Ferma

322

Structura de paritate a scroafelor în timpul alăptării și creșterea purceilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Deși greutatea corporală a descendenților a fost de obicei mai mică de la femelele prima paritate până la vârsta de 45 de zile, acești descendenți au fost similari sau mai grei la vârsta de 100 și 145 de zile, în contrast cu descendenții din alte parități, se arată într-un studiu citat de Pig333.

Necesarul de energie

Necesarul de energie în timpul alăptării influențează foarte mult starea corpului scroafelor și performanța purceilor. S-a emis ipoteza că scroafele primipare sau scroafele cu condiție corporală redusă ar produce purcei cu creștere redusă și maturare sexuală întârziată.

Opt sezoane săptămânale de fătare au fost utilizate pentru a evalua starea corpului scroafelor (post-fătare și înțărcare) și creșterea purceilor de la 157 femele. Starea corporală a fost măsurată după fătare și înțărcare folosind șublere pentru scroafă (ultima coastă și șold) și ecografie pentru coasta a 10-a.

Scroafele au fost clasificate ca subțiri, moderate sau grase în funcție de etrier (post fătare sau înțărcare). Greutățile individuale ale porcilor au fost înregistrate la aproximativ 1, 10, 45, 100 și 145 de zile și la înțărcare.

La vârsta de 100 și 145 de zile, grăsimea dorsală a coastei a 10-a și zona ochilor au fost măsurate la 567 de porci și primul estrus a fost monitorizat la 176 de scrofe rezervate pentru selecția reproducerii începând cu vârsta de aproximativ 170 de zile.

Dferențe

Scroafele au avut măsurători similare după fătare, dar la înțărcare, scroafele de prima paritate au avut cele mai mici măsurători ale calibrului în comparație cu alte parități. Scroafele parităților 1, 2 și 3 au avut o zonă similară a ochilor coapsei după fătare; totuși, la înțărcare, scroafele paritate aveau cea mai mică suprafață a ochilor coapsei (38,2 ± 0,63 cm2).

Scroafele de paritate 1 au avut cea mai mare reducere a grăsimii dorsale și a zonei ochilor lombare pe parcursul perioadei de lactație (−2,9 ± 0,31 mm și respectiv −2,6 ± 0,49 cm2). La vârsta de 1 zi și la înțărcare, purceii de la scroafele prime paritate au cântărit cel mai puțin, dar au fost cei mai grei la vârsta de 100 și 145 de zile.

Porcii de prima paritate au avut o suprafață mai mare a ochilor la vârsta de 100 și 145 de zile și mai mare grăsime din spate la vârsta de 145 de zile. Scroafele grase la înțărcare (ultima coastă sau șold) au avut cei mai ușori purcei la vârsta de 10 zile și la înțărcare.

Cu toate acestea, la vârsta de 45 de zile, purceii de la scroafe grase (ultima coastă sau șold) erau mai grei decât purceii de la scroafe moderate și subțiri. Grăsimea dorsală a coastei a zecea la vârsta de 100 și 145 de zile tinde să fie mai mică la porcii crescuți de scroafe subțiri (sold după fătare și înțărcare).

Zona ochiului a zecea coastă a fost similară la porcii crescuți de scroafe grase, moderate sau subțiri. Purele dezvoltate în puii de la scroafele de paritate a patra au avut vârsta întârziată la pubertate, spre deosebire de scroafele de la prima sau a treia paritate (200,9 ± 4,96 zile vs. 189,0 ± 2,29 zile și, respectiv, 187,5 ± 2,84 zile).

Concluzie

Deși greutatea corporală a descendenților a fost de obicei mai mică de la femelele prima paritate până la vârsta de 45 de zile, acești descendenți au fost similari sau mai grei la vârsta de 100 și 145 de zile, în contrast cu descendenții din alte parități. Mai mult, descendenții aurii de la femele de prima paritate nu au întârziat atingerea pubertății.

X XX

Sursa: Rempel LA, Keel BN, Oliver WT, Wells JE, Lents CA, Nonneman DJ, Rohrer GA. Dam parity structure and body condition during lactation influence piglet growth and gilt sexual maturation through pre-finishing. Journal of Animal Science. 2022; 100(4): skac031. https://doi.org/10.1093/jas/skac031

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2