255
Noi cercetări au descoperit o potențială legătură între consumul de lapte și îmbătrânirea mai sănătoasă a creierului. Antioxidanții din laptele de vaca pot încetini îmbătrânirea creierului și pot proteja împotriva bolii Alzheimer, arată un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii.
O reticență păguboasă a adulților
Ca societate, avem tendința de a ne gândi la lapte ca la o băutură de care se bucură cel mai bine copiii. Și asta nu este greșit din punct de vedere medical: laptele de vacă are cele mai bune beneficii nutriționale pentru copiii în creștere dar, odată ce ei devin adulți, își pierd aproape capacitatea de a digera corect băutura lactate.
Există, de asemenea, o reticență socială specială legată de consumul de lapte de către adulți, în loc de, să zicem, o ceașcă de ceai, cafea sau chiar o cutie de Cola.
Dar adulții mai în vârstă ar putea avea mai mult de câștigat din consumul de lapte decât credem, potrivit unui nou studiu publicat de jurnalul Frontiers in Nutrition.
Trei căni de lapte pe zi
Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de știință de la Centrul Medical al Universității din Kansas (KU) din SUA, a constatat că adulții în vârstă care beau trei căni de lapte de lapte în fiecare zi au niveluri mai mari de un antioxidant puternic care poate proteja creierul de îmbătrânire. și bolile legate de îmbătrânire.
Acest antioxidant, numit glutation sau GSH, are puterea de a împiedica creierul nostru să fie „corodat” de radicalii liberi și alți oxidanți care sunt eliberați în mod normal atunci când creierul nostru transformă nutrienții în energie.
Chiar dacă sună înfiorător, acesta este un proces natural pe care oamenii de știință de la KU îl descriu ca fiind similar cu „o mașină veche care ruginește” și pe care experții l-au asociat cu multe boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.
Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile de GHS din creierul nostru scad și pierdem treptat acest aliat care ne protejează creierul.
Care au fost concluziile studiului?
Oamenii de știință au analizat 73 de adulți cu vârsta cuprinsă între 60 și 89 de ani care consumau de obicei mai puțin de 1,5 porții de lactate pe zi și i-au împărțit în două grupuri:
unul, al cărui aport de lapte nu s-a modificat, și altul căruia i s-a cerut să-și mărească consumul de lapte la trei căni pe zi (din lapte cu conținut scăzut de grăsimi 1 la sută, în special), timp de trei luni.
La sfârșitul experimentului, oamenii de știință au descoperit că grupul care a băut trei căni de lapte pe zi a experimentat o creștere medie de 5% a nivelului de GSH din creier și o creștere cu 7% a antioxidantului în regiunea parietală a creierul lor, în timp ce grupul care a continuat să bea mai puțin lapte nu a experimentat nicio schimbare.
„Este incitant că ceva la fel de simplu precum consumul de lapte poate crește GSH, deoarece nu este un medicament, este doar un simplu aliment”, a spus dr. Debra Sullivan, profesor și președinte al Departamentului de Dietetică și Nutriție din cadrul Școlii de Profesii din Sănătate de la KU Medical. Center și unul dintre autorii studiului. Iar, trei căni pe zi este de fapt ceea ce este recomandat de Ghidurile dietetice din SUA”.
Cât lapte consumăm în mod normal?
Trei căni pe zi pare mult chiar și pentru SUA, o țară care a făcut în mod tradițional din consumul de lapte parte a vieții americane.
Dar consumul de lapte, care a atins apogeul în 1945 în SUA, a scăzut de fapt în țară din anii 1970, conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA, iar țările care consumă cel mai mult lapte de lapte sunt acum, de fapt, în Europa.
Potrivit World Population Review, țările care consumă cel mai mult lapte din lume sunt Finlanda (430,76 kg/locuitor), Muntenegru (349,21 kg/locuitor), Țările de Jos (341,47 kg/locuitor), Suedia (341,23 kg/locuitor), Elveția (318,69 kg/locuitor), Albania (303,72 kg/locuitor), Lituania (295,46 kg/locuitor), Irlanda (291,86 kg/locuitor), Kazahstan (288,12 kg/locuitor) și Estonia (284,65 kg/locuitor).
Nu întâmplător există atât de mulți consumatori de lapte în Europa: sectorul lactatelor este al doilea sector agricol ca mărime din Uniunea Europeană.
Ar trebui să începem cu toții să bem mai mult lapte?
Este important de remarcat, în acest moment, că studiul KU a primit finanțare de la Consiliul Național al Lactatelor din SUA, deși cercetătorii au spus că nu au primit nicio contribuție sau direcție în studiul lor.
De fapt, cercetătorii au spus că au fost de fapt destul de surprinși de rezultatele studiului. „Mă gândeam că fructele și legumele vor fi foarte corelate cu antioxidanții din creier”, a spus autorul studiului, In-Young Choi. „Dar în schimb erau lactate, iar printre produsele lactate, era lapte. A fost cu adevărat surprinzător”.
Deci ar trebui să începem cu toții să bem mai mult lapte? Răspunsul ar putea fi puțin mai complicat decât ar părea inițial să sugereze studiul american.
Lactatele sunt adesea recomandate persoanelor în vârstă, deoarece conținutul ridicat de calciu din laptele de vacă și din alte produse se spune că fortifică oasele și le menține sănătoase.
Dar studiile au descoperit, de asemenea, un risc crescut de apariție a bolilor cardiace la persoanele care consumă lactate față de cei care țin o dietă vegană și chiar un risc crescut de fracturi osoase și de mortalitate în legătură cu consumul excesiv de lapte.
În timp ce alternativele pe bază de plante nu vă pot oferi, în mod normal, aceiași nutrienți pe care ii pe care laptele de lapte le poate găsi, le puteți găsi cu ușurință în alte alimente vegane sau puteți găsi lapte fortificat pe bază de plante de la supermarket. dacă.
Cercetătorii de la KU au spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla de ce exact s-a descoperit că consumul de lapte crește nivelul de GSH în creier, dacă acest lucru îmbunătățește funcțiile creierului și dacă nivelul de grăsime din lapte face vreo diferență.