Ferma

196

Un nou sistem de hrănire lichidă a purceilor de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Multe ferme de creștere a porcilor știu provocarea: datorită creșterii numărului de purcei, laptele singur, este insuficient pentru hrănirea optimă a purceilor. Tocmai pentru această aplicație, sistemul de hrănire a purceilor Nutrix de către furnizorul WEDA Dammann & Westerkamp.

Cu sistemul de hrănire a purceilor Nutrix, specialiștii de la Lutten au dezvoltat o primă variantă în urmă cu 5 ani.

Performanța scroafelor și a purceilor este crescută semnificativ, datorită acestui sistem complet automat de alimentare suplimentară. Drept urmare, scroafele pierd mai puțină greutate în perioada alăptării și purceii cresc în greutate mai eficient.

Purcei semnificativ mai grei

Rezultatele operațiunii de zi cu zi vorbesc de la sine: „Un client din Ungaria ne-a raportat că purceii lor au devenit cu până la 1,5 kilograme mai grele de la instalarea sistemului de hrănire a purceilor Nutrix”, a explicat Ralf Meyer, șeful de dezvoltare la WEDA.

Rezultatele unei teze de licență compuse la departamentul de economie agricolă de la Universitatea de Științe Aplicate Südwestfalen din Soest documentează și ele:

la un consum aproape egal de furaje, au fost identificate creșteri mai importante în greutate pe purcel cu Nutrix în comparație cu un alt sistem de hrănire. Profitul obținut pe purcel din cauza greutății mai mari a vânzării a fost de 2,04 euro.

Senzorul detectează nivelul de umplere

În plus, manevrarea și funcționarea sistemului Nutrix sunt foarte simple: furajul lichid este dozat automat - printr-un vas de alimentare instalat în peretele stiloului între două stilouri și astfel se poate ajunge de la ambele stilouri.

O caracteristică esențială este că nivelul de umplere este monitorizat permanent pe parcursul zilei și cantitățile minime (de la 30 de grame) de furaje proaspete sunt dozate în jgheab doar după ce purcii au golit-o.

Hrănire multifazică

„Încă din ziua următoare nașterii, purceii pot primi hrană suplimentară cu lapte prin jgheab. După un timp foarte scurt, toți purceii adoptă sistemul atât de bine încât cantitățile de lapte pot fi crescute încet și ulterior amestecate cu furajul de început ”, a sintetizat Ralf Meyer.

O ajustare continuă a rețetelor în funcție de faza de creștere nu numai că economisește costurile pentru furaje, ci și previne în mod semnificativ posibile boli diareice.

Tablou de bord îmbunătățit, noi rapoarte și programe

Cu ocazia celei de-a cincea zile de naștere a sistemului, WEDA a echipat Nutrix cu o generație optimizată de calculatoare. „Rezultatul pozitiv: cu noul computer Excelent, sistemele mici, precum și cele mari, pot fi gestionate și mai ușor, datorită unei funcționări simplificate”, a transmis directorul de dezvoltare Meyer.

Mai mult, noul computer oferă multe caracteristici utile care s-au dovedit deja eficiente în alimentarea cu lichide.

De exemplu, tabloul de bord a fost îmbunătățit și rapoartele, precum și un program de întreținere au fost adăugate. În plus, distribuția automată a acestor formulare prin e-mail este acum foarte ușor de gestionat.

Avantaje suplimentare:

- Antrenament enzimatic pentru tractele digestive ale animalelor - de la lapte la cereale. Atunci când purceii sunt obișnuiți să mănânce cereale în zona sălbatică, aportul de furaje de pe puntea plată este crescut semnificativ.

- Noua etapă de dezvoltare cu utilizarea fermentului: reducerea suplimentară a bolilor diareice, reducerea semnificativă a consumului de medicament, mortalitatea scăzută și stresul de vânzare redus.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2