164
Eficientizarea zootehniei, o prioritateFDL: Stimate Domnule Secretar de Stat, care sunt principalele directii de dezvoltare in domeniul zootehniei, din perspectiva dezvoltarii rurale, atat in privinta fermelor furnizoare de lapte-materie prima, cat si in sectorul productiei de carne?Tanczos Barna: Pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale devine tot mai evident faptul ca prioritare sunt eficientizarea activitatii zootehnice, prin echilibrarea balantei preturilor pe segmentele filierei produsului lapte-carne. Daca ne referim la sectorul lapte, dar si la cel de carne, specializarea efectivului de taurine pentru productia de lapte, respectiv carne, la nivelul potentialului national, determinat de suprafata de baza furajera reprezinta, de asemenea, o prioritate. Urmarim ameliorarea valorii genetice a efectivelor de bovine, sprijinirea extinderii biotehnologiilor insamantarilor artificiale si a controlului oficial al performantelor de productie, imbunatatirea performantelor de productie prin adoptarea tehnologiilor performante de crestere si exploatare si asigurarea productiei de carne si lapte necesare consumului populatiei. FDL: Care sunt principiile noului PAC European pentru sectoarele lactatelor si productiei de carne? TB: Noua Politica Agricola Comuna prevede introducerea contractului si monitorizarea pretului. Aceasta are ca scop principal incurajarea competitivitatii in sectorul laptelui, respectiv responsabilizarea operatorilor din lantul produselor lactate (producatori, procesatori, distribuitori si retaileri), echilibrarea pretului laptelui si adaptarea ofertei la cerere, evitarea anumitor practici comerciale neloiale. Totodata, aceste prevederi impun organizarea operatorilor de pe filiera laptelui in asociatii profesionale si interprofesionale, precum si responsabilizarea acestora in vederea incheierii contractelor si monitorizarea preturilor. Scurtarea lantului produselor, in special in cazul valorificarii laptelui si a produselor de lactate, inseamna un alt obiectiv. Pachetul legislativ din sectorul laptelui si al produselor lactate se refera la introducerea contractului de livrare si negocierea acestuia, introducerea formelor de organizare, recunoasterea organizatiilor si asociatiilor de producatori, recunoasterea organizatiilor interprofesionale, reglementarea ofertei de produse din lapte (DOP si IGP), competentele Comisiei in ceea ce priveste organizatiile de producatori, acorduri si decizii intre organizatiile interprofesionale, declaratii obligatorii in sectorul laptelui si produselor lactate. Pentru sectorul de carne, la nivel national, se doreste stimularea crescatorilor de bovine pentru reorientarea specializarii raselor care nu se preteaza pentru productia de lapte, inspre productia de carne, prin incrucisari cu tauri din rase de carne. Toate formele asociative pot aduce profit FDL: Cum vedeti crearea posibilitatii cresterii consumului de produse lactate si produse din carne fabricate in Romania?TB: Cresterea consumului nu se poate face decat prin programe de promovare, pentru constientizarea populatiei de a consuma lapte si produse lactate nationale si traditionale, dar si prin continuarea derularii programului lapte in scoli". FDL: Care credeti ca sunt cele mai eficiente forme asociative, atat in productia de lapte si carne, cat si in procesare, la nivel micro-local?TB: Toate formele asociative ale crescatorilor de animale pot fi eficiente, deoarece le permite sa aiba o mai buna reprezentare atat la nivel local, cat si judetean, in relatia cu institutiile publice si cu furnizorii de servicii. Exista multe modele de urmat, atat in tara cat si in strainatate. In ultimii ani, au fost infiintate multe asociatii sau cooperative, care au ca scop valorificarea produselor de lactate si carne, chiar daca numarul celor care functioneaza bine este, in continuare, foarte mic, exista dovada clara ca aceste forme asociative pot functiona eficient si in Romania. FDL: Ce va fi prevazut in noul PAC, referitor la simplificarea relatiei producatorilor si procesatorilor cu desfacerea, in special cu retailul, si diminuarea numarului de intermediari?TB: Noi urmarim sa grabim asocierea partenerilor pe filiera fiecarui produs, in organizatii interprofesionale ale crescatorilor de animale (OIPA), pentru a simplifica relatia pe filiera produsului, precum si constituirea grupurilor de producatori pentru desfacerea in comun a produselor de origine animala. Eliminarea, pe cat posibil, a intermediarilor, va conduce, pe de o parte, la diminuarea preturilor la raft, iar pentru producatori si procesatori, la cresterea profiturilor. FDL: Va multumimDorim imbunatatirea performantelor de productie prin adoptarea tehnologiilor performante.Avem dovada clara ca aceste forme asociative pot functiona eficient si in RomaniaTanczos Barna Absolvent al Academiei de Studii Economice Bucuresti (1998) Studii Postuniversitare la Institutul Bancar Roman (2000) Specializari: Absolvent al Programului de Formare Specializata destinat Functionarilor Publici de Conducere din cadrul Institutului National de Administratie (2007); Absolvent al Colegiului National de Aparare (2007); Absolvent al Seminarului Politici de marketing IMM-Atena (2001) Cariera Din iulie 2010 - prezent: Secretar de Stat-MADR; Inauarie - Iulie 2010 : Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Secretar de Stat; 2007 - 2009: Ministerul Transporturilor - Secretar de Stat; 2005 - 2007: Agentia Domeniilor Statului - Presedinte, Director General; 2002-2005: Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor - Consilierul Presedintelui Comisiei pentru Industrie si Servicii; 2000 - 2002: Euro Consulting Romania - Director Economic; 1998 - 2000: Parlamentul Romaniei - Expert in sectorul Legislativ.