Repere

109

Studiu: Iaurtul previne cancerul de colon

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Bacteriile benefice găsite în iaurt pot reduce riscul de cancer colorectal, potrivit unui studiu citat de DairyReporter.

Publicat în Gut Microbes, cercetarea a examinat seturi mari de date despre aportul alimentar de la pacienții cu cancer de colon pentru a compara modul în care prezența Bifidobacteriei în țesutul tumoral a corespuns cu rezultatele pacientului, de ex. g. indiferent dacă abundența bacteriilor este legată pozitiv sau negativ de incidența cancerului.

Teoria a fost că aportul pe termen lung de iaurt ar putea reduce riscul de cancer colorectal.

În timp ce studiul are o limitare – de ex. se bazează pe date auto-raportate – oferă dovezi cu privire la efectele pe termen lung ale consumului de iaurt prin compararea datelor luate în mai multe momente – și, de asemenea, permite cadrelor universitare să afle modul în care consumul de iaurt este legat de alte opțiuni de stil de viață.

De exemplu, cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat cantități mai mari de iaurt aveau mai multe șanse să aibă niveluri mai mari de acid folic, calciu și vitamina D; fii mai activ din punct de vedere fizic, fumezi mai puțin și consumă mai puține alimente procesate.

Din cohorta de 132.056 de pacienți, au existat 3.079 cazuri incidente de cancer colorectal, inclusiv 1.121 cu date disponibile despre Bifidobacterium tisular.

Pe baza cercetărilor, indivizii care au consumat două sau mai multe porții de iaurt pe săptămână au avut o incidență tumorală mai mică decât cei care au consumat produsul lactat mai puțin de o dată pe lună. Cu toate acestea, pacienții care au consumat iaurt zilnic au avut cea mai mică incidență.

Din cele 1.121 de cazuri de cancer colorectal în care Bifidobacterium tisular a fost disponibil, 31% (346 de cazuri) au fost Bifidobacterium pozitive și 775 (69%) au fost Bifidobacterium negative.

„Am testat ipoteza că asocierea consumului de iaurt pe termen lung cu incidența cancerului colorectal ar putea diferi prin abundența țesutului tumoral Bifidobacterium.

„Am observat o astfel de asociere diferențială, în special pentru cancerul de colon proximal, cu o tendință de asociere a consumului de iaurt cu incidența mai scăzută a cancerului de colon proximal Bifidobacterium pozitiv (dar nu subtipul Bifidobacterium negativ).

„Având în vedere eterogenitatea considerabilă a cancerului colorectal în funcție de subtipurile tumorale, descoperirile noastre sugerează o potențială influență diferențială a consumului de iaurt asupra riscului de cancer colorectal, în funcție de abundența țesutului tumoral Bifidobacterium.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2