Cum, procesarea oaselor a fost o temă mai puțin dezbătută, în această ediție vă propunem atât prezentarea unor date generale, cât și a unor soțuții tehnologice care pot fi aplicate în abatoare sau unități de procesare a cărnii. Date generaleTermenul de "material osos" exclude dentiţia de orice fel, referindu-se numai la structurile formate din ţesut osos de diferite tipuri (oasele scheletului şi coarne). În orice schelet se disting două categorii: oase lungi şi oase late sau plate. Oasele lungi, constituind majoritatea scheletului membrelor, sunt formate din două extremităţi sau epifize: proximală (mai apropiată de cap) şi distală (mai îndepărtată de cap); unite printr-o regiune tubulară numită diafiză. În ceea ce priveşte potenţialul tehnic al materiei osoase se ştie că osul proaspăt este compus dintr-o matrice osoasă în care sunt prinse celulele osteocite, matricea fiind atât organică cât şi minerală. Prelucrarea primară a oaselor se poate face prin debitaj longitudinal sau transversal aplicat pe oase lungi şi corpuri costale), sau numai transversal. Procedeele de debitaj sunt: detaşarea prin percuţie directă, detaşarea prin percuţie indirectă, detaşarea prin cioplire şi fracturare prin flexiune; decuparea prin renuraj, debitajul prin abraziune liniară sau tăiere transversală cu ajutorul unei fibre sablate și, mai rar, abraziunea. Iată, acum, câteva propuneri tehnologice: Separator de oase SNV-180 Hercules Produs în Lituania, echipamentul SNV-180 Hercules este conceput special pentru separarea cărnii de pe oase, utilizabil atât în procesarea suinelor, cât și a bovinelor. Totodată, utilajul poate fi folosit și la separarea cărnii de pasăre de pe schelet. SNV-180 Hercules este construit din oțel inox și dispune de sistem hidraulic de presiune cu temporizator, sistem universal de separare, eficiență sporită (80 %), sistem de autodiagnoză, oferind o calitate sporită a cărnii dezosate. Poate fi livrat cu cilindru special pentru procesarea puilor. (Sursa: www.metalbud.lv) Cuțit pentru oase LM-A 156 LM-A 156 este un echipament destinat tăierii oaselor animalelor mari, dotat cu un sistem de pre-tensionare ușor de montat și de ajustat. Viteza mare de acțiune a cutterului și designul special elimină franjurarea cărnii dezosate. Echipamentul dispune de un tablou de reglaj fin, făcându-l ușor de utilizat, în condițiile unei precizii ridicate, dar și de un sensor de securitate cu oprire automată. Motorul cu un consum redus de energie face din LM-A 156 un utilaj eficient, fiind recomandat procesării oaselor, dar și tăierii cărnii congelate, a puilor și a peștilor de mari dimensiuni. (Sursa: http://en.b2b168.com/s168-29520720.html) InspX - X-Ray Obligatoriu pe liniile de transport a cărnii dezosate, ScanTrac X-ray InspX este conceput special pentru detecția resturilor de oase, dar și a altor elemente străine, cum ar fi: părți metalice, pietre, sticlă etc. Cuplat cu un ejector automat, ScanTrac X-ray reprezintă un echipament ideal pentru calitatea cărnii care urmează a intra în fluxul de procesare industrială. Totodată, echipamentul poate fi utilizat și la inspectarea produselor finale. Echipamentul operează la viteză mare, fapt care contribuie la mărirea productivității. (Sursa: www.foodprocessing-technology.com) Roller conveyer O altă propunere a lituanienilor de la Metalbud este conveierul cu role care poate fi atașat cu ușurință în partea de evacuare a mașinilor de separare a cărnii de pe oase, dar și în alte puncte ale fluxului tehnologic. Fiind construite în conformitate cu specificațiile industriei alimentare, roller conveierele Metalbud pot fi executate conform cerințelor fiecărui client. Executate din inox și prevăzute cu rulmenți de înaltă calitate, roller conveierele asigură o deplasare ușoară a cărnii dezosate sau a altor produse. (Sursa: www.metalbud.lv) Trimming 620 pentru oasele gâtului Trimming 620 este propunerea celor de la Whizard pentru îmbunătățirea prelucrării gâturilor de porc sau bovine și a separării cărnii din această parte a animalelor sacrificate. Trimming 620 este conceput special pentru a recupera cât mai multă carne din zona gâtului, fiind eliminate pericolul fragmentării oaselor sau a infestării cărnii cu fluid provenit din zona spinală. Două lame cu dimensiunea de 2 inch fac deosebit de ușoară utilizarea dispozitivului, optimizând calitatea cărnii rezultate în urma procesului de dezosare. (Sursa: www.bettcher.com)