Stiri

161

Studiu: Laptele de cămilă este mai sănătos decât cel de vacă, dar cui îi pasă?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cercetătorii cunosc de mult beneficiile pentru sănătate ale laptelui de cămilă, dar barierele legate de arome și format au împiedicat produsul să fie descoperit cu adevărat la nivel global, otează FoodNavigator citând un studiu efectuat recent.

Mai bun, mai curat

Popular în Orientul Mijlociu și Asia, laptele de cămilă este mai puțin alergen decât laptele de vacă și conține mai mulți compuși naturali care stimulează imunitatea.

O nouă cercetare publicată în Food Chemistry a constatat că laptele de cămilă avea mai multe peptide bioactive native și triptice - cum ar fi proteinele legate de sistemul imunitar - și nu avea alergenul major din lapte beta-lactoglobulina.

Acestea pot fi toate motive convingătoare pentru ca consumatorii să caute lapte de cămilă în loc de lapte de vacă – dar iată de ce acest scenariu poate fi improbabil în lumea occidentală.

Formate și disponibilitate

Laptele de cămilă este popular în Africa, Orientul Mijlociu și Asia, dar nu atât de mult în Europa și America de Nord, unde laptele de vacă domină pe culoarul produselor lactate.

Pe piețele sale natale, laptele de cămilă este vândut în mod obișnuit sub formă de pudră, cumpărătorii fiind nevoiți să amestece conținutul cu apă pentru a obține o băutură.

Laptele proaspăt de cămilă este, de asemenea, mai perisabil decât laptele de vacă datorită conținutului său mai scăzut de grăsimi, ceea ce face dificil pentru producători să exporte produsul fluid la distanțe lungi.

Administrarea laptelui de cămilă cu tratamentul UHT ar rezolva această problemă – dar acest tip de procesare s-a dovedit a fi nepotrivit din cauza sedimentării proteinelor.

Savoarea este o altă provocare la nivelul consumatorului, cu laptele de cămilă mai avansat, gustul mai sărat fiind greu de înghițit pentru unii consumatori.

Cu toate acestea, inovația de produs în acest spațiu continuă să evolueze - cu mărci precum Camelicious și Desert Farms, oferind atât opțiuni proaspete, cât și aromate și extinzând disponibilitatea formatelor prin introducerea de înghețată și grăsimi de cocoaș.

(Sursă: Beyond nutrition: Exploring immune proteins, bioactive peptides, and allergens in cow and Arabian camel milk Authors: Manujaya W. Jayamanna Mohottige, Angéla Juhász, Mitchell G. Nye-Wood, Katherine A. Farquharson, Utpal Bose, Michelle L. Colgrave)Foto: Freepik 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2