Ferma

212

Studiu: Cinci Paralele între PPA și Covid-19

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ceea ce a fost o preocupare a producătorilor de porci este acum o preocupare a întregii populații umane: lupta împotriva virușilor.

Nu ar fi corect să generalizăm toți virușii sau să comparăm situația din jurul Covid-19 cu, de exemplu, pesta porcină africană PPA. Cu toate acestea, dr. Irene Camerlink, expertă în bunăstarea și producția porcilor, a găsit 5 paralele.

Creșterea intensivă a porcilor a fost întotdeauna cunoscută pentru presiunea ridicată a infecției datorită densității ridicate de stocare și a sensibilității porcilor la boli.

Cuplați acest lucru cu stresul din procedurile de management și sistemul imunitar va fi sever provocat. Din acest motiv, măsurile de biosecuritate au fost bine dezvoltate pentru ca fermierii să le poată pune în aplicare.

Industria porcilor are o experiență îndelungată

Acum, ce legătură are asta cu pandemia Covid-19? Înlocuiți cuvântul „porc” cu „uman” și „fermier” cu „guvern” și există destul de multe lecții de învățat în ambele direcții. Industria porcinelor are o experiență îndelungată în lupta împotriva bolilor, dar poate învăța în continuare din măsurile luate în timpul focarelor ASF și pandemiei Covid-19, în timp ce medicii pot învăța din practicile din ferme.

1-Biosecuritatea

Unul dintre cele mai importante elemente de bază pentru păstrarea porcilor sănătoși este o bună biosecuritate a fermei. Zonele curate și „murdare” sunt strict separate. Când acest lucru este bine implementat și respectat, porcii sănătoși rămân sănătoși, în timp ce potențialii viruși sau porcii bolnavi pot afecta doar o zonă mică a fermei.

Biosecuritatea în patogeni specifici (SPF) și în unele ferme moderne de porci, inclusiv dușul și schimbarea hainelor între unități, depășește adesea standardele spitalului. Planificarea bine gândită a biosecurității fermelor de porci este ceva din care alte sectoare pot învăța.

O bună biosecuritate internă presupune existența unui echipament specific pentru fiecare secțiune a fermei, pentru a evita orice contaminare încrucișată de agenți patogeni. Această secțiune necesită îmbrăcăminte verde, încălțăminte verde și chiar necesită creioane verzi specifice secțiunii. - Foto: Vincent ter Beek

2-Distanțarea

Densitatea mare de stocare înseamnă răspândirea mai rapidă a virușilor. Este de pus sub semnul întrebării dacă a permite porcilor mai mult spațiu (1,5 m?) Ar ajuta mult. La fel ca oamenii, sunt ființe sociale și oricum se vor contacta reciproc. Mai mult spațiu pentru porci ar fi o inițiativă foarte bună pentru sănătate și bunăstare, dar dacă accentul este pus pe combaterea virușilor, este mai sigur să investim în biosecuritate.

3-Carantina și izolarea socială

Atunci când porcii noi care ajung la fermă sunt necesari pentru a evita bolile care intră în fermă. Pentru porcii aflați în carantină, precum și porcii într-un stilou de spital, este important să fie păstrați împreună cu cel puțin 2. Izolarea socială este o experiență foarte proastă pentru porci și va duce la stres și imunitate redusă. Impactul negativ al izolării sociale ar trebui considerat mai bun atât la porci, cât și la oameni.

4-Igiena

Fermele de porci nu sunt cele mai curate dintre toate locurile, dar importanța puternic subliniată a spălării mâinilor pentru a reduce răspândirea Covid-19 se aplică și bolilor la porci. Igiena strictă între animale și grupuri (în special așternuturi de purcei) este esențială în reducerea transmiterii bolii.

 5-Coerența în aplicarea măsurilor

Este nevoie de o singură expunere pentru a fi infectat cu Covid-19, iar adunarea unică de familie poate anula toate eforturile bune de respectare a regulilor Covid.

În mod similar, biosecuritatea în exploatațiile de porci trebuie menținută în mod constant, chiar dacă este enervant sau ușor de uitat. O inconsecvență minoră poate avea consecințe majore.

Pandemia Covid-19 și focarele de ASF sunt o amintire a cât de fragile sunt sectoarele și cât de important este să păstrezi prudență atunci când ești responsabil pentru sănătatea celor din jur, inclusiv a porcilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2