Amintim faptul că, săptămâna trecută, imediat după publicarea propunerilor de reducere a TVA, precum și celelalte măsuri de relaxare fiscală conținute de proiectul noului Cod Fiscal, Dorin Cojocaru declara că este necesară reducerea acestei taxe ”pe tot lanțul, de la input-uri și până la raft.” Deocamdată, proiectul noului Cod Fiscal prevede un TVA de 20 % pentru lapte, măsură care, dacă ar fi aprobată de Parlament, ar trebui să fie aplicată de la 1 ianuarie 2016. Cu toate acestea, fermierii și procesatorii reclamă cu stringență necesitatea coborârii drastice a pragului de taxare. Nu mai departe de ziua de duminică, aflat la o întâlnire cu fermmierii, Kelem Atilla, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților avertiza că, dacă TVA nu va fi redusă urgent și la un nivel eficient din punct de vedere economic, atunci, în cel mult doi ani, fabricile de procesare a laptelui din România își vor închide porțile, din cauza condițiilor de business total defavorabile în care sunt obligate să activeze. În prezent, la toate aceste neajunsuri se adaugă și consumul redus de lactate, cauzat de puterea de cumpărare extrem de slabă a consumatorilor dar și pătrunderea pe piața din România a unor mari cantități de lactate din import, în marea lor măsură, lactate de o foarte slabă calitate. Nici fermierii nu afirmă că ar fi într-o situație mai fericită, contrazicând datele INSSE care spun că gradul de colectare a laptelui a crescut, în detrimentul importurilor de lapte materie primă. Aceștia afirmă că, în momentul de față, prețul laptelui la poarta fermei este extrem de mic, din cauza creșterii importului de lapte din țări ale Uniunii Europene, țări care nu mai pot exporta în Rusia, din cauza embargoului instituit de această țară în vara anului trecut.