Ferma

243

Un vaccin ilegal anti-PPA, a provocat o mutație a virusului, în fermele din China?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cum se ocupă industria porcilor din China de consecințele pestei porcine africane? Deși majoritatea mesajelor par a fi excesiv de pozitive, există și motive pentru a rămâne vigilenți. Virusul ASF pare să apară într-o formă mutantă. Dr. E. Wayne Johnson, medic veterinar la Beijing, a descris pentru PigProgress ceea ce vede că se întâmplă în fermele din China.

O imagine deformată

Cele mai multe mesaje despre industria porcilor din China în 2020 și începutul anului 2021 sunt foarte pozitive. Chiar dacă focarele de pestă porcină africană (ASF-PPA), din 2019, au dus la dispariția estimată a cel puțin 40% din efectivul de scroafe din țară, lipsa a adus prețuri record și profituri. O țară în revenire, iar acum, facilități de porcine sunt construite peste tot.

De exemplu, la începutul lunii decembrie 2020, agenția de știri Reuters a trimis un articol impresionant care acoperă o imensă fermă de porci cu 21 de etaje, construită de Muyuan, în provincia Henan, pentru a adăposti în cele din urmă 84.000 de scroafe.

Totuși, înseamnă asta că ASF este ceva din trecut? Oficial, nu pare să fie o problemă uriașă. În ianuarie 2021, Ministerul chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale (MARA) a raportat o fermă infectată în provincia Guangdong cu 1.015 porci. Raportul anterior datează din octombrie 2020.

Variante de cazuri PPA în ferme

Există o mulțime de motive pentru a crede că epidemia PPA este departe de a fi terminată în China și nici nu se știe dacă virusul va dispărea vreodată complet. La jumătatea lunii ianuarie, Reuters a raportat că în China au fost găsite diverse variante de viruși ASF și le-au atribuit vaccinurilor ASF ilegale. Dr. E. Wayne Johnson este consultant veterinar din SUA pentru porci la Beijing și confirmă că a întâlnit una dintre aceste variante. Iar, virusul mutant de PPA a fost denumit ”Virusul vaccinului”

Într-o corespondență cu Pig Progress, el scrie: „Noul virus” care circulă în China este virusul vaccinului șters cu două gene. Nu are siguranță și eficacitatea sa nu este clară. Acest vaccin are deleții în locusul MGF360 și locusul CD2v, care slăbește virusul, dar nu îl face inofensiv. Doar produce o formă mai ușoară a bolii. ” Dr. Johnson compară vaccinul cu un carusel „căruia i s-au îndepărtat 2 lucruri importante”.

Efectele noului virus observat la fermă

Potrivit doctorului Johnson, vaccinul cu dublă genă eliminată produce un sindrom de reproducere virală asemănător PRRS la scroafele vaccinate, cu nașteri mortale, mumificări, decese embrionare, infertilitate și avort. El adaugă că există o anumită mortalitate aparentă, precum și febră tranzitorie de la virusul vaccinului în sine, dar că mortalitatea indusă de vaccin este destul de scăzută.

Porcii născuți în viață, spune el, se pot naște slabi cu vitalitate redusă. „Porcii care supraviețuiesc până la sfârșitul perioadei de creștere par să elimine virusul și să-l transmită altor porci. ASF atipic cronic este rezultatul bolii cronice a vaselor de sânge și a sistemului imunitar. Infarcte și trombi cu zone active de necroză și hemoragie și leziunile cronice cu fibroză, sunt observate în mai multe organe microscopic și vizibil, în special în ganglionii limfatici și rinichi. ”

Este o mutație de ștergere naturală?

În natură este comun faptul că virușii tind spre mutații, din când în când. Cu toate acestea, nu există niciun indiciu că virusul care apare în China este o mutație de ștergere naturală, spune dr. Johnson. „Mai degrabă, este rezultatul introducerii deliberate a virusului vaccinului cu deleție genică dublă, într-o proporție substanțială a populației de porci.

Deoarece vaccinul este neaprobat, ilegal și interzis oficial, nu există informații fiabile cu privire la cât de mult vaccin a fost utilizat și cât de mult din prezența virusului vaccinului se datorează răspândirii secundare de la porcii care varsă virusul și se transmit prin fomite. ”

Dr. Johnson continuă spunând: „Este interzis oficial vaccinarea cu vaccinul ASF bootleg, dar există indicii că vaccinarea continuă, deoarece ASF este răspândită în multe regiuni din China, iar fermierii se simt disperați și consideră că au opțiuni limitate. Introducerea vaccinului cu dublă genă eliminată este o complicație nedorită a unei probleme teribile și a unei situații epidemiologice care este scăpată de sub control. ”

Efectul vaccinului ilegal asupra porcilor

Dr. Johnson a observat efectul vaccinării ilegale asupra porcilor. „Porcii vaccinați au, în general, anticorpi împotriva virusului ASF, dar nu toți porcii îi au. Efectul negativ al vaccinului ilegal asupra scroafelor și reproducerii este frustrant și determină fermele să înceteze utilizarea acestuia, dar virusul vaccinului este contagios și pare să persiste în turmă chiar și după ce vaccinarea a fost întreruptă.

