Ferma

286

Suporturile auto-blocante pot diminua performanțavacilor de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-un nou studiu, citat de DairyGlobal, cercetătorii de la Universitatea Texas A&M au descoperit că reținerea vacilor în suporturi auto-blocante pentru perioade lungi a provocat efecte dăunătoare asupra performanței vacilor de lapte.

Timpul de blocare

Timpul de blocare este cantitatea de timp pe care un animal o petrece reținut sau blocat într-un suport de cap pe zi, care este de obicei situat la paturile de hrană din fermele de lapte. Vitele de lapte sunt închise în mod regulat pentru diagnosticarea sarcinii, inseminare artificială, tratamente și examinări veterinare, vaccinări, detectarea căldurii și în scopuri de hrănire.

Însă, s-a constatat că această blocare a capului ca metodă de reținere are un impact negativ asupra bunăstării și a performanței productive a unui animal individual într-o turmă, mai ales dacă sistemul este exploatat dincolo de rutina normală de management.

Studiile arată că atunci când această practică de management nu este executată în mod corespunzător și vacile sunt reținute pentru perioade lungi de timp (>4 ore pe zi), animalele suferă diferite niveluri de stres care le poate compromite producția, sănătatea și bunăstarea.

În acest studiu, cercetătorii au analizat diferitele efecte ale timpului de blocare prelungit sau prelungit la bovinele de lapte.

Efecte asupra producției de lapte

Conform observațiilor din diferite studii, producția redusă de lapte este obișnuită la vaci când timpul de blocare depășește 4 ore. În cercetările lor, oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au descoperit că în timpul tunderii copitelor, când vacile sunt lipsite de hrănire și de culcare mai mult de 4 ore, producția de lapte este redusă cu 2 litri pe zi timp de 3 zile.

Perioadele mai lungi de timp de blocare sunt asociate cu stresul. Studiile arată că homeostazia mamară la vaca de lapte este modificată ca răspuns la stres.

Se sugerează că stresul de la un timp prelungit de blocare ar putea duce la o performanță suboptimă a alveolelor din glanda mamară, determinând scăderea producției de lapte, o incidență mai mare a mastita și o calitate mai scăzută a laptelui.

Un studiu similar care evaluează efectele culcatului sau stării în picioare asupra fluxului sanguin mamar la vacile de lapte a concluzionat că timpul de culcare a indus cu 24% mai mult flux de sânge către glandele mamare din cauza homeostaziei cardiovasculare datorată gravitației.

Prin urmare, timpul de culcare redus din cauza timpului prelungit de blocare poate servi ca o altă explicație pentru scăderea producției zilnice de lapte la bovinele de lapte.

Bunăstarea vacii

Studii recente au arătat că reținerea în cap pentru mai mult de 4 ore pe zi este asociată cu o agresivitate crescută la bovinele de lapte. S-a constatat că acest comportament agresiv este atribuit frustrării sau disconfortului în timpul perioadei de reținere.

Într-un studiu recent, comportamentul agresiv la vacile de lapte a fost asociat cu o performanță reproductivă mai scăzută, inclusiv rate mai scăzute de concepție pentru juninci la primul serviciu.

Gestionarea normală a efectivului a dus la o creștere a timpului petrecut de vaci întinse, auto-îngrijit, rumegând și mâncând în comparație cu vacile într-o perioadă extinsă de închisoare. Gestionarea bugetului de timp modificat din cauza timpului mai lung de blocare (>4 ore) afectează comportamentul zilnic general al vacilor.

Într-un alt studiu, autorii au identificat că vacile lipsite de minciună timp de 2 ore și-au pierdut timpul de hrănire în următoarele 24 de ore, în timp ce vacile lipsite de minciună timp de 4 ore au avut nevoie de 41 de ore pentru a restabili timpul de hrănire.

