Telemeaua de Ibănești este al doilea produs românesc care a obținut certificare în Uniunea Europeană, după magiunul de Topoloveni. Producătorul care a reușit să pună brânza autohtonă pe masa europenilor spune că elaborarea documentației a durat un an și jumătate și că singurul lucru care l-a costat au fost analizele de laborator ale produsului, obligatorii a fi atașate dosarului pentru Bruxelles. Situată pe valea Gurghiului din județul Mureș, comuna Ibănești, alături de alte localități, a fost atestată documentar din secolul XV, iar ocupațiile locuitorilor din zonă au fost mereu cele legate de lemn și de creșterea animalelor. Era firesc, astfel, ca produsul care să ducă numele Ibăneștiului mai departe să fie o brânză locală. ”Telemeaua de Ibănești, la fel ca și celelalte brânzeturi pe care le producem, conține doar lapte provenind de la fermele din zonă. 70% din acest lapte este cumpărat de la crescători mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci. Saramura este și ea specială: este o saramură naturală, din fântâna cu apă sărată de la Orșova, județul Mureș”, a declarat pentru Agrointeligența Nicu Bumb, inginer șef la Mirdatod, firma care produce faimoasa brânză. Saramura extrasă din fântâna de la Orşovaa fost mereu folosită de localnici pentru conservarea tradițională a brânzei sau a cărnii și se caracterizează printr-o cantitate mai mare de calciu şi magneziu faţă de saramura obţinută din dizolvarea sării în apă, explică reprezentantul Mirdatod.(Mai multe, pe www.agrointel.ro)