332
A crede în anumite mituri privind siguranța alimentelor poate crește riscul de îmbolnăvire, potrivit unui studiu citat de Food Control.
Dezinformare gravă
Cercetătorii au analizat modul în care credințele neștiințifice dezinformate și consecințele lipsei de cunoștințe despre siguranța alimentară bazate pe știință ar putea afecta sănătatea.
Mulți oameni din Uniunea Europeană cred în miturile privind siguranța alimentară, dar opiniile variază în funcție de țară. A crede în unele dintre aceste mituri îi expune pe oameni la un risc mai mare de a contracta o boală alimentară, arată studiul publicat în Food Control.
După ce au colectat peste 150 de mituri privind siguranța alimentelor din Europa de la partenerii proiectului SafeConsume, 47 au fost incluse într-un sondaj.
Vegetarienii nu fac toxiinfecții alimentare?
Cercetătorii au efectuat un sondaj pe web cu peste 30.000 de consumatori din Uniunea Europeană pentru a investiga ce mituri cred oamenii că sunt adevărate și dacă acest lucru a influențat incidența și prevalența gastroenteritei. Oamenii au fost întrebați dacă nu sunt de acord sau sunt de acord cu afirmațiile.
Rezultatele arată că mulți oameni cred în miturile privind siguranța alimentară și acest lucru se corelează pozitiv cu incidența și prevalența gastroenteritei.
Cele mai mari legături au fost observate pentru credințele despre ouă, cum ar fi păstrarea lor la temperatura camerei și consumul de ouă crude pentru a vindeca mahmureala; că o masă de tăiat din lemn și chili, wasabi și marinade ucid bacteriile; că vegetarienii nu fac toxiinfecții alimentare; și că a mânca murdărie și a avea diaree este bine, deoarece curăță stomacul.
Datele privind incidența gastroenteritei au provenit dintr-un alt sondaj SafeConsume din 2019. S-a efectuat o analiză pe baza datelor de acceptare a declarațiilor de convingeri privind siguranța alimentară și a prevalenței și incidenței episoadelor de gastroenterită raportate.
De la țară, la țară
În Germania, mai mulți oameni au crezut că dacă încălzești prea mult alimentele sănătoase își pierd sănătatea; odată ce mâncarea a fost gătită, toate bacteriile au fost ucise și este sigur de mâncat, iar puiul trebuie spălat înainte de consum.
Mai mulți oameni din Marea Britanie cred că vechiul mod tradițional de a face mâncare era mai bun decât metodele moderne și toate alimentele ar trebui păstrate la 2 grade C (33,8 grade F).
Norvegienii erau probabil să creadă că, dacă mâncarea miroase și are gust bine, este sigur să mănânci. Alte mituri au inclus doar consumul de stridii dacă există un „r” în numele lunii și regula celor cinci secunde pentru mâncarea care a fost pe podea.
Impactul unor mituri
Cercetătorii au identificat opt categorii de credințe, de la puncte de vedere despre încălzire, despre ce alimente sunt cele mai sigure, despre ce ucide bacteriile, despre igienă și credințe superstițioase. Oamenii își formează mai întâi convingeri și apoi caută dovezi care să le susțină.
Un procent mare de consumatori crede că organicul este mai sigur decât alimentele cultivate în mod convențional.
Trei credințe legate de Campylobacter și pui: bacteriile nu supraviețuiesc pe plăcile de tăiat din lemn, sarea ucide tot ceea ce este periculos, iar puiul trebuie spălat înainte de preparare, se corelează semnificativ cu prevalența gastroenteritei.
În ciuda mai multor campanii care avertizează asupra riscurilor de spălare a puiului, mulți consumatori continuă să o facă înainte de gătit, iar acest lucru a fost confirmat în studiu, deoarece mai mult de jumătate dintre respondenți au fost de acord că puiul trebuie spălat înainte de preparare.
În medie, 15% dintre respondenți au fost de acord că cel mai bun mic dejun pentru mahmureală este un ou crud. Consumul de produse din ouă crude este un factor de risc pentru salmoneloză.
O cincime dintre respondenți au considerat că ouăle depozitate în frigider sunt mai puțin sigure decât cele păstrate la temperatura camerei. Păstrarea ouălor în frigider va preveni dezvoltarea bacteriilor, dar acestea pot fi contaminate în momentul depunerii.
Studiile viitoare trebuie să investigheze de ce credințele în miturile privind siguranța alimentară se corelează cu incidența și prevalența gastroenteritei. Alte lucrări ar trebui să privească metodele de schimbare a comportamentului, inclusiv al furnizarii informatiilor corecte.