183

Vaca de lapte - tulburari metabolice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

In consolidarea sanatatii animalelor, a productiilor performante si a reproductiei realizate de acestea, furajarea si sortimentele de furaje constituie un pion important. Este motivul pentru care patologia nutritional-metabolica a taurinelor furajate creste, urmare a tendintei de artificializare a exploatarii. Tulburarile metabolice (cetoza, febra laptelui, acidoza) se numara, alaturi de infectii, printre cauzele scoaterii vremelnice a vacilor din productie. Alimentatia neconventionala a dus la modificarea sistemului de crestere, la saracirea aportului vitaminic, proteic si mineral, simultan cu imbogatirea in hidrati de carbon. Numai un bun management al fermei, indeosebi al furajarii si intretinerii, previne afectiunile bazate pe tulburari metabolice la bovinele de lapte.

Exploatare corespunzatoare vs. necesitati economice Dezvoltarea marilor crescatorii nu a dus simultan la confortul animalelor, posibilitatea de miscare fiindu-le limitata (pana la disparitie), speciilor adaptate filogenetic pentru petrecerea timpului in cautarea hranei. Este una dintre cauzele ce conduce tot mai frecvent spre aparitia, la nivelul vacilor de lapte crescute in mari exploatatii, a bolilor de metabolism si nutritie. Afectiuni dezvoltate in pas cu tehnologiile moderne de crestere si exploatare, si-au atras denumirea fireasca, de tehnopatii. Tendinta eficientizarii muncii in zootehnie a fost urmata, la fel de firesc, de o reducere semnificativa a personalului tehnic si ingrijitor din ferme, motiv care a facut inevitabila scaderea atentiei acordate fiecarei vaci. Bolile de adaptare sunt motivate inclusiv de utilizarea in hranirea animalelor a sortimentelor furajere ce se preteaza la automatizare (remorca tehnologica), neagreata de vaci, in efectuarea corecta a rumegarii furajelor. Printr-o selectie riguroasa, s-au creat linii de indivizi inalt productivi, ignorandu-se totusi obtinerea de exemplare adaptate valorificarii eficiente a nutreturilor neconventionale. Este una dintre omisiunile(?) lantului productiv-intensiv care conduce la aparitia animalelor cu metabolism dereglat, stimulate spre cresterea productiei, dar pasibile de imbolnaviri metabolice sau nutritionale. Bovine campioane, trecute in rezervaCresterea homeostaziei in mediul intern, la solicitari cat de mici ale factorilor de mediu, este urmarea selectiei vacilor pentru productii de lapte record. Obiectivul principal al exploatarii bovinelor campioane trebuie reprezentat de o furajare completa si, mai cu seama, corecta. Nutritia deficitara poate duce la efecte supresive la nivel celular, eficienta actiunilor imunoprofilactice putand fi, de asemenea, afectata. Bolile cu determinare microbiana au fost reduse sau inlaturate prin aplicarea masurilor profilactice. Eforturile orientate indeosebi pe linia cresterii productiei de lapte au dus la recorduri in exploatare (40-50 de litri, zilnic), dar performantele economice apar insotite de tulburari nutritional-metabolice importante (cetoze subclinice, parezie). Greu de diagnosticat si deseori asimptomatice (stres, fertilitate redusa, scaderea grasimii din lapte), tulburarile metabolice deregleaza balanta performantelor economice. Acestea reprezinta urmarea reducerii spectrului nutritional in limitele mentinerii homeostatice. Pentru obtinerea reala a profitului, efectivul de bovine intens exploatat trebuie sa se bucure de o buna stare de sanatate de-a lungul intregului ciclu productiv. In caz contrar, animalele vor fi epuizate si scoase din efectiv, dupa cel mult trei lactatii. Patologia nutritionala si metabolica Privita din punct de vedere al etiopatogenezei, patologia nutritionala si metabolica a vacilor de lapte poate evolua in etape: momentul tulburarilor energetice, tulburarile nutritionale (evidentiate biochimic), etapa bolii nutritionale (evidentiata prin manifestari clinice) si etapa bolii metabolice, deseori o complicare a bolii nutritionale. Patologia nutritional-metabolica veterinara poate fi confirmata prin examene de laborator sau prin efectuarea profilului metabolic. Manifestarile sunt ascunse de mecanisme patogenetice greu abordabile, datorita perfectionarii raselor de bovine, a permanentei aparitii de noi linii genetice sau urmare a diversificarii alimentatiei. Extinderea sistemelor moderne de exploatare si crestere in sistem intensiv a bovinelor impune, simultan fortajului productiv, pregatirea si concentrarea specialistilor din domeniu asupra studierii si cunoasterii profunde a cerintelor fiziologice si particularitatilor biologice, dezvoltate de animale. ªtiut fiind ca, in familia vacilor de lapte, au de a face cu o patologie complexa, care nu poate fi abordata decat prin punerea in practica a unor serioase cunostinte tehnologice de laborator si epidemiologie, specialistii incearca si trebuie sa reuseasca abordarea acestei patologii; intotdeauna, eficient Realizarea profilului metabolic Bolile de adaptare si tehnopatiile reprezinta urmarea exploatarii excesive a bovinelor, conditiile de adapostire si alimentare optime fiind asigurate prin prisma performantei economice. Unul dintre indicatorii valorosi ai legaturii tehnologiei de crestere si exploatare cu potentialul biologic al animalelor este statusul (profilul) nutritional-metabolic al acestora. Supravegherea nutritional-metabolica a vacilor de lapte reprezinta un sistem complex de diagnosticare, etapizat prin: 1. ancheta epidemiologica; 2. examenul morfologic al animalelor; 3. analiza ratiei si sortimentelor de furaje; 4. relatia sol – apa – planta – animal; 5. examenele de profil metabolic; 6. testul terapeutic. Diagnosticul bolii nutritionale este stabilit facil, in baza semnelor clinice, dar poate fi observat in cateva tulburari nutritionale, precum: deformarile osteoarticulare in dezechilibrele fosfo-calcice, tetanii in carenta de magneziu, paracheratoza in carenta de zinc, semne de excitatie corticala in acidoza ruminala. Realizarea profilului metabolic al animalului (determinarea cantitativa a parametrilor mediului intern din umori, secretii si excretii) impune actiuni premergatoare aprofundarii necesitatii si interpretarii informatiilor obtinute. Este obligatoriu ca testul metabolic sa fie socotit ca fiind parte din examinarea complexa, clinica si de laborator a efectivului animalelor. Efectuarea profilului metabolic este deseori impusa cand exista suspiciunea unei boli nutritionale (tetanii, policarente, tulburari neuromusculare), cand se constata scaderi nejustificate de lapte si grasimi din lapte sau cand diagnosticul unilateral se inlocuieste cu diagnosticul de grup. Profilul metabolic trebuie, de asemenea, efectuat in cazul inmultirii tulburarilor de reproductie, atunci cand se constata o evolutie a bolilor cu etiologie complexa, sau cand se efectueaza examene preventive, de rutina.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2