Anticorpii sunt detectabili la 2 până la 3 săptămâni după vaccinare. Aproximativ 5-20% din porci care supraviețuiesc unui focar deplin de ASF au în general anticorpi, iar virusul ASF de tip sălbatic poate fi detectat săptămâni și luni mai târziu în sângele și țesutul lor. ”

Detectarea virusului vaccinului

Detectarea noului virus al vaccinului prin PCR poate fi destul de dificilă, spune dr. Johnson. „Tampoanele orale nu sunt fiabile pentru ASF și sunt chiar mai puțin sensibile la virusul vaccinului. De asemenea, virusul vaccinului cu dublă genă eliminată poate să nu fie prezent în sânge, dar este adesea posibil să-l găsim în ganglioni limfatici și în alte țesuturi atunci când sângele este negativ. ”

3 gene elimină de obicei dacă virusul ASF este prezent la un porc. Dr. Johnson spune: „Virusul ASF este detectat printr-un test PCR pentru gena P72. Dacă se detectează P72, va fi efectuat un al doilea test pentru CD2v, MGF360 sau ambele, dacă se dorește să se știe dacă este virusul de câmp (tip sălbatic) sau virusul vaccinului.

Virusul ASF de tip sălbatic ar trebui să fie pozitiv pentru toate cele 3 gene (P72, MGF360 și CD2v). Virusul vaccinului cu dublă ștergere nu are MGF360 sau CD2v, dar are P72, astfel încât P72 va fi PCR pozitiv, iar MGF360 / CD2v va fi negativ. ”

Cercetare oficială chineză asupra vaccinului ASF

Autoritățile chineze lucrează și la un vaccin ASF, dar această dezvoltare pare complet lipsită de legătură cu ceea ce se întâmplă acum cu vaccinurile ilegale. La urma urmei, oamenii de știință de la Harbin Veterinary Research Institute au publicat în mod deschis despre progresele lor în 2020 și Pig Progress au publicat despre progresele acestui vaccin în martie și iulie. Experții internaționali și-au exprimat optimismul moderat cu privire la vaccinul lor.

Virusul Harbin viu atenuat are o ștergere de 7 gene. Făcând acest lucru, se bazează pe abordarea adoptată de Centrul de Boli pentru Animale Plum Island, parte a Serviciului de Cercetări Agricole (ARS) al Departamentului Agriculturii din SUA. Cercetătorii Plum Island au șters 6 gene, dar au considerat că ștergerea unui al șaptelea [CD4] nu a îmbunătățit rezultatele.

Vaccinul Harbin este încă în curs de cercetare, notează Dr. Johnson, „Din câte știm, vaccinul Harbin cu 7 gene șterse nu a fost lansat pe piață. Îi lipsesc cele două gene tăiate din vaccinul dublu eliminat plus alte 5 ștergeri genetice, după cum sa raportat în publicația lor de cercetare.

Probabil că nu și-ar lansa vaccinul pe piață prematur, dar ar trebui să urmeze procedurile la fel. „Știm cu siguranță că Harbin a efectuat teste de siguranță pe teren în mod limitat și deasupra bordului, așa cum este permis de reglementările aplicabile.”

Originea vaccinului ilegal

Cu alte cuvinte, originile vaccinului ilegal sunt un mister. Dr. Johnson spune: „Nu știm cine produce și vinde vaccinul bootleg. Nu am informații verificate sau verificabile pe aceasta. Nu există informații clare despre câte vaccinuri ilegale există.

Există teste legale care se desfășoară pe teren și în condiții controlate de oameni de știință reputați și decenți. Vaccinurile ilegale sunt distribuite de niște huligani și bănci bine organizate. Fermele sunt supuse unei presiuni și constrângeri extreme din cauza bolii și sunt susceptibile la viclenia unor astfel de prădători. ”

În practica sa de zi cu zi, nu se găsesc vaccinuri ilegale. „Clienții noștri de consultare directă nu folosesc vaccinul și, dacă au reușit să urmeze instrucțiunile noastre, au evitat în totalitate ASF, deși sunt supuși unei presiuni puternice și mult stres”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2