492
„Ucraina are un sistem eficient de control al siguranței alimentelor și al pesticidelor, care nu ar trebui să fie implicat în dispute politice cu privire la exporturile de cereale, a declarat Olha Shevchenko, șeful interimar al organismului ucrainean pentru siguranța alimentară, pentru Euractiv.
Îngrijorare privind calitatea produselor din Ucraina
În jurul exporturilor de cereale ucrainene către UE și a impactului acestora asupra statelor vecine, țări precum Polonia și Slovacia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la conformitatea produselor Ucrainei cu standardele fitosanitare ale UE - și anume, regulile privind produsele de protecție a plantelor și siguranța lor pentru sănătatea umană, animală și a mediului.
Pe de altă parte, guvernul ucrainean a insistat că mărfurile ucrainene sunt sigure și respectă standardele UE.
În opinia lui Shevchenko, care conduce Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorului, insistarea că partenerii comerciali trebuie să respecte astfel de standarde este normal și de înțeles, dar acest lucru ar trebui tratat mai degrabă ca o problemă tehnică, decât ca o problemă politică.
„De exemplu, există reguli în interiorul Uniunii Europene pe care trebuie să le îndeplinim atunci când exportăm – pentru noi, acest lucru este total de înțeles”, a spus ea, adăugând că Ucraina are sisteme extinse de control, inclusiv teste de laborator și controale pentru loturile de testare și materii prime.
„Dar în cele din urmă, SPS [măsurile sanitare și fitosanitare] nu poate face parte din politică, deoarece este vorba despre sănătatea umană”, a adăugat Shevchenko.
Soluția pentru cereale nu este opțională
În ultimele luni, exporturile de cereale ucrainene s-au aflat în centrul tensiunilor cu țările UE „în primă linie” de la granița cu Ucraina, ai căror fermieri s-au plâns că au fost excluși de pe piață de un aflux de produse ieftine.
În special în Polonia, unde alegerile naționale au loc la mijlocul lunii octombrie, problema cerealelor a devenit suficient de proeminentă pentru a determina guvernul să se retragă de la poziția de sprijin pentru Ucraina și să impună restricții unilaterale la import.
Cu toate acestea, săptămâna trecută, Kievul și Varșovia au făcut un progres în discuțiile lor pe această temă și au anunțat că au convenit asupra măsurilor de accelerare a exportului de cereale ucrainene prin Polonia către alte țări.
Deși Șevcenko nu a vrut să comenteze politica exporturilor de cereale, ea a subliniat că „trebuie să se ajungă la un acord – nu există altă opțiune”.
„Trebuie să găsiți soluții bune pentru ambele părți, care să nu influențeze comerțul”, a spus ea, adăugând că ambele părți ar trebui să își facă partea lor pentru a asigura operațiuni bune.
Lucrând în vederea aderării la UE
Între timp, Șevcenko a subliniat că comerțul agricol și alimentar existent cu UE înseamnă că Ucraina nu începe de la zero atunci când vine vorba de pregătirea regulamentelor și procedurilor sale pentru aderare.
Primele eforturi de armonizare a reglementărilor sanitare și fitosanitare ale Ucrainei au fost făcute în 2016, a explicat ea.
„De atunci, puteți vedea că volumul comerțului și exporturilor au crescut și asta înseamnă că implementăm deja standardele europene”, a spus ea.
Acest lucru face ecou poziția ministrului adjunct al Economiei al Ucrainei, Taras Kachka, care a criticat încercările de a „diminua rolul agriculturii ucrainene, spunând că acestea nu respectă cerințele UE”.
În același timp, Șevcenko a recunoscut că țara și producătorii săi vor trebui în continuare să treacă de la respectarea standardelor de export la respectarea integrală a reglementărilor care se aplică fermelor din bloc.
Pentru oficial, aceasta va fi „principala provocare”, deoarece înseamnă că noile reguli se vor aplica nu numai companiilor mari, care operează la nivel internațional, ci și fermelor de familie care se vând doar la scară mică pe piața internă.
„Pentru companiile mari, este mai ușor: ele înțeleg și știu ce să facă. Dar trebuie să-i explici fermierului obișnuit, proprietarul, să zicem, unui animal, de ce trebuie să facă asta – și acest lucru este cu adevărat complicat”, a spus ea.
Evaluarea impactului aderării Ucrainei asupra subvențiilor agricole ale UE în conformitate cu criteriile actuale nu este un exercițiu relevant, deoarece aderarea Kievului la UE va duce probabil la sfârșitul Politicii Agricole Comune așa cum o cunoaștem astăzi, potrivit ministrului adjunct al Economiei al Ucrainei Taras Kachka.
Învățând de la partenerii UE
Pentru a gestiona această sarcină, sunt necesare capacități administrative extinse, potrivit lui Shevchenko, nu numai pentru a elabora și implementa reglementările necesare, ci și pentru a derula campanii de conștientizare a publicului și pentru a aduce informațiile și sprijinul necesar fermierilor individuali.
Deși a recunoscut că aceasta este o provocare pentru personalul limitat care lucrează în autoritățile relevante, oficialul a subliniat că cei implicați sunt dedicați acestei sarcini și sunt în strânsă legătură cu colegii din alte țări europene, în special cu cei care s-au alăturat cel mai recent și au trecut printr-un proces. proces similar.
„Avem o mulțime de proiecte care ajută Ucraina să implementeze această legislație cu sprijinul tehnic al Comisiei Europene”, a spus ea.
„Dar mergem și dincolo de instrumentele oficiale: am mulți colegi în UE pe care îi pot suna și îi întreb: cum faci faci asta?”
Printre sprijinul mai „oficial” din partea partenerilor Ucrainei se numără un nou laborator pentru securitatea alimentară, medicină veterinară și protecția plantelor, care a fost deschis săptămâna trecută, finanțat de Germania, Japonia și Asociația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Unitatea este stabilită pentru a face procesul de asigurare a produselor ucrainene îndeplinește standardele sanitare și veterinare mai eficient, mai notează Euractiv.