252
Noi cercetări au descoperit că un consum regulat de lapte nu este asociat cu creșterea nivelului de colesterol, ceea ce reprezintă o veste bună pentru industria laptelui.
Un subiect controversat
Acesta a fost întotdeauna un subiect destul de controversat în ceea ce privește consumul de lapte și pe care cercetătorii au dorit să îl investigheze. Studiul a 2 milioane de oameni a fost realizat la Universitatea Reading din Marea Britanie și a fost publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate.
S-au analizat trei grupe de populație și s-a constatat că persoanele care consumau în mod regulat cantități mari de lapte aveau niveluri mai scăzute atât de colesterol bun, cât și de colesterol rău, deși nivelurile lor de IMC erau mai mari decât cele care nu consumau lapte.
O analiză suplimentară a altor studii de amploare sugerează, de asemenea, că cei care au consumat regulat lapte au avut un risc cu 14% mai mic de boli coronariene.
Cercetarea
În timpul cercetării, echipa a adoptat o abordare genetică a consumului de lapte, analizând o variație a genei lactazei asociată cu digestia zaharurilor din lapte cunoscute sub numele de lactoză. Studiul a identificat faptul că variația genetică în care oamenii pot digera lactoza a fost o modalitate bună de identificare a persoanelor care au consumat niveluri mai ridicate de lapte.
Profesorul Vimal Karani, profesor de Nutrigenetică și Nutrigenomică la Universitatea din Reading, spune: „Am constatat că printre participanții cu o variație genetică pe care am asociat-o cu un aport mai mare de lapte, aceștia aveau IMC mai mare, grăsime corporală, dar, în mod important, aveau niveluri mai mici de bine și colesterol rău. "
De asemenea, am constatat ca cei cu variatie genetica au avut un risc semnificativ mai mic de boli coronariene. Toate acestea sugerează că reducerea aportului de lapte ar putea să nu fie necesară pentru prevenirea bolilor cardiovasculare ”, a spus el.
Noua cercetare a fost realizată în urma mai multor studii contradictorii care au investigat anterior legătura cauzală dintre aportul mai mare de lactate și bolile cardiometabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul.
Pentru a ține cont de neconcordanțe în mărimea eșantionării, etniei și alți factori, echipa a realizat o meta-analiză a datelor la până la 1,9 milioane de oameni și a folosit abordarea genetică pentru a evita confuzia.
Nu există dovezi
Chiar dacă datele din biobancă din Marea Britanie au arătat că cei cu variație genetică a lactazei au un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2, studiul nu a sugerat că există vreo dovadă puternică a unei legături între aportul mai mare de lapte și probabilitatea crescută de diabet sau a acestuia trăsături precum glucoza și biomarkerii inflamatori.
Profesorul Karani adaugă că, „Studiul arată cu siguranță că consumul de lapte nu este o problemă semnificativă pentru riscul bolilor cardiovasculare, chiar dacă a existat o mică creștere a IMC și a grăsimii corporale în rândul consumatorilor de lapte.
Ceea ce observăm în studiu este că rămâne neclar dacă conținutul de grăsimi din produsele lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau se datorează unui factor de lapte necunoscut. ”
Echipa de la Universitatea din Reading a lucrat împreună cu cercetători de la Universitatea din Australia de Sud, Southern Australia Health and Medical Research Institute, University College London și University of Auckland la studiu.