Schiopătat și stres termic

Schioparea este o problemă critică în fermele de lapte din întreaga lume, iar studiile arată că perioadele de blocare prelungite ar putea exacerba situația. Deși nu sunt disponibile studii care evaluează legătura directă dintre timpii de blocare și șchiopătare, unele lucrări de cercetare sugerează potențialul efectului.

În studiul lor publicat în Journal of Dairy Science, cercetătorii au observat că vacile expuse la alei înguste de hrănire și la spațiul obstrucționat de fandare, ceea ce duce la creșterea stării în picioare a vacilor, erau mai predispuse la șchiopătare.

Un alt studiu similar a afirmat că timpul mai lung de blocare contribuie la abaterile de la bugetul zilnic obișnuit, indicând variabilitatea timpului de culcare și crizele de minciună care predispun vacile la șchiopătare. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează o explorare suplimentară a potențialei legături directe dintre timpul prelungit de blocare și șchiopătare.

Pe de altă parte, studiile au constatat că timpul de blocare prelungit (>4 ore) este mai dăunător în timpul temperaturilor mai calde decât în timpul temperaturilor blânde, datorită efectului aditiv al stresului de reținere și al stresului termic, sugerând că este mai imperativ să se minimizeze timpul de blocare. în medii cu căldură extremă pentru a reduce efectele nocive datorate efectelor combinate ale acestor factori de stres.

Vaca în perioada de tranziție

Timpul prelungit de blocare este mai critic pentru vaci în perioada de tranziție. Din cauza stresului datorat fătării, vacile își modifică comportamentul în perioada de tranziție, definită ca o perioadă cuprinsă între 3 săptămâni de pregătire și 3 săptămâni postpartum.

Perioada de tranziție este un punct critic în viața vacii de lapte din cauza susceptibilității la boli și a schimbărilor nutriționale, fiziologice și sociale pe care le experimentează animalul în timpul fătării.

Cu toate acestea, vacile de lapte în perioada de tranziție sunt mai predispuse la perioade mai lungi de blocare a capului din cauza necesității de a monitorizați îndeaproape animalul pentru evaluările post-fătare și tratamentul tulburărilor de sănătate.

Prin urmare, factorii de stres aplicați vacii în tranziție ar trebui să fie limitați, iar rutinele de gestionare a blocului ar trebui monitorizate îndeaproape pentru impactul asupra modificării bugetului de timp al vacii în tranziție și asupra confortului vacii.

Care este timpul potrivit pentru blocarea capului?

Studiile de timp de blocare a capului lipsesc în definirea timpului potrivit fără probleme ulterioare de sănătate și producție. Mai multe studii arată că reținerea vacilor în suporturi autoblocante pentru o perioadă lungă de timp (>4 ore pe zi) ar putea duce la multiple efecte dăunătoare asupra performanței vacilor de lapte.

Accentul ar trebui să fie gestionarea adecvată a fermei, minimizând timpul de reținere la mai puțin de 4 ore pe zi și evitarea folosirii încuietorilor de cap în timpul orelor de dimineață târziu și după-amiaza din lunile de vară.

În raportul lor, care se concentrează pe factorii care limitează bugetul de timp al vacilor, Mitch Theurer și Mike Brad, consultanți în domeniul lactatelor atașați la Standard Nutrition Company, au sfătuit următoarele cu privire la orele de închidere:

• Timpul de blocare trebuie redus la cel mult 2 ore.

• Programați orele de blocare astfel încât să coincidă cu hrănirea și împingeți vacile la pat, în loc să setați încuietorile cu 3 ore înainte de evenimentul care ar trebui să aibă loc.

• Asigurați-vă întotdeauna că furajele proaspete sunt din abundență în timpul perioadei de blocare.

Pentru a-și apropia mai bine timpul de blocare, cercetătorii au sugerat cercetări viitoare pentru a mări efectele diferiților timpi de blocare asupra sănătății și producției de vaci de lapte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2