Aportul de substanță uscată al vacilor uscate este acum peste 11 kg de substanță uscată. Dacă tocăm, veți avea bucăți mai mici și probabil și mai mult aport de furaj”, spun antreprenorii.

De exemplu, mărește suprafața papilelor rumenului și vacile pot, de asemenea, să mănânce mai mult furaj în timpul alăptării.

Nu lăsa loc erorii

Abordarea perioadei uscate cu fân și pelete funcționează ușor pentru toată lumea. „Puneți un balot gata și în fiecare dimineață și seară dăm fiecărei vaci câte un kilogram de pelete Catapult.

Dacă un alt membru al familiei hrănește o dată vacile în rapaus, atunci nimic nu poate merge prost. Vacilor le place foarte mult croșetele, deoarece nu conține săruri anionice.”

Păstrarea vacilor împreună

Vacile aleargă în aceeași grupă pe toată perioada uscată și primesc același pelet. Peleții servesc ca supliment pentru energia și mineralele rumenului. Pajiștile sunt fertilizate numai cu îngrășământ artificial. De aceea fânul conține puțin fosfor.

Acest lucru asigură că metabolismul calciului rămâne activ. Acest lucru este important, deoarece atunci când vacile fătează, au imediat calciu disponibil și nu fac febră a laptelui.

Important este să păstrați rumenul plin

Fânul conține doar 716 Unități de Alimentare Lapte. Nu este prea mult pentru vacile uscate, dar din cauza conținutului de zahăr de 130 mănâncă mult.

Metabolismul activ al calciului și aportul ridicat de hrană asigură ca vacile să înceapă mai bine. „În final, acesta este cel mai important lucru:

că rumenul este plin. În perioada de repaus și chiar înainte de fătare, rumenul este plin. Nu este ca și cum ea ar intra într-o criză de înregistrări.”

Tulburări minime

„Acum puteți număra numărul de tulburări pe sezon pe o mână.” Rumegația după fătare este un indi cation că începerea lactației va merge bine. „După fătare, fiecare vacă stă peste noapte în tarcul de fătare pentru a o supraveghea.

Apoi, vacile încep rapid să mănânce rația de bovine de lapte, așa-numitul efect buncăr. Dacă rumegă, poate pune un bucle în spatele numelui ei”, spune Max. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2